avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenitor aparut dupa dezbaterea succesiunii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenitor aparut dupa dezbaterea succesiunii

Buna ziua!Problema mea este urmatoarea:tatal meu a decedat in 2008 ,iar noi am dezbatut succesiunea in termenul legal.Mentionez ca suntem trei copii si mama .Din pacate in acest an a aparut un alt copil al tatalui meu avut cu alta persoana(copil care este in posesia unui certificat de nastere cu numele tatalui meu ).Nimeni nu a stiut ca acest copil a fost recunoscut de tatal meu el negand ca ar fi fost al lui cat a fost in viata.Aceasta persoana vrea sa isi revendice acum dreptul la mostenire (noua ramanandu ne mostenire 2 imobile si un teren).Persoana in cauza stia de moartea tatalui in momentul in care acesta a decedat fiind in relatii forte bune cu rudele tatalui meu.As vrea sa stiu in ce mod putem evita ca aceasta persoana sa aiba vreun drept de mostenire avand in vedere ca aceasta nu si a facut prezenta nici macar in timpul perioadei cand tatal meu a fost bolnav,desi era la curent cu acest lucru fara ca noi sa putem dovedi asta...Ar fi o solutie un contract de vanzare cumparare intre noi si mama?multumesc
De ce sa actioneze petentul nostrum, daca fiul nu a atacat actul mostenirii? Ati dezbatut succesiunea si el nu a venit? OK! Atunci el trebuie sa ceara in instanta sa fie anulata succesiunea si sa fie inclus in aceasta....In eventualitatea in care introduce actiunea, atunci puteti invoca si cateva exceptii, dar si "tagada paternitatii", cum spunea anterior o colega...Faptul ca nu a fost chemat la succesiune nu inseamna ca nu are dreptul la mostenire, mai ales ca implicit dvs recunoasteti ca stiati despre existent acestui fiu, pe care tatal l-a negat verbal, insa l-a recunoscut in acte....Consultati un avocet caruia sa ii explicate mai in amanunt si cu actele avute, tot ceea ce s-a intamplat....success!
Din pacate pt. dvs. persoana respectiva nu poate fi inlaturata de la succesiune.
Pentru rezolvarea problemei aveti mai multe solutii:
- prin mediere, asfel cota ce revine copiilor, se imparte la 4 in loc de 3. In urma decesului tatalui., mamei ii revine 1/2 din total mostenire, plus 1/3 din cota de 1/2 a tatalui, in calitate de sot supravetuitor. Copiilor adica celor 3+1, le revine 2/3 din cota ramasa.
Singura parte din succesiune care se imparte este cota de 2/3, ramasa din partea tatalui, cota care se imparte la 4. Bine inteles daca toata lumea accepta.
- la notar, vor fi urmati aceiasi pasi
-prin justitie.
D-nu mediator, cu tot respectul cuvenit profesiei dvs. , sunt si eu curioasa care este modalitatea de anulare a unui certificat de mostenitor prin intermediul mediatorului ????

Nu de alta, dar am si eu spete similare cu clienti si, as dori sa-i scutesc de drumul la instanta!

Daca cititi cu atentie ce a spus utilizatorul elenid:

noi am dezbatut succesiunea in termenul legal.



deci, dezbaterea succesiunii are ca finalitate emiterea unui certificat de mostenitor in care sunt trecute deja cotele ce revin mostenitorilor, numarul de mostenitori precum si identificarea acestora.

Aparand un al 4-lea mostenitor, este necesar ca acel certificat de mostenitor sa fie anulat si emis un alt certificat de mostenitor in care vor aparea 4 mostenitori si, evident cuantumul cotelor de mostenire ce revin fiecaruia se vor schimba.

Revin la curiozitatea mea: cum credeti ca dvs. in calitate de mediator puteti sa anulati respectivul certificat de mostenitor si sa emiteti un nou certificat de mostenitor????????

Este evident ca emiterea certificatelor de mostenitor sunt exclusiv de competenta notarilor.

Deci, care este ratiunea ca, solicitantii certificatului de mostenitor sa mai faca un drum in plus la mediator, in acest caz?!?!
Din punctul meu de vedere, trebuie sa stati linistiti.
E drept ca fiind fiul tatalui dv., avea vocatie eventuala la acea mostenire; totusi, daca nu a facut niciun act de acceptare a mostenirii (nu a venit sa se intereseze, nu v-a trimis vreo scrisoare, nu a ocupat vreun bun, nu a platit vreun impozit etc.) si puteti dovedi ca a cunoscut decesul la momentul acela, atunci nu are vocatie concreta la mostenire.
Faptul ca eu as putea sa imi mostenesc un parinte nu e de ajuns, deinteresul meu lucreaza impotriva mea si atunci opereaza termene de prescriptie sau decadere (in cazul de fata).
Drepturile mele eventuale nu ma asteapta pe mine o vesnicie sa decid eu cand mi-o veni mie mintea la cap.

Sigur ca lucrurile nu sunt negre si albe, depinde de situatie, de ce sustine nenea, daca era major/minor si altele, motive pentru care puteti consulta un avocat care ii poate cere dovezi de acceptare a mostenirii.
O persoana care nu a fost citata sau introdusa in cauza nu este afectata de un proces in lipsa sa.
Este vorba de inopozabilitatea hotararii pronuntate.

Trebuie analizata situatia in concret cu analizarea dosarului in primul rand si a altor aspecte care pot avea o mare relevanta juridica.

Linistiti nu prea cred ca pot sta deoarece se poate deschide proces de cel care nu a fost parte in acea cauza.
In plus, mai poate fi vorba si de savarsirea unor infractiuni si riscul de a fitrasi la raspundere penala.
Insa...e greu de spus ceva fara o analiza concreta de caz.
Ultima modificare: Luni, 21 Octombrie 2013
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Acord de mediere fara certificat de mostenitor? mioara2012 mioara2012 Buna ziua. Va rog daca se poate sa ma ajutati in urmatoarea problema: vreau sa apelez la un mediator pentru o succesiune. Ideea este ca nu stiu daca trebuie ... (vezi toată discuția)
Declaratie acceptare succesiune 1206 1206 Buna ziua, Sotul meu a murit acum 2 luni. Mostenitorii dupa el sunt: eu si fratele lui. Fratele vrea sa renunte la succesiune dar am inteles ca daca o face in ... (vezi toată discuția)
Mostenire si mostenitori Carmen Dumitrescu Carmen Dumitrescu Sunt 2 frati...parintii au decedat,mama in 1995 si tata in 2011...unul dintre frati locuieste in casa parintilor iar succesiune nu a fost facuta dupa moartea ... (vezi toată discuția)