avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1058 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenitor aparut dupa dezbaterea succesiunii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenitor aparut dupa dezbaterea succesiunii

Buna ziua!Problema mea este urmatoarea:tatal meu a decedat in 2008 ,iar noi am dezbatut succesiunea in termenul legal.Mentionez ca suntem trei copii si mama .Din pacate in acest an a aparut un alt copil al tatalui meu avut cu alta persoana(copil care este in posesia unui certificat de nastere cu numele tatalui meu ).Nimeni nu a stiut ca acest copil a fost recunoscut de tatal meu el negand ca ar fi fost al lui cat a fost in viata.Aceasta persoana vrea sa isi revendice acum dreptul la mostenire (noua ramanandu ne mostenire 2 imobile si un teren).Persoana in cauza stia de moartea tatalui in momentul in care acesta a decedat fiind in relatii forte bune cu rudele tatalui meu.As vrea sa stiu in ce mod putem evita ca aceasta persoana sa aiba vreun drept de mostenire avand in vedere ca aceasta nu si a facut prezenta nici macar in timpul perioadei cand tatal meu a fost bolnav,desi era la curent cu acest lucru fara ca noi sa putem dovedi asta...Ar fi o solutie un contract de vanzare cumparare intre noi si mama?multumesc
Oamenii care ajung la instanta nu se inteleg.
Daca instanta e singura cale (cazul de fata), tot ar ajuta sa se inteleaga. Ca sa se inteleaga, i-ar ajuta un mediator. Si cu acordul de acolo, daca ajung la el, scapa de expertize etc.
E o lume minunata sa te intelegi!

Sigur ca partile se pot intekege si in afara biroului de mediator, nimeni nu spune altceva; totusi, metodele de mediere au sanse putintel mai mari decat incercari de tranzactionari in afara biroului.
Buna ziua,
Stimate domn mediator, sunteti sigur ca ati facut bine imparteala mostenirii. Copii sunt mostenitori rezervatari iar sotul vine in concurs cu aceasta clasa ceea ce presupune alta cota. Analizati materia de specialitate sau poate nu sunteti jurist si atunci este bine sa nu faceti apreciari.
Ultima modificare: Vineri, 25 Octombrie 2013
independent, utilizator
Ciobanu vasile a scris:

Din pacate pt. dvs. persoana respectiva nu poate fi inlaturata de la succesiune.
Pentru rezolvarea problemei aveti mai multe solutii:
- prin mediere, asfel cota ce revine copiilor, se imparte la 4 in loc de 3. In urma decesului tatalui., mamei ii revine 1/2 din total mostenire, plus 1/3 din cota de 1/2 a tatalui, in calitate de sot supravetuitor. Copiilor adica celor 3+1, le revine 2/3 din cota ramasa.
Singura parte din succesiune care se imparte este cota de 2/3, ramasa din partea tatalui, cota care se imparte la 4. Bine inteles daca toata lumea accepta.
- la notar, vor fi urmati aceiasi pasi
-prin justitie.

Buna ziua,
Stimate domn mediator, sunteti sigur ca ati facut bine imparteala mostenirii. Copii sunt mostenitori rezervatari iar sotul vine in concurs cu aceasta clasa ceea ce presupune alta cota. Analizati materia de specialitate sau poate nu sunteti jurist si atunci este bine sa nu faceti apreciari.
Ultima modificare: Vineri, 25 Octombrie 2013
independent, utilizator
Cu paraere de rau (cred ca nu gresesc) sotul supravetuitor, nu vine la concurs cu nimeni.
Cota lui este stabila 1/2 propietate initiala plus 1/3 ca supravetuitor si...restul se imparte la copii, indiferent de nr. acestora.
In conditiile astea, eu il sfatuiesc pe utilizator, sa apeleze la un notar.

Macar asa va fi sigur in ceea ce priveste rezerva succesorala legala ca nu este incalcata... si cotele vor fi calculate corect conform legii... si nu dupa vointa mediatorului! :P

Alte discuții în legătură

Acord de mediere fara certificat de mostenitor? mioara2012 mioara2012 Buna ziua. Va rog daca se poate sa ma ajutati in urmatoarea problema: vreau sa apelez la un mediator pentru o succesiune. Ideea este ca nu stiu daca trebuie ... (vezi toată discuția)
Declaratie acceptare succesiune 1206 1206 Buna ziua, Sotul meu a murit acum 2 luni. Mostenitorii dupa el sunt: eu si fratele lui. Fratele vrea sa renunte la succesiune dar am inteles ca daca o face in ... (vezi toată discuția)
Mostenire si mostenitori Carmen Dumitrescu Carmen Dumitrescu Sunt 2 frati...parintii au decedat,mama in 1995 si tata in 2011...unul dintre frati locuieste in casa parintilor iar succesiune nu a fost facuta dupa moartea ... (vezi toată discuția)