avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1064 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenitor aparut dupa dezbaterea succesiunii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenitor aparut dupa dezbaterea succesiunii

Buna ziua!Problema mea este urmatoarea:tatal meu a decedat in 2008 ,iar noi am dezbatut succesiunea in termenul legal.Mentionez ca suntem trei copii si mama .Din pacate in acest an a aparut un alt copil al tatalui meu avut cu alta persoana(copil care este in posesia unui certificat de nastere cu numele tatalui meu ).Nimeni nu a stiut ca acest copil a fost recunoscut de tatal meu el negand ca ar fi fost al lui cat a fost in viata.Aceasta persoana vrea sa isi revendice acum dreptul la mostenire (noua ramanandu ne mostenire 2 imobile si un teren).Persoana in cauza stia de moartea tatalui in momentul in care acesta a decedat fiind in relatii forte bune cu rudele tatalui meu.As vrea sa stiu in ce mod putem evita ca aceasta persoana sa aiba vreun drept de mostenire avand in vedere ca aceasta nu si a facut prezenta nici macar in timpul perioadei cand tatal meu a fost bolnav,desi era la curent cu acest lucru fara ca noi sa putem dovedi asta...Ar fi o solutie un contract de vanzare cumparare intre noi si mama?multumesc
@car3men: Cu tot respectul ati interpretat complet eronat cele postate de mine: Cum ati ajuns la concluzia ca prin mediere se desface o succesiune sau certificate de mostenitor, sincer nu ma duce capul??#-o
Prin mediere se pot face doua lucruri si asta depinde de mostenitori, ma refer numai la cota copiilor , cota ce trebuie impartita la 4 si nu la 3.:
1- prin acord de mediere, cei 3 mostenitori cad de acord ca dea din partea lor de mostenire celui nou aparut, adica sa plateasca o sulta si...se incheie problema de mostenire, fara a mai apela la instanta (o intlegere in 4).
2- prin acord de mediere se imparte cota copiilor, urmand actiune in justitie cu refacerea cotelor de mostenire.
Si ce facem, in cazul de fata cu certificatul de mostenitor deja emis ????? ... cine il anuleaza????

La ce foloseste, concret, in cazul de fata (nu vorbim generalitati!) acordul de mediere?!?!?
Daca oricum ajung la mediere ar fi posibil ceea ce zice domnul Ciobanu insa nu se stie clar ce ar iesi la instanta.
Oricum, se pare ca medierea ar esua in cazul dat si nu se vor intelege dar teoretic se poate cu medierea asa cum am precizat in primul paragraf.
Pe baza acordului de mediere, de deschide actiune in justitie prin care se solicita anularea certificatelor de mostenitor initiale si emiterea noilor certificate de mostenitor. In acest caz, se vor plati taxe de timbru pentru mostenitori (toti 4 +mama).
Daca, copii cei 3 sunt de acord sa plateasca o sulta celui nou venit, pe baza acordului de mediere si noul venit se angajeaza sa nu mai aibe nici o pretentie ulterioara, se pastreaza certuficatele de mostenitor initiale... si toata lumea este...fericita. Prin acord se specifica ca plata sa fie facuta in prezenta mediatorului, pe baza de declaratie de renuntare la alte pretentii ulterioare
ei, aici este nedumerirea mea: daca tot ajunge in instanta cu acel acord de mediere... de ce oamenii nu se pot duce direct la instanta sa solicite anularea certificatului de mostenitor... sau direct la notar care are competenta sa anuleze certificatul de mostenitor emis si sa elibereze altul conform noilor cote intervenite ?!?!!?


De ce sa se complice cu un drum in plus la mediator si acte suplimentare inutile... ma refer, repet, strict la cazul prezentat aici, nu in general!!!

Exact acelasi lucru pe care il spuneti dvs. utilizatorul il poate face direct in fata notarului si in plus la plecare de acolo sa si primeasca actele ... si astfel sa termine cu drumurile !!!

Sincer, in speta de fata eu nu vad utilitatea mediatorului.


Si aici sunteti in eroare:
se pastreaza certuficatele de mostenitor initiale...


nu pot fi pastrate certificatele de mostenitor initiale!!!!

Avem un renuntator la mostenire in acest caz! Renuntatorul la mostenire trebuie cuprins in acel certificat de mostenire.

Asta spune legea, nu o spun eu!


REPET: in acest caz, nu este util pentru utilizator drumul la mediator!!!
Ultima modificare: Marți, 22 Octombrie 2013
Cabinet individual de avocat „Petrescu C.”, Avocat

Alte discuții în legătură

Acord de mediere fara certificat de mostenitor? mioara2012 mioara2012 Buna ziua. Va rog daca se poate sa ma ajutati in urmatoarea problema: vreau sa apelez la un mediator pentru o succesiune. Ideea este ca nu stiu daca trebuie ... (vezi toată discuția)
Declaratie acceptare succesiune 1206 1206 Buna ziua, Sotul meu a murit acum 2 luni. Mostenitorii dupa el sunt: eu si fratele lui. Fratele vrea sa renunte la succesiune dar am inteles ca daca o face in ... (vezi toată discuția)
Mostenire si mostenitori Carmen Dumitrescu Carmen Dumitrescu Sunt 2 frati...parintii au decedat,mama in 1995 si tata in 2011...unul dintre frati locuieste in casa parintilor iar succesiune nu a fost facuta dupa moartea ... (vezi toată discuția)