avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 187 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... ,,Baroul Penal"
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

,,Baroul Penal"

Aveti grija ca fostul ,,Barou Constitutional" sa nu devina un viitor Barou Penal. Nu va jucati cu focul la infinit! Uzurpare de calitati oficiale va spune ceva? Nu asta este solutia pentru a schimba ceva.

PS
Aveti mare grija! Renuntati cat mai este timp!
Cel mai recent răspuns: cosbarbu , utilizator 13:08, 5 Octombrie 2006
Ministerul Justiţiei

Lege nr. 16/1948


din 10/02/1948
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 33 din 10/02/1948


pentru modificarea şi completarea legii Nr. 3 din 19 Ianuarie 1948 pentru desfiinţarea Birourilor şi înfiinţarea Colegiilor de avocaţi din România:D




Art. I. - Dispoziţiunile art. 2, alin. ultim, art. 6, art. 10, alin. 2 şi art. 16 din legea Nr. 3 din 19 Ianuarie 1948, pentru desfiinţarea Barourilor şi înfiinţarea Colegiilor de avocaţi din România, se modifică precum urmează:
Art. 2, alineat ultim, va avea următorul cuprins:
"Numărul membrilor Colegiilor judeţene se va fixa pe categorii de avocaţi, definitivi şi stagiari, de ministrul justiţiei, care va determina şi numărul membrilor care vor exercita profesiunea de avocat sau apărător pe lângă judecătoriile mixte şi rurale."
Art. 6, va avea următorul cuprins:
"Până la 10 Februarie inclusiv, avocaţii şi apărătorii vor face şi depune personal, cu excepţia cazurilor de forţă majoră, cerere de înscriere în Colegiile respective, în care vor prevedea toate datele cerute de articolul următor, sub sancţiunea neînscrierii în Colegiu, în cazul indicării de date ireale sau incomplete."
Art. 10, alin. 2, va avea următorul cuprins:
"De asemenea, pot face recurs preşedintele Comisiunii Interimare a Colegiului respectiv, cum şi preşedintele Comisiunii interimare a Uniunii Colegiilor de avocaţi sau înlocuitorii lor. Termenul de recurs curge dela pronunţare, pentru preşedintele Comisiunii interimare a Colegiului şi dela comunicare, pentru preşedintele Uniunii."
Art. 16. - Prin derogare dela dispoziţiunile legale în vigoare, personalul administrativ şi de serviciu al fostelor barouri, al Uniunii Barourilor, al Casei Centrale a Asigurărilor, al Caselor locale de Pensiuni şi tuturor anexelor lor, se va reduce în măsura nevoilor, cu acordarea unui preaviz de două luni.
Art. II. - Legea Nr. 3 din 19 Ianuarie 1948, se completează cu următoarele dispoziţiuni:
Art. 9, se completează cu următoarele alineate:
Comisiunile speciale vor putea, cu arătarea de motive, să mărginească, prin decizia de înscriere, dreptul avocaţilor salariaţi, publici sau particulari, în sensul de a putea reprezenta şi pleda numai pentru instituţia sau întreprinderea ai cărei salariaţi sunt.
Aceşti avocaţi vor fi trecuţi într'un tablou special şi vor purta titlul de avocat jurisconsult.
Art. 9 bis. - Mărginirea prevazută de art. 9, alin. 4, se poate decide sau ridica, pentru temeinice motive şi ulterior. Această deciziune se va lua de Comisiunea interimară, în complet de cinci; ea este supusă, recursului la Uniune.


Votată de Adunarea Deputaţilor 29 Ianuarie 1948.
:D:D:D
Sunt un jurist incepator. Sincer inca ma gandesc in care barou sa incerc sa intru. Daca citesc ce scrie paulvm si ce scrie prodecanul de la Cluj - mi-e foarte simplu. paulvm nu pare sa aiba coatele roase pe bancile unei scoli cu toate ca reclama acest lucru. In plus Bota mai e si inginer. Si mi-e greu sa compar un inginer ( de pe vremea cealalta ) si un jurist . Sunt si eu in situatia lui si stiu . Nu se compara logica invatata de un inginer, cu asa zisa justitie de azi la care un rol insemnat il au cei din baroul traditional. Cine nu ma crede ii pot demonstra. D'le paulvm nu are rost sa te fortezi. Intreaba orice om pe strada cum se intra in barou si o sa-ti dea cateva exemple de cunostinte care au intrat in barou cu spaga.
Multa patima, din pacate.

Daca cineva are rabdare sa citeasca ce se mai intampla prin lumea civilizata ar observa ca dezbaterea actuala (la nivelul Comisiei Europene) este cea a contradictiei dintre existenta barourilor si libertatea serviciilor.

In definitiv, ceea ce fac avocatii este un serviciu de consultanta in care valorifica expertiza pe care o au intr-un anumit domeniu.

Problema este ca in actele Uniunii Europene prestarea serviciilor trebuie sa fie libera. Insa atunci cind esti pus in situatia sa bati la usa celor care deja presteaza acel serviciu si le ceri voie sa o faci si tu (ca asta e examenul de intrare in barou) numai libertate in prestarea serviciilor nu este. Cititi Legea Concurentei si o sa va edificati ca daca un grup de prestatori de servicii din orice alt domeniu ar face acest lucru (adica s-ar organiza pentru a pune conditii celorlalti doritori care vor sa intre in afacere) ar fi de indata amendati cu sume colosale pentru ca nu e voie sa faci asa ceva.

Dar avocatii sunt mai cu motz, la ei se poate. Comisia Europeana recunoaste ca existenta barourilor este o reminiscenta feudala a breslelor, cind nu puteai sa exerciti o meserie decat daca primeai acceptul de la cineva (o asociatie, breasla) care la rindul ei avea o carta (de la rege sau alta autoritate) sa organizeze acea meserie. Aceasta reminiscenta este in totala contradictie cu ideea de liberatate a pietelor (inclusiv cea de servicii) din lumea moderna.

Sigur Comisia Europeana este constienta ca o inlaturare acestei reminiscente va suporta mari opozitii pentru ca in definitiv avocatii reprezinta o casta puternica si influenta politic iar in joc sunt multi bani la care au acces doar unii care profita de sistem. Momentan comisia este in defensiva pe acest plan dupa ce a fost infranta in lupta cu sistemul de privilegii ale docherilor (osituatie similara, in care activitatea de docher este apanajul unor asociatii cvasiinchise conform cutumelor portuare).

Concluzia : sistemul actual de barouri este o situatie de fapt care nu au nici un fel de merite morale sau profesionale, ci doar exprima raportul de putere al unui grup de privilegiati care reusesc sa mentina (inca) un sistem monopolist din care isi trag avantajele.

CALIN ANDREI ZAMFIRESCU VA VI URMARIT PENAL IN DOSARUL BIR, CONFORM UNEI DECIZII A ICCJ, ALATURI DE MAFIOTUL ARIN OCTAV STANESCU, ALIAS ARIE SHALEV! MAI POATE EL SA CONDUCA BAROUL PE CARE IL NUMITI VOI "LEGAL"?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Baroul constitutional bucuresti ionela calugaru ionela calugaru Baroul constitutional Bucuresti este recunoscut i statle membre UE? (vezi toată discuția)
Exista vreun dezavantaj daca dau examen in baroul paralel? Geani_geani Geani_geani As vrea sa stiu care sunt diferentele intre cele doua barouri. Unchiul meu are cabinet individul si daca as promova examenul de admitere mi-as putea face ... (vezi toată discuția)