Mi s-a cerut de catre o institutie sa prezint in copie, certificatul de nastere al mamei, care este decedata, pe langa certificatul de deces! Pe langa faptul ca nu vad nicio logica (pe certificatul de deces se vede ca intai s-a nascut, cu data si locul resoectiv, si ulterior a murit!!!!), nu cred ca mama a avut certificat de nastere pentru ca eu nu-l am in casa. Anul nasterii este 1921. Existau cumva certificate de nastere pe vremea aceea si eu nu stiu? Va rog ajutati-ma, ca sa stiu ce sa fac!
Existau certificate de nastere si in 1921, desigur forma lor era alta, mai mare, dar asta nu justifica solicitarea functionarului. Oricum un lucru este cert, dvs. nu aveti cum sa obtineti niciodata un certificat de nastere al mamei dvs. intrucat nu aveti dreptul de a-l obtine prin Legea 119/1996 cu privire la actele de stare civila. In schimb puteti solicita si obtine o adeverinta anexa 9 din care sa rezulte ca nasterea mamei dvs. a fost inregistrata in registrul de stare civila al localitatii unde aceasta s-a nascut. Daca functionarul nu devine receptiv solicitati o audienta la seful acestuia.
Va adresati la starea civila de la locul de nastere al mamai, iar daca acesta este mai departe de dvs. va adresati la starea civila de la locul dvs. de domiciliu, unde veti depune o cerere la care veti anexa copie dupa cartea de identitate si dupa certif. dvs. de nastere pentru a face dovada calitatii dvs. de persoana indreptatita sa solicite si sa obtina adeverinta, un timbru fiscal de 2 lei si se face corespondenta.