avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1049 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sanctiuni pt nerespectarea Legii 2300/2007
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sanctiuni pt nerespectarea Legii 2300/2007

As dori sa stiu care sunt organele statului care sunt imputernicite sa aplice sanctiuni privind nerespectarea Legii nr. 230/ 6 iulie 2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari ? Multumesc
Costica33 a scris:

Eu vad pe forumul asta cateva persoane care vorbesc doar ca sa se afle in treaba, nimic concludent si nimic la obiect.


D-le Costica, dupa 4 mesaje pe care le-ati postat pe acest forum, fara a da vreo solutie la rezolvarea vreunei probleme ridicate de utilizatori aici nu cred ca trebuie sa afisati un raspuns 'doar ca sa va aflati in treaba" asa cum singur spuneti.

Revenind la subiect, sugerez celor care vor sa vada ce sanctiuni s-au dat celor care nu respecta legea 230/2007 sa caute pe net.
Iata un exemplu gasit pe net:

Prin sentinta civila nr. 11324 din 16 octombrie 2008, Judecatoria Iasi a admis actiunea formulata de reclamanta Asociatia de Proprietari B 13, prin reprezentant conventional S.C. INAAP S.R.L., in contradictoriu cu paratul SV, prin care se solicita obligarea acestuia din urma la plata sumei de 901,38 lei RON, din care 507,32 RON reprezentand cheltuieli de intretinere restante si 394,06 RON penalitati de intarziere la plata cheltuielilor de intretinere neachitate in perioada septembrie 2005 - iulie 2008.
Pentru a pronunta aceasta sentinta, instanta a retinut ca, in fapt, paratul ocupa apartamentul situat in Iasi, , Bl. S, parter, ap.9, fiind arondat Asociatiei de Proprietari B 13, asociatie legal constituita conform incheierii de acordare a personalitatii juridice nr.181 din data de 14.07.2000 a Judecatoriei Iasi.
In aceasta calitate, potrivit art.25 din H.G. nr.400/2003, paratul este obligat la achitarea sumelor aferente din cheltuielile de intretinere comune. Titlul legal de plata al cotelor de intretinere il reprezinta listele de plata, conform art.25 alin.1 si art.23 pct.A lit.b din HG nr.400/2003, membrii asociatiei avand obligatia de a achita sumele in 15 zile de la afisarea listei, respectiv posibilitatea de a contesta sumele stabilite in 10 zile de la afisare. In caz de neplata, proprietarii pot fi actionati in justitie de catre Asociatia de Proprietari (art.31 alin.2 din Regulamentul-cadru). De asemenea, potrivit dispozitiilor art. 46 din Legea nr.230/2007, intrata in vigoare in august 2007, toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari, in avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contributie ce le revine la cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociatia de proprietari.
Din listele de plata depuse la dosar, instana a retinut ca paratul figureaza, la nivelul lunii august 2008, cu o restanta de plata in cuantum de 507,32 lei RON, cu titlu rest plata cote de intretinere.
In ceea ce priveste penalitatile de intarziere solicitate de reclamanta, in cuantum de 394,06 RON, aferente aceleiasi perioade, din dispozitiile legale (art.25 din H.G. nr.400/2003 si art.13 din O.G. nr.85/2001) reiese ca, in masura in care proprietarii de apartamente nu platesc cotele de intretinere care le revin potrivit listelor de plata, asociatia poate aplica penalitati de intarziere, dar numai in conditiile in care exista o hotarare a Adunarii Generale a asociatiei in acest sens.
Mai mult, pentru a fi valabile, hotararile adunarii generale trebuie sa respecte conditiile de cvorum si majoritate legale, conform art.18 din H.G. nr.400/2003. De asemenea, art.49 din Legea nr.230/2007, intrata in vigoare in august 2007, prevede ca asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat. Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
In prezenta cauza, instanta retine ca, prin Hotararea din data de 7.02.2006, adoptata de catre Adunarea Generala a Proprietarilor din cadrul Asociatiei de Proprietari B 13, s-a statuat ca procentul penalitatilor percepute in caz de intarziere este de 0,06% pe zi de intarziere (conform procesului-verbal depus la filele 16-17). Pentru justificarea coeficientului de penalitate aplicat anterior perioadei prevazute in Hotararea adunarii generale, instanta retine faptul ca asociatia reclamanta a depus la dosar facturi prin care s-au aplicat acesteia, de catre furnizorii de utilitati, penalitati de intarziere in acelasi cuantum, respectiv 0,10%. Mai mult, la dosar a fost atasata si fisa de cont individuala pentru operatii diverse, in care este detaliata modalitatea de calcul al penalitatilor de intarziere percepute si pretinse paratului, fisa ce confirma temeinicia solicitarii reclamantei.
In lumina considerentelor de mai sus si in temeiul art. 46 si art 50 din Legea nr. 230/2007, privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, instanta a admis cererea formulata si a obligat paratul la plata catre reclamanta a sumei de 901,38 RON, din care 507,32 RON cu titlu de cheltuieli de intretinere neachitate si 394,06 RON cu titlu de penalizari de intarziere, aferente perioadei septembrie 2005 - iulie 2008.
adriantot, mersi de punearea la punct.
Esti administrator aici ca sa spui ce si cum trebuie sa scriu eu? Ce conteaza cate posturi am? Dumneata te uiti ce scrii oare? Exemplul cel mai bun este exact ce ai scris acum. Aici subiectul si interesul tuturor se axeaza pe sanctiunile luate de asociatii si nu cele prin care ele sunt reclamante.
Nu numarul de posturi sau vechimea pe un forum iti da dreptul la a fi arogant.

Eu doar citesc ce se scrie si mi-as dori sa vad mai multa obiectivitate in raspunsuri.
Pe acest forum se raspunde la obiect. Printre picaturi mai si comentam, altfel al fi plictisitor. Si in felul acesta mai apar si idei noi.
intre obiectivitate si obiect..exista totusi o diferenta.....asa ca....vb dvs...Printre picaturi mai si comentam, altfel al fi plictisitor. Si in felul acesta mai apar si idei noi.
Nu avea rost sa- mi faceti observatie, m- am referi mai mult la postarea anterioara a dlui Costca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sanctiuni pecuniare pt locatarii fraudulosi sau necivilizati coryzalia coryzalia As dori sa stiu daca este legala o decizie luata in comitetul executiv prin care se doreste aplicarea de amenzi locatarilor care fraudeaza asociatia sau au un ... (vezi toată discuția)
Cit poate fi suplinit administratorul demisionar ? ContSters61266 ContSters61266 in urma demisiei administratorului, incasarile sint facute de catre unul dintre membrii comitetului executiv. 1. cit timp poate fi mentinuta legal aceasta ... (vezi toată discuția)
Penalizare presedinte asociatie. Ion Artene Ion Artene Buna Ziua.Presedintele Asociatiei poate fi penalizat financiar 10 % 15% din retributia primita ,daca nu indeplineste cerinte cuprinse in contractul de Mandat ... (vezi toată discuția)