IuliaCristinaUta a scris:
Domnule u.b.i.k., afirmati ca dvs decideti pentru client daca isi poate rezolva problema prin mediere sau prin instanta. Nu mi se pare o abordare corecta. Pentru a lua o decizie informata, omul trebuie sa asculte ce ii spune mediatorul pe de-o parte, si ce ii spune avocatul de cealalta parte. Dupa aceea el poate alege.
Tind să-i dau dreptate lui u.b.i.k.
Clientul nu poate fi sfătuit decît de către avocatul său. Nu de mediator, nu de avocatul părţii adverse. Doar avocatul său este acela care, cîntărind situaţia juridică, probele şi toate celelalte aspecte ale litigiului, îşi poate da seama dacă este rentabil pentru client să accepte să renunţe la o parte din pretenţii în favoarea părţii adverse.
Mediatorul este exact ceea ce sugerează denumirea profesiei lui: persoana care caută linia mediană, calea de mijloc. Ce să facă creditorul cu calea de mijloc atunci cînd este limpede ca lumina zilei că debitorul îi datorează suma de X lei, cînd toate probele sunt împotriva debitorului, dar acesta vrea să-i restituie doar 3/4 din X?
A, dacă există riscul de a pierde, dacă probele nu susţin în totalitate pretenţiile creditorului, atunci este firesc pentru creditor să accepte medierea, dar asupra avantajelor procedurii tot avocatul este cel care trebuie să se pronunţe.
Desigur, discutăm despre ipoteza în care avocatul ştie ce este probitatea profesională şi este dispus să se supună rigorilor ei, nu despre avocatul care este gata să-ţi descrie cea mai adîncă noapte ca fiind albă şi luminoasă.