IuliaCristinaUta a scris:
Domnule u.b.i.k., afirmati ca dvs decideti pentru client daca isi poate rezolva problema prin mediere sau prin instanta. Nu mi se pare o abordare corecta. Pentru a lua o decizie informata, omul trebuie sa asculte ce ii spune mediatorul pe de-o parte, si ce ii spune avocatul de cealalta parte. Dupa aceea el poate alege.
Unu. Diviziunea muncii. Doamna, probabil ca d-voastra, la fel ca destul de multi alti mediatori (din nefericire!), nu ati vazut ce zicea in interviul publicat in ziarul aradean o doamna mediator care are aproape zilnic mai multe sedinte de mediere "avocatii pot fi promotorii medierii" si ati inteles in mod gresit ca mediere ar fi o alternativa la avocatura.
NU ESTE. Titlul topicului e clar: medierea este o alternativa la instanta de judecata.
Adica, oamenii cu probleme fie merg la instanta, fie merg la mediator. De avocati au nevoie si intr-o parte si in cealalta (afara de putine situatii in care n-au) pentru ca daca
mediatorul este specialistul care ii face sa se inteleaga, avocatii sunt cei care se pricep la redactarea unor intelegeri care pot fi foarte complexe si fac ca acordul de mediere sa fie redactat clar, precis, conform cu vointa partilor si cu respectarea normelor incidente.
Doi. Cumpana. Omul sa asculte ce are de zis mediatorul, care e neutru, si avocatul, care e de partea lui si apoi sa hotarasca pe care din cei doi sa-i creada? Oy-gevalt! Pai daca pune la indoiala gandirea si corectitudinea solutiei pe care i-o ofera avocatul,
de ce-l mai plateste? Ce nevoie are de un om in mainile caruia si-a pus soarta juridica daca-i pune la indoiala vorbele? In cazul acesta onorariul avocatului este echivalentul banilor aruncati pe garla.
Trei. Si cu asta inchei. In avocatura pe care o practic eu clientii nu vin de pe strada bajbaind la intamplare un avocat sau fiind abordati pe scarile instantelor de persoane dubioase care ii intreaba "aveti nevoie de un avocat?" (am vazut eu o astfel de abordare odata in Craiova). NU. Vin fie pentru ca l-au mai angajat pe avocatul respectiv si-l cunosc, fie pentru ca le-a fost
recomandat de cineva cunoscut. Adica vin, general vorbind,
cu o doza destul de mare de incredere. Aceasta incredere il face pe client sa accepte atunci cand avocatul ii spune: Doamna/domnule vom incerca sa rezolvam problema prin mediere, pentru ca mi se pare solutia cea mai buna. Daca pune la indoiala vorbele avocatului s-ar putea sa nu mai ajunga la meditor.