avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 988 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... E ultraj?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

E ultraj?

Am fost la o zi de nastere in weekend, m-am imbatat si ne-am cam certat. Au aparut din senin niste politisti. Mi-au dat un avertisment si apoi o alta amenda de 200 lei (pt. aceeasi fapta!)... Bine ca am continuat...

Pe foaia aia cu amenda de 200 lei,le-am scris "SA MA SUXXTI DE PXXX" (cu litere explicite in loc de "X"

Acuma citesc in presa locala ca sunt acuzat de ultraj ?! X-(X-(X-(

Ma uit in codul penal si ca sa fie ultraj trebuie sa fie amenintare... asta e injuratura nu ultraj. :((
anona1963 a scris:


Domnule Tarzan, imi frec ochii si acum citind postarea dumneavoastra. Chiar vorbiti serios? Domnule, vorbim despre betie voluntara. Sa nu deranjezi un betiv? doar pentru ca este beat si nu este indicat sa escaladezi un conflict deja existent? Sunt curios daca postarea ar suna la fel cand un betiv ti-ar viola un membru al familiei sau ar conduce prin mijlocul Bucurestiului cu 180 km/h. Ai dreptate domnule, nu trebuie amendat, trebuie imediat cum devine violent, adus la sectie in catuse (fie ca este violenta fizica sau verbala). Nu poti lasa un element periculos in strada.
.


Eu nu am zis ca nu trebuie deranjat un betiv,normal ca politia trebuie sa intervina unde exista conflicte deja existente,insa ce era mai indicat din urmatoarele proceduri:
-Sa i se dea amenda betivului si apoi sa plece (politia).?
sau
- Sa i se puna catuse si dus la sectie ?

Raman totusi la parerea mea,politia nu trebuie sa lucreze,sa fi provocat prin administrarea unei amenzi unui betiv care nu are mintea limpede !
Era mai simplu sa faca un proces verbal si sa ia declaratii de la martori,apoi cel mai bine,betivul daca devenea din ce in ce mai violent,sa fii fost dus la sectie,si numai dupa ce se trezeste din betie,atunci i se putea aduce la cunostiinta ptr.ce a fost adus la sectie si sa i se administreze amenda.

Oare cum s-ar sfarsi daca politia ar fi venit,ar facea un proces verbal,ar lua declaratii de la martori,si apoi i-ar trimite amenda in alta zi cand betivul ar fii treaz?

In nici un caz nu trebuie sa provoci un betivan,mai ales cu amenda,doar cand se trezeste la realitate din betie.

Acum iti raspund si la intrebarea pusa de tine,referitor daca un betiv mi-ar viola un membru al familiei.
In cazul acesta,sesizez politia,vine sa vada despre ce e vorba,intocmeste un proces verbal, il indeparteaza pe agresor,sau il duce la sectie (este recomandat),apoi ii administreaza amenda cand betivanul s-a trezit din betie.
Sa nu crezi ca politia daca constata ca betivul mi-a violat un membru de familie,vine ii da amenda si il lasa liber ! Astfel de oameni care au violat sunt retinuti,nu lasati in libertate !

Si sa presupunem ca lucrurile ar sta cam asa:
-Sesizez politia,si vede despre ce e vorba,intocmeste procesul verbal si administreaza amenda,apoi pleaca. Crezi ca betivul se cuminteste? Nicidecum,ci mai degraba dupa plecarea politiei va recurge la acte de violenta drept razbunare ptr.ca i s-a administrat amenda.
E limpede,unui betiv ii administrezi amenda in alta zi,il chemi la sectie prin o citatie,ii pui in vedere de ce a fost chemat,ii explici ce legi a incalcat apoi ii faci cunoscut si amenda pe care trebuie s-o plateasca.

Aici inchei,nu mai am ce posta in acest topic. Raman la concluzia mea si anume:
-Nu te pune cu betivul cand e beat,doar cand se trezeste din betie.
Ultima modificare: Joi, 31 Octombrie 2013
Tarzan2012, utilizator
Intervenție moderator

Cred că utilizatorul a fost lămurit cu privire la aspectele pe care a dorit să le afle de la noi.
Opinii mai mult sau mai puțin pertinente pot fi emise în continuare, însă nu și-ar găsi rostul .
Von închide acest topic, cu rugămintea ca în orice alte discuții, actuale sau a viitoare, cei care doresc să răspundă, să încerce să se rezume la aspectele juridice și nu la interpretări proprii, pentru că ne aflăm pe un forum unde se dicută subiecte juridice. NU facem noi legea, ea este cea după care o persoană, chiar alfată fiind în stare de ebrietate, este trasă la răspundere. Iar asta pentru că, pentru cei care nu cunosc , există unele tipuri de beții despre care vorbește codul penal, și anume: beția voluntară sau preordinată , care poate fi completă sau incompletă ( adică persoana este beată pulbere sau mai puțin beată) și beția involuntară, produsă , de exemplu , de aburii de alcool, atunci când se fabrică alcoolul . Iar legiuitoru la găsit de cuviință să reglementeze ambele situații, sub aspect punitiv, astfel:

Art. 49 Cod penal:
Beţia
Nu constituie infracţiune fapta prevăzută de legea penală, dacă făptuitorul, în momentul săvârşirii faptei, se găsea, datorită unor împrejurări independente de voinţa sa, în stare de beţie completă produsă de alcool sau de alte substanţe.
Starea de beţie voluntară completă produsă de alcool sau de alte substanţe nu înlătură caracterul penal al faptei. Ea poate constitui, după caz, o circumstanţă atenuantă sau agravantă.

Este cumva corect faptul că, a-i lua o declarație unei persoane care , fie este în stare de ebrietate doar, fie este beată pulbere , se poate prezuma faptul că tot va scrie unele lucruri nelalocul lor.
Și, atunci, poate nu ar fi tocmai logic să îl acuzi de ultraj,.Dar se întâmplă.Probabil că , dacă starea sa de beție ( voluntară completă) se va reține ca circumstanță atenuantă, ar putea să nu fie trimis în judecată.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lovire si alte violente AnyaD AnyaD Buna seara (ziua). Acum 2 zile, sotul meu, aflat in stare avansata de ebrietate, sa luat la cearta si la bataie cu un alt baiat, iar in momentul acela trecea ... (vezi toată discuția)
Intrebare cu o posibila "furt calificat" nzsolt85 nzsolt85 As dori sa va cer parerea la un caz putin ciudat. Doi prieteni intro seara au fost in oras, au consumat alcool. Unul dintre ei avea in mana o sticla de bere ... (vezi toată discuția)
Beat din aburi de alcool CountPorcula1987 CountPorcula1987 Buna ziua, recent am avut o discutie cu un amic. El sustinea ca daca esti prins cumva beat la volan, si declari ca te-ai imbatat involuntar, de ex. din aburi ... (vezi toată discuția)