avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 358 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Incheierea unui precontract la vanzarea unui apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Incheierea unui precontract la vanzarea unui apartament

Va adresez rugamintea sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema. Doresc sa vand un apartament si am optat pentru un cumparator care are bani cash (deci nu prin credit). Actele mele insa (cadastru si intabulare) nu sunt inca gata, vor fi abia peste 3 saptamani. Mi s-a spus ca, in aceasta situatie, ar fi bine sa inchei cu viitorul cumparator un precontract, pentru a exista o certitudine ca respectivul nu se va orienta catre un alt apartament in acest interval de 3 saptamani, dar si pentru el, ca sa aiba siguranta ca eu nu voi opta pentru alt cumparator. Deoarece tot demersul se va face intre doua persoane fizice, fara intermedierea unui agent imobiliar, va rog mult sa ma sfatuiti ce ar trebui sa trec in precontract (care este avansul in acest caz, dat fiind faptul ca pretul va fi de 36.000 euro). Respectivul cumparator mi-a spus ca 200-300 de euro, mi se pare cam putin, dar sincer nu sunt absolut deloc familiarizat cu acest procedeu, al precontractului. Va multumesc mult
La precontract se da intre 2%-5% maxim din pretul apartamentului vine cam 1500-2000 euro maxim. Sper sa nu te pacaleasca viitorul cumparator.

[Va rog nu mai scrieti cu litere mari si cu prescurtari]
Ultima modificare: Joi, 7 Noiembrie 2013
Admin, administrator
gicu1982 a scris:

Pe langa asta, in CF se noteaza doar promisiunea de vanzare-cumparare.
Antecontractul nu este un act translativ de proprietate deoarece nu intruneste conditia de act autentic, dar are putere probanta, mai ales daca este semnat si de cel putin 2 martori.
Eu activez si in domeniul imobiliar din 2001 si se practica foarte des folosirea antecontractului sub semnatura privata ca dovada a achitarii unui avans.
Foarte multi introduc si clauze de genul: daca vanzatorul se razgandeste va restitui de X ori avansul sau daca cumparatorul se razgandeste va pierde avansul. Insa prea putini stiu ca aceste clauze sunt de multe ori inutile intrucat in cazul unui proces, instanta va retine aceasta caluza ca "imbogatire fara justa cauza" si o va diminua sau chiar anula. Doar in cazul in care cel care o invoca dovedeste ca a suferit un prejudiciu va fi mentinuta.


stimate forumist,
poate ne luminati si pe noi cu ceea ce inseamna in "domeniul imobiliar" promisiune de vanzare cumparare şi antecontract.

toata lumea stie ce se practica: intocmirea actelor pe genunchi mai ales cand vine vorba de agentii imobiliare.

toata lumea se fereste de cheltuieli inutile , asumnadu-si riscuri inimaginabile.

pt alex68: indiferent cat este avansul, bine ar fi sa faceti actele la un birou notarial.

clauza generala care se pune intr-un antecontract (promisiune de vanzare-cumparare= este ca : daca contractul de vanzare-cumpărare nu se va perfecta din culpa vanzatorului, acesta va fi obligat la restituirea dublului avans primit, iar daca contractul de vanzare cumpărare nu se va perfecta din culpa cumparatorului, acesta va pierde avansul achitat.

aceasta e generalul. partile stabilesc cum vor. ideea e ca , cumpărătorul pierde avansul primit ceea ce va reprezenta pt vanzator, un fel de daune , pt toata perioada in care imobilul a fost indisponibilizat in favoarea respectivului cumpărător, ne mai putând a-si valorifica bunul respectiv printr-o vânzare.

mihaela corina a scris:


- pentru promisiunea bilaterala de vanzare-cumparare puteti cere 40-50% din pretul total;
.............................................
- nu acceptati sa lucrati cu notarul cumparatorului, ci mergeti la un notar neutru;




1.Pentru o promisiune de vanzare-cumparare, intre 2-5% din pretul total este o suma rezonabila pentru ambele parti.
2.Pe notar il plateste cumparatorul, deci mi se pare corect sa-l aleaga el. Pe vanzator il intereseaza sa-si primeasca banii dar cumparatorul trebuie sa fie sigur ca n-a dat banii aiurea si ca actele sunt ok.Deci va merge unde are el incredere pentru ca il intereseaza corectitudinea actelor. Si nu, notarul nu semneaza orice.El raspunde de multe ori cu propria paine, daca se dovedeste ca a ascuns cu buna stiinta, anumite vicii.


Totusi, din experienta va spun ca actele sunt pentru oameni cinstiti ca si lacatele care ne arata ca acea proprietate apartine cuiva.Pentru hoti si cei rau intentionati, nu exista nici lacate, nici acte. Cei ce sunt oameni se pot intelege in orice conditii, chiar si atunci cand o tranzactie cade de varii motive pe cand ceilalti vor mustaci si se vor certa si de la un raft ruginit. Pana la urma primeaza caracterul fiecaruia.
Ultima modificare: Joi, 7 Noiembrie 2013
di_ana, utilizator
ina dimitriu a scris:rn
rnMergeti la un notar caruia sa-i explicati situatia. Notarii incheie astfel de precontracte si puteti discuta cu el fiecare clauza pe care doriti s-o adaugati/modificati. In ceea ce priveste avansul, consider ca e cam mic ... depinde insa si de valoarea la care v-ati inteles. Puteti insa prevedea in precontract, in cazul in care nu se va incheia vanzarea din culpa celeilalte persoane, sa va achite penalitati/despagubiri.rnSucces!rn
rnrnNotarii nu au timp sa asculte discutii.rnLa notar se merge sa se semneze actul si sa se plece.rnrnDaca notarul ar sta 3-4 ore cu fiecare client ar face probabil cel mult 2 acte pe zi si ar fi loviti grav de criza daca nu ar lucra macar 24 de ore pe zi in aceste conditii...rnrnAvocatul este cel care are timp si 5 ore sa asculte un client daca este necesar pentru ca avocatul este platit la ora iar notarul este platit la act si nu la ora...rnrnLa notar se merge sa se semneze actele si nu sa se tina de vorba notarul ore in sir.rnrnAdica ori semneaza un tipizat pe care il pune spre semnare notarul, ori merge la avocat ca sa analizeze intreaga situatie si sa discute
Eu cunosc cel putin 4 notari in Iasi care stau de vorba, fac recomandari si chiar am incheiat actele in forma convenita, bineinteles cu respectarea prevederilor legale.

Alte discuții în legătură

Precontract vanzare cumparare imobil elle77 elle77 am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta; intentionez sa achizitionez un imobil prin credit ipotecar si agentia imobiliara vrea sa facem un precontract ... (vezi toată discuția)
Credit prima casa banca transilvania snowmax snowmax Buna ziua.Sotul meu a solicitat un credit prima casa,Eu si fratele meu îl giram!Azi,trebuie sa mergem la notar pentru a încheia antecontractul,ce anume ... (vezi toată discuția)
Promisiune de vanzare cumparare v.s precontract simona.elisa simona.elisa Buna ziua, m-ar interesa si pe mine care este diferenta daca exista unu intre o promisiune de vanzare cumparare si un precontract. Vreau sa achizitionez un ... (vezi toată discuția)