avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 358 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Incheierea unui precontract la vanzarea unui apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Incheierea unui precontract la vanzarea unui apartament

Va adresez rugamintea sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema. Doresc sa vand un apartament si am optat pentru un cumparator care are bani cash (deci nu prin credit). Actele mele insa (cadastru si intabulare) nu sunt inca gata, vor fi abia peste 3 saptamani. Mi s-a spus ca, in aceasta situatie, ar fi bine sa inchei cu viitorul cumparator un precontract, pentru a exista o certitudine ca respectivul nu se va orienta catre un alt apartament in acest interval de 3 saptamani, dar si pentru el, ca sa aiba siguranta ca eu nu voi opta pentru alt cumparator. Deoarece tot demersul se va face intre doua persoane fizice, fara intermedierea unui agent imobiliar, va rog mult sa ma sfatuiti ce ar trebui sa trec in precontract (care este avansul in acest caz, dat fiind faptul ca pretul va fi de 36.000 euro). Respectivul cumparator mi-a spus ca 200-300 de euro, mi se pare cam putin, dar sincer nu sunt absolut deloc familiarizat cu acest procedeu, al precontractului. Va multumesc mult
antonia77 a scris:

[
stimate forumist,
poate ne luminati si pe noi cu ceea ce inseamna in "domeniul imobiliar" promisiune de vanzare cumparare şi antecontract.

toata lumea stie ce se practica: intocmirea actelor pe genunchi mai ales cand vine vorba de agentii imobiliare.

toata lumea se fereste de cheltuieli inutile , asumnadu-si riscuri inimaginabile.



Nu vreau sa intru in discutii inutile cu dvs, dar se pare ca aveti impresia ca sunt "un agent imobiliar" cu un curs de 3 luni luat pe bani. DAca nu scrie in dreptul userului meu "avocat" sau "consilier juridic" nu inseamna neaparat ca nu sunt printre noi care detinem una din aceste calitati. Nu am scris tocmai pt ca nu sunt interesat sa "fac cariera" pe forum scriind mesaje doar de dragul de a-mi vedea scris numele pe forum.
Am vazut o gramada de "avocati sau juristi" ce dau niste raspunsuri absurde, de te intrebi pe ce lume traiesc.
Daca doriti o lectie ce inseamna o promisiune bilaterala de vanzare cumparare, ce inseamna un antecontract semnat la notar, certificat de un avocat sau sub semnatura privata, care este forta probanta a fiecaruia si orice altceva vreti sa mai cunoasteti despre ele, va invit la o fiscutie in privat, deoarece deviem de la subiectul acestui topic.
cu scuzele de rigoare, nici in dreptul userului meu nu scrie avocat, consilier juridic sau notar.

cariera pe forum niciodata nu o sa se faca, dar macar, cei care solicita o parere cu privire la speta lor, avand in vedere ca teoria nu este una si aceeasi cu practica, sa primeasca raspunsuri rezonabile, nu sa fie indusi in eroare.

Ultima modificare: Marți, 12 Noiembrie 2013
antonia77, utilizator
Deşi cu întârziere, vă mulţumesc foarte mult tuturor pentru sfaturile pe care mi le-aţi dat. Încheierea precontractului s-a făcut la solicitarea mea, în calitate de vânzător, deoarece mai aveam câteva oferte bune pentru vânzarea apartamentului şi nu doream ca să-mi asum riscul ca viitorul cumparator să se răzgândească şi, astfel, să pierd şi celelalte oferte. De asemenea, încheierea acestui precontract şi nu a contractului propriu-zis de vânzare cumpărare s-a făcut din culpa mea, deoarece la momentul gasirii cumpărătorului nu aveam gata actele de cadastru şi intabulare. Oricum, în această primă etapă, cumpărătorul s-a dovedit o persoană foarte serioasă.
Cu scuzele de rigoare, vă rog să mă ajutaţi cu încă o problemă, legată tot de vânzarea apartamentului. Deoarece săptămâna viitoare voi încheia contractul de vânzare-cumpărare, vă rog să-mi spuneţi ce metodă de plată este cea mai sigură atât pentru mine, în calitate de vânzător, cât şi pentru cumpărător, astfel încât tranzacţia să o putem încheia fără temeri. Am convenit ca plata să fie făcută prin transfer bancar, din contul cumpărătorului în contul meu, dar nu ştiu cum ar trebui provedat pentru siguranţă: să meargă notarul la bancă şi să semnăm actele acolo sau să semnăm actele înainte, iar actele să rămână la notar până se face transferul bancar? Există vreun risc în una dintre aceste variante? Care este, în general, practica în astfel de cazuri? Precizez că cumpărătorul va folosi bani proprii şi nu credit bancar.
Vă mulţumesc foarte mult.
Bine ati revenit, domnule alex68!
Cu siguranta ca notarul nu va merge la banca si nu se vor semna actele acolo :O!
Sunt surprinsa ca nu ati inclus varianta de a se face mai intai transferul bancar si apoi sa autentificati actele. Normal asa ar fi.
Ambele variante mi-au fost sugerate de notar: atât cea de a merge împreună la bancă, cât şi cea de a semna întâi actele, care vor rămâne în posesia notarului până la efectuarea transferului bancar. Formula avansată de dvs. - întâi transferul bancar şi apoi autentificarea nu mi-a fost propusă, însă cred că ar fi o variantă extrem de nesigură pentru cumpărător. Dacă el virează banii şi eu nu mai semnez ulterior ?(vorbesc, evident, doar la modul ipotetic). De aceea, aş fi vrut să ştiu care dintre cele două soluţii pe care mi le-a propus notarul se practică mai des şi dacă ambele sunt la fel de sigure.
Multumesc mult

Alte discuții în legătură

Precontract vanzare cumparare imobil elle77 elle77 am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta; intentionez sa achizitionez un imobil prin credit ipotecar si agentia imobiliara vrea sa facem un precontract ... (vezi toată discuția)
Credit prima casa banca transilvania snowmax snowmax Buna ziua.Sotul meu a solicitat un credit prima casa,Eu si fratele meu îl giram!Azi,trebuie sa mergem la notar pentru a încheia antecontractul,ce anume ... (vezi toată discuția)
Promisiune de vanzare cumparare v.s precontract simona.elisa simona.elisa Buna ziua, m-ar interesa si pe mine care este diferenta daca exista unu intre o promisiune de vanzare cumparare si un precontract. Vreau sa achizitionez un ... (vezi toată discuția)