Stefan din pacate pct 2 nu se mai poate realiza sa alegi o facultativa direct. Sunt 2 posibilitati.
1. Inchei PAD-ul adica cutremur, inundatie, alunecari de teren pt prima de 20 euro pt 20000 euro asigurati SI ATAT.
2. Inchei Pad-ul SI o facultativa ca sa fii despagubit si pentru alte riscuri. De obicei facultativele au ca si riscuri asigurate inclusiv, cutremur, inundatii, alunecari de teren.
In acest caz, in caz de ex cutremur, primesti din 2 parti despagubirea. Daca nu mai exista casa, apartamentul din cauza unui cutremur primesti maxim 20000 euro de pe PAD si diferenta de pe facultativa. Sa presupunem ca esti asigurat la 40000 euro pt cutremur pe facultativa, primesti doar 20000 euro de pe facultativa si 20000 euro de pe PAD. Pe facultativa suntem asigurati de ex pt incediu. Daca vb de ex de mai sus despagubirea o luam direct de pe facultativa max 40000 euro. Dar si aici trebuie sa fiti atenti deoarece firmele de asigurari despagubesc la metru patrat si bunuri cu facturi.
Stefan021 a scris:
”Am luat o locuinta prin banca si am fost obligat sa fac asigurare la ia ,la o firma mare de asigurari. DE anul acesta mi au bagato si pe ce a obligatorie de stat pe aceiasi polita.EU stiam ca cei care au o polita de asigurare nu o mai poltesc si pe ce a de stat! Ma poate lamuri cineva ? MINTEA mea cred ca o ia razna cu astia!!!”
Din punctul de vedere juridic, banca a gresit.
LEGE privind asigurarea obligatorie a locuintelor
Art 3 punctul 9
Nu intră sub incidenţa prezentei legi persoanele fizice şi juridice care şi-au încheiat o asigurare facultativă a locuinţelor care să acopere toate riscurile prevăzute în asigurarea obligatorie.
www.csa-isc.ro/files/Legea%20260_ian%202013.pdf
In cazul asta aveti 2 posibilitati: (liber la alegere)
1) Asigurare PAD (20 EURO) + Asigurare facultative (cu franzisa pe partea de riscuri acoperite deja prin PAD)
2) Asigurare facultative (care include toate riscurile prevazute de Legea) fara o asigurare PAD