avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1051 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Intretinere minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Intretinere minor

Buna ziua,
Am si eu cateva nelamuriri la care as dori sa aflu un raspuns daca este posibil.Nepotul meu(baiatul surorii mele)locuieste in apartamentul mamei mele si este in ingrijirea mea si a ei.Sora mea este in proces de divort.Sotul locuieste undeva in Brasov si ea de asemenea tot in Brasov, in chirie, dar separati.
Nu am beneficiat de nici un ajutor material din partea lor de mai bine de un an de zile, iar sora mea doreste sa paraseasca tara pentru o perioada determinata.
Intrebarile mele sunt:
Cum as putea sa ii oblig sa ajute financiar la cresterea copilului, deoarece acesta are 9 ani si se afla in clasa a 3 a(copilul este inscris la programul after school), iar pentru cresterea acestuia avem nevoie de ajutor din partea lor?
Cel mai recent răspuns: CristianLungu87 , utilizator 11:04, 1 Decembrie 2013
au mai fost inca o data in luna martie a acestui an deoarece am declarat ca baiatul locuieste la noi si totul a fost in regula.cum as putea proceda pentru a ii decadea pe parinti din drepturi pentru ca acestia nu ajuta cu nimic copilul(financiar,moral)si nici nu il viziteaza.Multumesc
ce intelegeti prin decaderea din drepturi si cu ce v-ar ajuta ? ce doriti de fapt in legatura cu copilul ?
dorim sa il luam sub tutela si sa avem drepturi depline deoarece parintii sai nu pot si au demonstrat ca nu sunt capabili sa ii asigure nici macar conditiile minime de trai.ce putem face in acest caz?va multumesc.
In cel mai rau caz o sa vi-l dea in plasament familial si o alocatie de plmsament in valoare de imensa suma de 97 ron.Dar mai nou (eu avand o nepotica parasita de mama ei -plecata in Italia) li se cere parintilor sa plateasca o suma de bani sau sa efectueze ore in beneficiul comunitatii-intre 20 si 40 pe luna , ca la ajutorul social.Deci oricum statul vrea sa se scape de a mai plati acesta alocatie.Dar daca va doriti sa pastrati baiatul , pentru ca exista deja o legatura intre el si dvs , va sfatuiesc sa nu-l transformati intr-o leguma si sa faceti toate demersurile de a-l primi in plasament familial prin tribunalul de minori.
Nu aveti nevoie de bani de la stat pt ca acest copil are parinti , veti cere pensie ambilor parinti. Mergeti si vb cu cei de la autoritatea tutelara, poate interveniti in procesul parintilor, sa nu deschideti apoi actiune separata. Ori cereti copilul in plasament ( astfel dvs veti exercitat autoritatea parinteasca, ori cereti ca numai locuinta copilul sa fie la dvs ( caz in care veti avea copilul in grija, cu drepturi mai restranse)..In ambele cazuri, veti cere si pensie de intretinere de la ambii parinti. cate 1/4 din salariul net al fiecaruia.
Oare parintii ce au cerut in legatura cu copilul ?
Art. 399
(1) In mod exceptional, instanta de tutela poate hotari plasamentul copilului la o ruda sau la o alta familie ori persoana, cu consimtamantul acestora, sau intr-o institutie de ocrotire. Acestea exercita drepturile si indatoririle care revin parintilor cu privire la persoana copilului.
(2) Instanta stabileste daca drepturile cu privire la bunurile copilului se exercita de catre parinti in comun sau de catre unul dintre ei.

Locuinta copilului dupa divort Art. 400
(1) In lipsa intelegerii dintre parinti sau daca aceasta este contrara interesului superior al copilului, instanta de tutela stabileste, odata cu pronuntarea divortului, locuinta copilului minor la parintele cu care locuieste in mod statornic.
(2) Daca pana la divort copilul a locuit cu ambii parinti, instanta ii stabileste locuinta la unul dintre ei, tinand seama de interesul sau superior.
(3) In mod exceptional, si numai daca este in interesul superior al copilului, instanta poate stabili locuinta acestuia la bunici sau la alte rude ori persoane, cu consimtamantul acestora, ori la o institutie de ocrotire. Acestea exercita supravegherea copilului si indeplinesc toate actele obisnuite privind sanatatea, educatia si invatatura sa.
Art. 402
(1) Instanta de tutela, prin hotararea de divort, stabileste contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor.

Alte discuții în legătură

Sora soției a fost ucisă de tatăl copiilor ei, care acum este în închisoare. putem adopta unul dintre nepoți? Parus Parus Buna seara. Cu o problema va deranjez...sora sotiei, casatorita si cu doi copii minori, a fost omorata de sotul ei, acesta aflandu se in puscarie, dar inca nu ... (vezi toată discuția)
Drepturi parintesti. NicuViorel NicuViorel Buna ziua! Sunt bunicul unui baietel de 6 ani, iar parintii intampina ceva probleme si as avea cateva intrebari, daca ma puteti ajuta. ... (vezi toată discuția)
Lnfierea nepotului de catre bunici madalinaminca madalinaminca buna ziua, numele meu este madi, sunt din pitesti.ma confrunt cu urmatoarea situatie:in 2011 prietena fiului meu a ramas insarcinata si a nascut in 2012.atat ... (vezi toată discuția)