avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Complicat.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Complicat.

Vreau sa cumpar un teren de la tatal meu pentru constructia unei case (vreau sa fie al meu personal , mai am o sora si nu se stie niciodata) si am luat legatura cu un topograf pentru masuratori . Mi-a spus sa scot de la primarie o adeverinta pentru tata din care sa rezulte suprafata si punctul unde se afla terenul si mi-a spus ca trebuie sa corespunda cu realitatea . La Primarie am constatat ca terenul este declarat mai putin 2150 mp fata de 5500mp in realitate si pe deasupra in registrul cadastral figureaza la un unchi de-al meu la care a fost trecut cu vreo 40 de ani in urma ca zestre pentru matusa mea (sora lui tata si sotia lui) care intre timp a murit si la mostenirea din 1995 (pentru averea matusii) tata s-a inteles cu ceilalti sa ia el terenul acesta fiind mai stancos (si mai mare)si ceilalti au luat in alta parte insa nu au facut niciun act pe baza la aceasta intelegere . Intrebarea mea este - care sunt pasii de urmat si daca ati putea sa-mi spuneti estimativ cat m-ar costa intrarea in legalitate . Va multumesc din toata inima si astept un raspuns cat de mic .
Cel mai recent răspuns: johnny_danut , utilizator 23:35, 7 Aprilie 2009
johnny_danut a scris:

Pai la mostenirea dupa matusa s-a facut un schimb intre mostenitori si fiecare a fost de acord cu imparteala insa n-au facut niciun act doar certificatul de mostenitor . In ceeace priveste suprafata , intrucat mai bine de jumatate era maracini si stanca n-au mai declarat-o iar acum tocmai acea bucata ma intereseaza pe mine . Sa luam cazul separat in care realitatea nu corespunde cu ce-i in acte , cum se procedeaza ?


Ca sa construiti, trebuie sa aveti in proprietate un teren,da?
Trebuie , ca pe terenul pe care vreti sa construiti, sa aveti un titlu de proprietate.
Daca tatal dvs. are titlu de proprietate pe acel teren, poate sa va vanda dvs. acel teren si in acest mod sa deveniti proprietar, pentru a putea construi astfel incat sa nu aveti ulterior nici un fel de probleme.
Daca tatal dvs. nu are doar el titlu pe acel teren, ci are "certificat de mostenitor" inseamna ca terenul este detinut "in indiviziune", atunci tatal dvs. trebuie sa iasa din indiviziune cu privire la acel teren, solicitand de la coindivizari atribuirea acestui teren in natura conform intelegerii privind folosinta acestui teren (partaj de folosinta).
Daca partile nu se inteleg, pot sa ceara iesirea din indiviziune pe cale judecatoresca, instanta luand act ca exista un partaj de folosinta intre parti ca urmare a unui schimb de terenuri.
Tatal dvs. trebuie sa se judece cu cei care detin de drept acel teren si sa aduca probe/dovezi in sensul celor aratate de dvs.
Pare a fi un schimb de folosinta a unor terenuri intre mostenitori.Schimbul fiind acceptat de "proprietarii mostenitori".
Tatal dvs. daca se intelege cu acei mostenitori "proprietari" ai acelui teren, poate face cu acestia la notar un act de schimb sau un Partaj voluntar-dupa caz-, astfel incat fiecare va deveni proprietar si in drept pe suprafata de teren folosita-data la schimb-.
Sub orice forma doriti sa priviti problema, aveti nevoie de un avocat care sa verifice actele si sa va indrume in consecinta.
P.S. Daca pentru acel teren pe care il doriti, exista un titlu de proprietate al autorilor tatalui dvs. (bunici) dar care insa nu a fost trecut in certificatul de mostenitor, faceti un supliment de certificat de mostenitor in care includeti si acest teren, apoi sub o forma sau alta, la iesirea din indiviziune, tatalui dvs. sa-i fie atribuit acest teren.

Av. Cermak
Ultima modificare: Marți, 31 Martie 2009
Iuliana Cermak, Avocat
Dupa incheierea certif de mostenire toti trei s-au inteles si si-au luat fiecare partea si n-au fost probleme . Am descoperit ca registrul de cadastru este mai vechi de 20 de ani iar in urma intelegerii dintre ei acum 14 ani terenurile au fost trecute asa cum s-au inteles in registrul agricol la fiecare si atunci vin cu intrebarea : pentru inceperea masuratorilor de ce act am nevoie de la Primarie - extras din registrul cadastral (neactualizat) sau din registrul agricol (care este conform realitatii )? Daca-i din registrul agricol , atunci jumatate de problema este rezolvata , mai ramane aceea cu stabilirea suprafetei reale existente in punctul respectiv . Va multumesc din suflet pentru atentia acordata , sunteti minunati .
meteora2005 a scris:

situatia dvs este suficent de complexa, consultati un avocat, nu ati raspuns la intrebarea : tatal a posedat mai bine de 30 ani?
av. Iorga
Nu ,tata il poseda de 15 ani de cand a murit sora lui (matusa mea) .
Am vorbit cu un notar si mi-a spus sa duc mostenitorii cu buletinul in mana , certificatul de mostenitor si un atestat fiscal pentru terenurile in cauza cum ca n-au datorii la impozite etc. insa nu mi-a spus nimic de schite si atunci intreb cum se face partajul de buna intelegere , de unde se stie care si unde a luat terenul si ce dovezi raman? Multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune dupa bunicul robertinom robertinom Buna ziua, In anul 1958, bunicii mei au cumparat prin chitanta de mana ingregistrate la notariatul de stat un teren de 400mp in indiviziune, ei nu au fost ... (vezi toată discuția)
Proces de succcesiune mezeiz mezeiz Buna ziua! As dori citeva informatii....ce este de facut in cazul in care tatal meu doreste sa deschida un proces de succcesiune dupa mama lui,mostenitori ... (vezi toată discuția)
Cum se face succesiunea cand fratii nu se inteleg? steliana 67 steliana 67 Suntem trei frati. Tata a murit acum 10 ani si deoarece nu ne-am inteles, nu am facut succesiunea dupa tata. Acum a murit si mama si a aparut aceeasi ... (vezi toată discuția)