avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Recuperare cheltuieli reparatii acoperis bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Recuperare cheltuieli reparatii acoperis bloc

am schimbat acoperisul la bloc, inlocuit jgheaburi, atic si o parte de locatari nu vor sa participe financiar. cum este legal sa procedez? am sesizat asociatia dar nu s-a intamplat nimic. trebuie sa ma adresez unui avocat pentru actiune in instanta sau la un mediator?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 11:25, 27 Iunie 2015
Buna ziua!

Ca sa nu mai deschid alt topic separata ma gandesc sa postez aici si situatia mea, oarecum asemanatoare cu a colegului de mai sus, chiar daca a trecut ceva timp de la postul initial.

In cazul meu este vorba despre un bloc de 6 apartamente cu parter+2 etaje din care 3 apartamente sunt cu 2 camere si celelalte 3 cu 3 camere. Apartamentele sunt dispuse cate doua pe etaj, cate un apartament cu 2 camere alaturat cu unul cu 3 camere, astfel incat privind din fata blocului apartamentele cu 3 camere sunt situate suprapus in dreapta iar cele cu 2 camere suprapus in stanga. Am facut aceasta precizare ca sa va faceti o idee despre situatia existenta. Blocul este prevazut din constructie cu acoperis tip mansarda (pod) in doua ape, iar spatiul din pod este prevazut ca si spatiu comun din care fiecare proprietar detine o cota indiviza(practic intreaga suprafata se imparte la 6). Spatiul din pod este momentan folosit ca si uscator de rufe.

Precizez ca eu locuiesc la ultimul etaj in apartamentul cu 3 camere, iar in ceea ce priveste cotele indivize(sau mai precis impartirea spatiului de uscat rufe din pod), ele sunt impartite astfel: doua spatii de uscator sunt deasupra apartamentului din stanga si sunt atribuite unul vecinului meu de etaj de la apartamentul cu 2 camere iar celalalt vecinului cu 2 camere de la parter, iar restul de 4 spatii de uscare sunt deasupra apartamentului meu atribuite astfel: un spatiu vecinului de la 2 camere de la etajul 1, un alt spatiu vecinului de la parter de la 3 camere, un alt spatiu vecinului de la 3 camere de etajul 1 si un ultim spatiu atribuit mie, la 3 camere de la etajul 2(ultimul etaj).

Invelitoarea blocului este realizata din tigla ceramica asezata pe rigle orizontale fara nici un fel de izolatie termica sau hidroizolatie sau altceva. Blocul a fost construit in 1984-1985, iar in aceasta perioada invelitoarea s-a degradat continuu, avand in vedere si faptul ca tiglele sunt de proasta calitate, sunt tigle ceramice romanesti facute pe timpul impuscatului iar calitatea era asa cum era pe acele timpuri.

Mentionez si faptul ca invelitoarea a suferit degradari continue ale tiglelor de-a lungul timpului, insa nu au fost degradari majore, astfel incat tatal meu a mai facut unele reparatii (schimbat tigle, inlocuit jgheaburi de tabla) pe buzunarul, timpul si manopera lui, in plus in fiecare am primavara si toama ne-am urcat pe acoperis sa facem revizie generala.

Insa timpul a trecut si invelitoarea s-a degradat tot mai tare si necesita inlocuirea totala. In acest sens am incercat sa conving toti vecinii care au cota indiviza deasupra apartamentului meu(4 cote indivize dupa cum am specificat mai sus) sa contribuie financiar sa schimbam invelitoarea si nici pana acum nu am reusit sa ajugem la un consens, mai precis este vorba de un singur proprietar, cel de la parter de la apartamentul cu 3 camere, care nu vrea in ruptul capului sa puna bani pentru reparatii, motivand ca pana ajung infiltratiile de apa din pod pana la parter mai este. In aceeasi situatie s-a aflat si vecinul meu de etaj, care vazand cat este de complicat si de costisitor s-a lasat pagubas de "negocieri" si a schimbat invelitoarea de tigla cu una tip onduline pe banii lui. Practic din 6 proprietari am fi doar 2 sau hai sa zic maxim 3 care ar pune banii pentru refacerea invelitorii, restul pur si simplu nu vor, dar pretentii la pod au destule.

Situatia este destul de complicata avand in vedere ca in mod legal ar fi trebuit facute demersuri pentru inlocuirea intregii invelitori si nu pe bucati asa cum s-a facut, insa asta este situatia acum.

In alta ordnie de idei, blocul face parte dintr-un cartier in care situatia a fost asemanatoare, insa in majoritatea cazurilor, proprietarii de la nivelurile inferioare (parter+etajul 1), au cedat cota indiviza din pod in favoarea proprietarilor de la ultimul etaj cu conditia refacerii invelitorii blocului. Proprietarii de la ultimul etaj au refacut invelitoarea si in plus au si mansardat podul, practic au mai construit inca un apartamament in pod, pe care multi dintre ei l-au si vandut. In ultimul caz de genul oamenii au devenit mai pretentiosi de data asta si au cerut ca in afara de refacerea invelitorii, proprietarii de la ultimul etaj sa realizeze si anveloparea termica a blocului.

Prin prisma celor expuse mai sus, proprietarul de la parter nu vrea nici sa puna bani pentru reparatiile capitale la invelitoare nici nu vrea sa-mi cedeze cota parte din pod, desi i-am specificat ca ma oblig si in scris ca nu fac apartament in pod si nici nu vand, as fi vrut doar sa inchid o bucata din pod sa-mi pot face un atelier pentru ca eu sunt inginer electronist de meserie si nu prea am unde sa-mi desfasor activitatile specifice.

Ca urmare a celor de mai sus eu nu doresc decat refacerea invelitorii in primul rand, pentru ca lucrarea este destul de costisitoare (devizul estimativ de la firma autorizata se ridica la suma de 20.000 lei doar pentru "jumatatea" mea de pod) si nici nu mi se pare corect sa am doar eu obligatii si ceilalti sa aiba doar drepturi fara nici o obligatie. Repet, pot sa inteleg ca nimeni nu are bani disponibili in buzunar la minut, in cel mai rau caz am oferit si posibilitatea aceasta a renuntarii la cota indiviza dar nici asa nu se poate, pana la urma pe mine nu ma intereseaza nici altceva decat sa nu-mi ploua in casa, mai departe pot sa faca vecinii si bors in pod.

Informandu-ma si eu din diversele cazuri prezentate pe internet si in virtutea celor scrise de dl Adriantot am urmat pasii precizati mai sus adica:

1. Am depus plangere la presedintele asociatiei precum ca am infiltratii de apa in apartament, precum si ca, avand in vedere degradarea fizica si morala in timp a invelitorii existente, solicit asociatiei refacerea totala a invelitorii. Actul a fost inregistrat la asociatie are nr de inregistrare si data plus semnatura, actul a fost inaintat anul trecut nu mai retin acum exact data(scriu de la servici si nu am actele la mine) si nici pana la aceasta ora nu am primit nici un raspuns.

2. Am inaintat de asemeni un act asemanator si la biroul din cadrul Primariei care se ocupa de asociatiile de proprietari. Si in acest caz actul este inregistrat cu numar, data si semnatura, a fost inaintat in acelasi timp cu actul precedent si la fel, nu am primit nici un raspuns pana la aceasta ora.

Daca ati reusit sa citit toate cele expuse de mine mai sus, va multumesc pentru rabdare si va rog ajutati-ma si pe mine cu un sfat competent cum ar trebui sa procedez mai departe. As vrea totusi sa consult si un avocat specializat dar aici la mine in oras chiar nu stiu nici unul care sa fie cu adevarat competent pentru asa ceva.

Va multumesc anticipat pentru bunavointa si va doresc o zi minunata!
Buna ziua!

Dar chiar nu are nimeni nici o parere, nici un sfat??
Ati scris un mesaj kilometric ca sa ne spuneti ca nu toti proprietarii vor sa plateasca reparatia acoperisului.
Si eu va spun ca atata timp cat acoperisul este proprietate comuna (ca n-are cum sa fie altcumva) trebuie sa participe toti proprietarii la reparatia acestuia, reparatie care se executa prin asociatia de proprietari. Costurile se repartizeaza in functie de cota-parte indiviza a fiecarui proprietar, nu dupa etajul la care locuieste.
Da, am scris un mesaj kilometric pentru ca am vrut sa prezint cat mai exact situatia in care ma aflu, am observat ca domnul care a deschis subiectul a fost prea scurt in descriere si i s-a reprosat acest lucru, si anume faptul ca nu precizeaza detalii; tocmai de aceea am vrut sa fiu cat mai explicit in problema pe care o am si sa aduc la cunostinta situatia existenta si stadiul in care ma aflu.Daca-i scurta nu-i buna, daca-i lunga, nici atat.

Cat despre ceea ce-mi spuneti dvs stiam ca acoperisul este proprietate comuna si ca reparatia se suporta de proprietari in functie de cota indiviza, lucrarea facandu-se prin asociatia de proprietari.

Intrebarea mea era alta si foarte simpla: ce fac eu in conditiile in care ceilalti proprietari refuza sa contribuie la reparatii iar atat asociatia de proprietari cat si biroul aferent din cadrul primariei refuza sa se implice??? Mie continua sa-mi ploua de zor in casa, cine suporta reparatii din locuinta, deranjul si stresul moral???

Care sunt posibilitatile de a obliga practic proprietarii sa contribuie la reparatie si care sunt modalitatile de a constrange asociatia de proprietari sa-si faca treaba??? Care sunt pasii care ar trebui urmati???

Intreb asta pentru ca in cazul celui care a deschis subiectul reparatiile au fost deja executate pe cheltuiala proprie urmand ca cel in cauza sa-si recupereze banii, or in cazul meu lucrarile inca nu s-au facut, eu sunt in stadiul in care incerc sa conving cumva pe toata lumea sa se implice si nu stiu pasii pe care trebuie sa-i urmez.

Daca stiam toate acestea puteti fi sigura ca nu mai "deranjam" lumea pe forum.

Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 24 Iunie 2015
andreim85, utilizator
Daca asociatia nu vrea sa se implice, atunci puteti s-o chemati in instanta pe obligatia de a face, fiind obligatia asociatiei de a rezolva problema.

Alte discuții în legătură

Repararea acoperisului la bloc postman postman Locuiesc la ultimul etaj al unui bl.de 2 et.iar anul trecut am refacut acoperisul suportand toate cheltuielile doar eu deoarece asociatia nu sa implicat ... (vezi toată discuția)
Probleme legate de bunuri comune intr-un imobil lupu_alex12 lupu_alex12 Buna seara! Ma confrunt cu urmatoarea problema, si nu prea stiu cum sa-i dau de cap, avand in vedere ca sunt cam singur. Blocul in care stau, construit ... (vezi toată discuția)
Reparatie acoperis scara de bloc freeanifer freeanifer Pe scara mea s-au strins un colectiv de colocatori inimosi si au hotarit ca trebuie reparat , inlocuit acoperisul. Am auzit parca pe geam cum ma strigau in ... (vezi toată discuția)