Nu exista nicio reglementare in acest sens.
Codul Muncii prevede expres ca, concediul de odihna se efectueaza in natura., exceptia fiind compensarea in bani la incetarea c.i.m.
Potrivit dispozitiilor art.146 (3) C.mun., angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
Doctrina si jurisprudenta apreciaza ca salariatul are dreptul la plata unei despagubiri egale cu indemnizatia de concediu care i s-ar fi cuvenit daca ar fi beneficiat in natura de concediu de odihna. Asadar, nu este vorba despre inca o ipoteza de compensare in bani a concediului de odihna, ci despre un caz particular de raspundere a angajatorului.
In cazul in care angajatorul nu a acordat concediul de odihna nici pana la sfarsitul anului urmator salariatului care intr-un an calendaristic nu a efectuat integral concediul de odihna la care avea dreptul, va fi obligat sa-l despagubeasca pe acesta cu o suma egala cu indemnizatia de concediu pe care ar fi trebuit sa o plateasca salariatului daca i-ar fi acordat in natura concediul la sfarsitul anului urmator celui in care trebuia efectuat. (Ion Traian Stefanescu, Serban Beligradeanu, Prezentare de ansamblu si observatii critice asupra noului Cod al muncii, in Dreptul nr. 4/2003, p. 58)
Scopul pentru care a fost instituit concediul de odihna reclama efectuarea acestuia anuala. Prin exceptie, daca nu a fost posibila acordarea in anul respectiv, concediul se va acorda in anul urmator, iar daca nu se se intampla nici acest lucru, angajatorul va fi obligat sa acorde salariatului o despagubire egala cu indemnizatia de concediu la care ar fi avut dreptul salariatul in cauza. (Curtea de Apel Constanta, sectia civila, minori si familie, litigii de munca si asigurari sociale, decizia civila nr. 393/CM din 6 noiembrie 2007, in Revista romana de dreptul muncii nr. 3/2008, pag. 140)
~ final discuție ~