avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1334 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Responsabilitati...dintr-o vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Responsabilitati...dintr-o vanzare-cumparare

initial terenul a fost impartit in 5 loturi (4 loturi construibile + 1 lot drum de servitute cu cote de drum în procente corespunzătoate suprafeţelor construibile)
lotul 4, ultimul, a fost împărţit in 2 loturi pe care s-a construit un duplex, cumparat de 2 familii cărora le-a revenit si un procent de 15,02 din drumul de servitute.
aici intervine problema:
-casa 1 de pe lotul 4 a primit prin contract cota de 15,02
-casa 2 de pelotul 4, în cârdăsie cu vanzătorul, a primit 9 procente din drum, vânzătorul oprindu-şi un procent de 6%
dacă vânzătorula vândut întreaga proprietate de ce şi-a mai păstrat 6% din drum? avea dreptul asta? el efectiv a rămas cu un procent de 6% dintr-un drum de servitute către o proprietate pe care nu o mai avea.
ulterior m-am lamurit....
individul, a vândut unui alt constructor procentul pentru ca acesta să înceapă vis-a vis o construcţie pentru care nu avea acces. şi la 6 case construite le-a vandut un procent de 1%
SI AICI INTREBARILE LOGICE:
- cei 6, cu un procent de 6% de-o parte a drumului, iar cei 4+1 cu 94% de cealaltă parte a drumului
-cheltuielile de întreţinere se platesc conformcotei de drum, deci cei 4 trebuie să suporte cheltuielile pentru cele 6 maşini în proporţie de 94%
EU CRED CA LEGEA NU POATE FI STRÂMBÃ şi de aici următoarele:
- avea dreptul un vânzător să-şipăstreze cota de drum dacă vându-se proprietatea?
- nu cumva trebuie sa intervina sistemul de dezpagubiri, astfel incat toti să aiba aceeasi cota şi sa platesca egal pentru intreţinerea drumului?
VAMULTUMESC, POATE PEPARCURS VOI PUTEA INTERVENI ªI CU ALTE...
multumesc pentru raspuns şi văfelicit pentru rating-ul acordat. Rămân la credinţa ca legea, indiferent de interpretări, asigură doza de obiectivitate şi de...dreptate. in situaţia prezentată, suntem puşi în faţa unui fapt hilar: cineva construieşte şi bine face, vinde case deşi firma lui la sfârşitul anului este cu profitul pe zero (deşi multe din obiectele din casă demonstrează că au fost cumparate pe firmă- centrala, parchet, obiecte sanitare etc.), iar la sfârşit lasă lucrurile incurcate speculând tot ceea ce poate pentru a câştiga. este până la urmă treaba celor care TREBUIE SÃ CUNOASCÃ aceste lucruri.
pentru clarificarea mea, o singură intrebare şi calea de urmat, reyumând lucrurile astfel:
- individul A vinde casa 1 şi 2 şi cote de drum de 15% la casa 1 şi 9% la casa 2 păstrând 6% cotă de drum (pentru care a plătit casei 2 suma de 600 euro)
- ulterior, vinde cota de 6% (e vb de câteva luni) individului B, care în aceeaşi perioadă a cumpărat terenul de vis a vis
- individul B construieşte 6 case pe care le vinde la 6 familii.
Cei care am rămas cu 94% dorim ca lucrurile să fie egale pentru toti, inclusiv cota de drum pentru care trebuie să recuperăm sume de bani reprezentând contravaloarea terenului pe care-l punem la dispoziţie şi celorlalţi.
dacă acţiunea de vânzare a casei 2 şi a cotei de drum diminuate au o doză de ilegalitate, (acceptată de notar - deşi de la bun început am avut anumite reţineri faţă de acest om) pe care trebuie să o stabilească instanţa, care ar putea fi soluţiile dispuse în această speţă?
Mulţumesc foarte mult
Solutiile depind de acte si de ce vor toti proprietarii. Aici, scopul demersului dv. vad ca oscileaza.
Cred ca ar trebui sa consultati un avocat cu actele in fata, eventual toti sau doar o parte dintre coproprietari, apoi sa identificati solutiile posibile, costuri, sanse, sa luati o decizie de comun acord si sa actionati.
Eu una nu inteleg de ce initial va deranja ca exista o diferenta de contributie la intretinerea drumului (mai exact, unii dintre cei vechi plateau mult mai mult decat utilizatorii noi ai drumului), iar acum nu mai doriti sa colaborati la cheltuieli cu utilizatorii noi, ca si cum scopul e cresterea cheltuielilor de intretinere...
Se bat cap in cap cele doua scopuri... de aceea, poate ar trebui sa va documentati mai bine si sa vorbiti toti coproprietarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reglementare drum servitute petrisor_35 petrisor_35 Initial un teren a fost impartit in 4 loturi plus drum privat, avand atribuita cota parte de drum. Ultimul lot a fost impartit in 2 fiind construite 2 case ... (vezi toată discuția)
Vanzare cota parte indiviza dintr-un drum de servitute Claus01 Claus01 Am cumparat acum 2 ani o parcela de pamant si cota parte din drumul de servitute ce deserveste loturile din care face parte si al meu. Mentionez ca in ... (vezi toată discuția)
Am dreptul de a vinde partea mea de cota indiviza fara acordul celorlalti proprietari ? dora2008 dora2008 Detin in coproprietate o parcela de teren folosita ca drum de acces, in cota indiviza 1/3. Unul dintre cei 3 coproprietari care detine si el 1/3, detine o ... (vezi toată discuția)