avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodia exclusiva
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodia exclusiva

sotia mea cere custodie exclusiva avand ca motiv faptul ca doreste oricand sa poata iesii fara probleme din tara.

poate sa ii se acorde CUSTODIA EXLUSIVA dupa ce am parasit domiciliul conjugal dar in aceea perioada am avut grija de copil si am dovada multe facturi in care am cumparat produse.

la o luna dupa ce am parasit domiciliul am plecat cu ea si copilul la mare unde am platit cazare, baiatul avand nevoie de aerosol.

eu vreau custodie comuna , dar dansa nu vrea - deoarece nu eu stau sa am grija de baiat fiind in divort. totusi dupa reglementarile actuale am citit ca exclusiv se acorda numai in cazuri speciale iar eu am mii de poze cu baiatul in care acesta este fericit alaturi de mine.
Potrivit Art. 532 din Noul Cod Civil,

Data de la care se datorează pensia de întreţinere

(1) Pensia de întreţinere se datorează de la data cererii de chemare în judecată.
(2) Cu toate acestea, pensia poate fi acordată şi pentru o perioadă anterioară, dacă introducerea cererii de chemare în judecată a fost întârziată din culpa debitorului.


Deocamdata nu aveti ce pensie sa platiti, pentru ca inca nu a fost stabilita pensia de intretinere de catre instanta de judecata.
Si daca nu a stabilit instanta cuantumul unei pensii de intretinere, inseamna ca cel mic nu mananca pana la data la care instanta va stabili? Sau e nevoie sa te traga instanta de maneca sa-ti amintesti ca ai un copil caruia ii datorezi intretinere? Va rog nu-l mai induceti in eroare pe tata, cu atat mai mult cu cat nu-i faceti niciun bine! Absenta oricarei contributii la nevoile copilului nu va fi bine vazuta de instanta. Pentru incuviintarea exercitarii autoritatii parintesti de catre un singur parinte NU este nevoie ca celalat parinte sa fie decazut din drepturi. Este dificil, dar nu imposibil, ca un singur parinte sa exercite autoritatea parinteasca. Motive legate de usurinta de a calatori, sigur nu reprezinta un criteriu, in ochii instantei. Succes.
Eu nu am scris ca tatal sa nu contribuie la cresterea minorului, am scris doar ca nu datoreaza pensie de intretinere.
Tatal trebuie sa ia legatura cu minorul si trebuie sa aiba dovezi ca mama minorului l-a impiedicat in mod repetat sa continue relatia cu minorul.

Avand in vedere faptul ca din ce ati relatat reiese ca dumneavoastra sunteti un parinte responsabil, sa nu uitati sa cereti in instanta drept de vizitare minor si program de vizita si plata in natura, pentru ca potrivit Noului Cod Civil aveti dreptul sa cereti asta.

Art. 530. -
(1) Obligația de întreținere se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului și, după caz, a cheltuielilor pentru educare, învățătură și pregătire profesională

(2) Dacă obligația de întreținere nu se execută de bunăvoie, în natură, instanța de tutelă dispune executarea ei prin plata unei pensii de întreținere, stabilită în bani
(3) Pensia de întreținere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau într-o cotă procentuală din venitul net lunar al celui care datorează întreținere. Dispozițiile art. 529 alin. (2) și (3) rămân aplicabile.
Art. 529. -
(1) Întreținerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere și cu mijloacele celui care urmează a o plăti
(2) Când întreținerea este datorată de părinte, ea se stabilește până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii și o jumătate pentru 3 sau mai mulți copii
(3) Cuantumul întreținerii datorate copiilor, împreună cu întreținerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăși jumătate din venitul net lunar al celui obligat.

Despre plata in natura apensiei de intretinere puteti ci ti si pe
[ link extern ]

E mai bine sa platiti in natura, pentru ca in felul asta evitati sa deveniti doar o sursa de venit pentru fosta sotie iar copilul isi va da seama ca dumneavoastra sunteti un tata responsabil care are grija de el, plus ca prin plata in natura aveti un control mai strict al cheltuielilor facute de sotie in favoarea copilului si un kil de rosii, un pui, niste branza, un sac de cartofi ii mai puteti face rost daca aveti pe cineva "la tara".

Plata in natura nu va face decat sa-l oblige pe parintele custodian sa-l primeasca pe celalalt parinte. Iar daca tot nu va fi primit, inseamna ca parintele care are copilul nu are nevoie de nimic pentru copil.

Ultima modificare: Luni, 25 Noiembrie 2013
Costinel Burca, Contabil
eu am plecat in urma scandalurilor de acolo..as vrea sa contribui la intretinerea copilului totusi am inteles ca ea va primii pensia de intretinere din momentul cand a introdus cererea de divort pe 17 octombrie. eu acum strang bani pentru pensia alimentara . daca as stii ca nu se plateste de pe 17 octombrie il pot ajuta pe copil cu lucruri
un avocat mi-a spus ca daca ea a introdus divortul pe 17 octombrie eu de atunci voi platii pensia alimentara. am strans bani pentru pensia alimentara si nu am contribuit la cresterea copilului incepand din 17 octombrie , crezand ca oricum voi platii pe aceea perioada.
Ultima modificare: Luni, 25 Noiembrie 2013
gi-jane2, moderator
Puteti sa ii trimiteti acei bani mamei pt copil prin posta ca sa puteti proba ca ati contribuit la intretinere, astfel puteti obtine ca instanta sa va oblige la plata odata cu pronuntarea hotararii nu de la data introducerii cererii.

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara vs custodie exclusiva andreiionel andreiionel sotia mea a introdus in cererea de divort custodia exclusiva si pensia alimentara. daca ipotetic voi fi scos din drepturi trebuie sa platesc ... (vezi toată discuția)
Probleme divort vlad100 vlad100 Buna Sotia doreste sa divorteze de sot din urmatoarele motive : consum bautura alcoolica excesiva , violenta fizica si psihica . Situatie : casa + 2 ... (vezi toată discuția)
Custodia copiilor in caz de divort ContSters403391 ContSters403391 Buna ziua In cazul in care un cuplu decide sa divorteze,cui ii revine custodia celor 2 copii minori (3,respectiv 8 ani) in conditiile in care mama nu are o ... (vezi toată discuția)