avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Analiza fisei pe platitor a unei societati
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Analiza fisei pe platitor a unei societati

Buna ziua

Acum vreo 6 ani am preluat o firma cu intentia de a-i continua activitatea.
Dupa preluare s-au gasit niste datorii care au fost platite pe loc.
A functionat totul ok pana anul trecut, cand mi s-a blocat contul bancar si ANAF-ul mi-a luat o suma de bani.
Am cerut o fisa fiscala si figuram cu datorii de ~14.000 lei.
Au continuat sa-mi blocheze contul timp de aproape doi ani si, ca idee de situatie, la inceputul anului curent, aveam debitati ~18.000 lei si datoria a crescut pana la ~15.500.
Am fost la ANAF, le-am cerut o situati legata de declaratii depuse/lipsa si am depus o cerere de recalculare fisa la care, desi inca nu am raspunsul, mi s-a sugerat ca de scazut n-au ce sa scada, poate doar sa creasca.
Lipseau vreo 10, din care 2x 394 pe care le-am gasit in actele mele cu viza de la registratura lor.
Le-am dus iar si acum doua saptamani mi-au trimit o somatie de plata de ~26.000 lei dar pe fisa fiscala sunt, cu tot cu dobanzi si penalitati ~32.000 lei.
Mentionez ca activitatea firmei este scazuta si nu generam taxe/impozite prea mari (~1.200 lei/luna).
In somatie sunt trecute declaratii pe care eu le am in contabilitate ca fiind platite, mare parte din ele (~17.000 lei) fiind de TVA.
Contabilul mi-a spus ca desi eu stiu ca am platit acele sume, ei (ANAF) cel mai probabil au stins cu ele datorii mai vechi si astfel e imposibil sa stiu ce nu am platit de fapt.
Inca nu stiu ce pot face ca sa rezolv situatia, platirea datoriei fiind in prezent imposibila.
Ceea ce vreau sa inteleg, pana iau o decizie cu privire la viitorul firmei, este daca pot sau nu sa aflu ce declaratii depuse nu au fost platite, ca sa inteleg daca intr-adevar datoria este din cauza mea sau a celui care a avut firma inainte.

Astept cu interes pareri despre ce ar trebui sa fac.

Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 18 Noiembrie 2013
laurentiu-tns, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alexandru Georgescu , Contabil 09:03, 22 Noiembrie 2013
Din contabilitate nu se poate determina ce si cind nu s-a platit, deoarece, din 2008, prin OANAF 1314/2007, dat in aplicarea art 114 CPF, platile se fac intr-un cont unic( practic impropriu ca sint mai multe). Din acest cont, lucratorul fiscal sau mai bine zis programul lor distribuie suma dupa anumite criterii prevazute de lege (proportional, prioritati etc,), astfel ca nu ai cum sa stii ce obligatii ti-au fost stinse, decit daca ei s-ar fi achitat de obligatia de a va comunica cu regularitate (cu 5 zile inainte de urmatoarea plata), destinatia sumelor virate de d.voastra si in functie de aceasta situatie sa va actualizati evidenta contabila. Este important sa verificati in fisa daca aveti datorii de natura stopajului la sursa ( o puteti face singur) si sa insistati sa vi le deconteze pe acestea ca altfel pe linga calitatea de datornic o capatati si pe aceea de "infractor". Aceasta Ordonanta este in contradictie cu Constitutia si cu CPF( contribuabilul nu mai poate hotari, dispune, atunci ca n-are suficiente resurse financiare pentru a plati toate datoriile ce sa i se deconteze din suma platita in contul unic ci doar poate afla ulterior). De aceea va puteti trezi ca nu ati platit o contributie stopaj la sursa si sa intrati sub incidenta art. 6 din L 241/2005.
Cu respect!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratia 100 :impozit pe profit de recuperat barbutadddddddddddddd barbutadddddddddddddd Daca ma poate ajuta cineva la intocmirea decl.100 in urmat.situatie: Anul 2007;impozit pe profit platit in plus :2500 Anul 2008:impozit pe profit calculat ... (vezi toată discuția)
Poprire tert de catre anaf crystyna2000 crystyna2000 ANAF a trimis o instiintare de poprire catre un client, care tocmai trebuia sa efectueze o plata catre firma.Plata a fost facuta de client dupa cum urmeaza: ... (vezi toată discuția)
Somatie anaf zuzu22 zuzu22 Am primit o somatie de la ANAF prin care sunt notificat ca am de plata tot soiul de chestii restante (pe care credeam ca ex. contabila le-a platit) cum ar ... (vezi toată discuția)