In cazul inchirierii unui apartament, este necesar ca pentru inregistrarea la administratia financiara sa se depuna si certificatul energetic? de unde se poate obtine si cat costa? in cat timp se poate elibera?
Aveti mare dreptate in privinta primei parti a propozitiei - legea se schimba stimate user... pai de ce sa nu se schimbe? Ce treaba ar mai avea guvernantii si parlamentarii nostri? Nici nu vreau sa mai intreb ce lege nu s-a schimbat de zece ori pana acum. Bine, asta asa ca discutie, ca eu am sa va demonstrez cu documente ca in acest moment se instraineaza locuinte fara a se aduce aminte despre acest certificat energetic. Sigur, toate actele trec prin biroul unui confrate de-al dvs. ...
In alta ordine de idei, nu m-am suparat, asa ca nu aveti de ce sa va cereti scuze. Pe bune, mai invatam si noi cate ceva si une-i lege nu-i tocmeala, nu?
Va asteptam cu vesti mai bune, spre exemplu cum se face ca o locuinta care a fost cumparata cu credit bancar si proprietarul nu mai poate sa-si achite creditul, este scoasa la licitatie fara ca onor banca sa informeze si as. proprietari, ca vorba aceeia, vorbim totusi de o locuinta, nu de un sac de cartofi - si chiar asa sa fie? Adica este obligata banca sa informeze potentialii cumparatori ca aceasta locuinta are si debite la as. prop.?
Daca aveti timp, putem deschide un nou topic sau putem merge pe unul deschis deja pe forum.
Cu multumiri, A.G.
Cerinta de a detine certificat energetic atunci cand se inchiriaza apartamentul, nu numai ca este prevazuta de lege dar, credeti-ma ca este si aplicata in realitate.
Acum o luna fiind sezonul inchirierilor pentru studenti, un proprietar a inchiriat apartamentul, a facut contractul de inchiriere si s-a prezentat la finante sa-l inregistreze pentru a plati impozitul... Dar cei de la finante i-au impus proprieatrului sa prezinte certificat energetic. Nu a avut omul incotro si a trebuit sa faca acest certificat. A adus la asociatie atat contractul de inchiriere cat si certificatul energetic. Asa am vazut real primul certificat energetic obligatoriu la inchiriere care a costat vreo 400 lei. L-am citit si-ti da impresia de un adevarat studiu stiintific, cu tot felul de calcule, coeficienti..., in realitate fiind o hartie intocmita intr-un birou fara ca cineva sa fi facut masuratori in acel apartament.
Dar, asta e. Trebuie certificat si basta.
D-le Grecu, celelalte aspecte, va rog sa le discutam in alta parte pentru ca nu-si au locul aici, la acest subiect. Multumesc!
De acord Dl. Totolici. Asa am zis si eu, mergem pe un topic deja existent sau ceeam unul nou. Credeti-ma, situatia este foarte serioasa, poate ca nu vi s-a intamplat inca. Am sa aduc un act de adjudecare la licitatie a unui apartament pentru care as. locatari a instituit privilegiul imobiliar, iar banca nici nu s-a sinchisit de noi, adica sa dicutam pe documente, nu pe amintiri. Se poate asa ceva?
Deci pana la urma faza aceasta cu certificatul energetic obligatoriu este asa de a mai strange niste bani, de ici de colo, nu ca ar fi nush ce cerinta obiectiva. Apoi inteleg sa se ceara la vanzare, dar si la inchiriere? Pai un om corect, care doreste inregistrarea unui contract de inchiriere, l-ai „stimulat” din prima sa intre in legalitate... se lasa omul pagubas si lasa naibii fiscul. Chiar nu mai vreau sa comentez ca depasesc cadrul...