avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

preaviz

am nevoie sa stiu daca un angajat caruia i se va desface contractul de munca cu art 65 alin 1poate renunta la peioada de preaviz de 20 zile...daca da...care sunt conditiile...
sincer, nu mi se pare corect sa nu pot renunta la acest" drept"
Ultima modificare: Joi, 2 Aprilie 2009
Irina Havirneanu, Alte profesii
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:00, 7 Mai 2009
nu inteleg de ce atatea complicatii. de ce nu cere salariatul suparat incetare cu acordul partilor, si gata? pe de alta parte de ce nu mai suporta 20 de zile lucratoare in care: isi ia zilele de co neefectuat, sau, cf CCM la nivel national
(3) in perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
Intr-adevar, nici mie nu mi se pare normal ca acesta sa renunte la termenul de 20 de zile lucratoare, care este un termen ce profita atat angajatului dar si angajatorului, care, fiind nevoit sa concedieze se afla totusi pus intr-o situatie care il obliga sa faca acest lucru. apoi mai e vorba de lichidare, predare lucrari, etc.
in al treilea rand, sa fie prevazuta o astfel de posibilitate, va dati seama cati angajati "ar renunta" mai mult sau mai putin liber consimtit la acel preaviz? parerea mea, bineinteles
Si apoi, Codul muncii ne spune:
Art. 38. [interdicţia renunţării la drepturile prevăzute de lege]
Salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacţie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate.
Ultima modificare: Joi, 2 Aprilie 2009
pakos, utilizator
MULTUMESC MULT DE SFAT!!!
Ultima modificare: Marți, 7 Aprilie 2009
Irina Havirneanu, Alte profesii
Nu se poate renunta la preavizul dat de angajator. Acesta este o masura de protectie sociala a angajatului. Daca de comun acord se renunta la preaviz salariatul il poate da ulterior in judecata pe angajator pentru nerespectarea procedurii prevazute de Codul muncii si CCMUNN si in mod sigur va castiga.
Asa ca, daca vreti sa nu aveti probleme, respectati legea in litera si spiritul ei.
Ce se intampla totusi daca salariatul vine la munca primele 10 zile 8 ore pe zi, iar urmatoarele 10 nu mai vine si doreste si incetarea cim?
Pot sa ii fac incetarea cim cu art 65 (1) dupa 10 zile de preaviz, urmand sa il platesc pentru 20?
Pe scurt: Nu. Incetarea are loc la sfarsitul duratei de preaviz. Exista o deosebire intre a nu veni fizic la munca (cazul acordarii prin cumul a dreptului de a absenta pana la 4 ore pe zi) si incetarea contractului de munca. Chiar daca el si-a indeplinit norma, lucrand 10 zile/8 ore pe zi (as sublinia: cerand asta in scris si aprobata fiindu-i cererea de catre angajator) si prin urmare nu mai vine la lucru in timpul celor 10 zile urmatoare- aceasta nu inseamna ca persoana nu ramane salariata angajatorului pana la sfarsitul preavizului.
Exista si posibilitatea de a ii solicita sa nu vina deloc la serviciu in timpul preavizului, urmand, desigur, sa beneficieze de toate drepturile.
Ultima modificare: Joi, 7 Mai 2009
Instantlife, utilizator

Alte discuții în legătură

Preaviz 20 zile lucratoare ContSters75393 ContSters75393 Daca unei persoane i se desface contractul de munca in baza art 65(1) si i se aduce la cunostinta ca perioada de preaviz este de 20 zile lucratoare la 4 ore pe ... (vezi toată discuția)
Art 65 alin. 1? helenita helenita Art. 65. [concedierea pentru motive obiective] (1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva ianliana ianliana este posibila renuntarea angajatului la preavizul de 20 de zile in cazul concedierii colective? in situatia renuntatii la preaviz, decizia de incetare a cim ... (vezi toată discuția)