avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 784 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Copie certificata din arhiva Camerei Notarilor Publici
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Copie certificata din arhiva Camerei Notarilor Publici

Este valabila doar 6 luni?
Eu aplic legea , e o vorba nimeni nu e mai presus de lege sau unde este lege nu e tocmeala.....Totusi am sa incerc sa va raspund
1. S a dorit ca prin acest termen de valabilitate sa se inlature falsurile care pot aparea.
2. Conservarea actelor, gestionarea arhivelor presupune timp , investitii si personal atat la nivelul Camerelor cat si la nivelul birourilor notariale. Nu cred ca pot sa va fac sa intelegeti ce presupune acest lucru, pe dvs, daca userul Milika care este avocat face asemenea remarci....
Ar trebui sa fi vazut cum arata acea arhiva preluata de la judecatorii . Actele stateau pe jos, in spatii insalubre, in subsoluri inundate......aceste documente au fost preluate, scanate, invetariate, reconstituite unele din ele si acum pastrate fizic in bunkere am putea spune utilate cu ultimele dotari tehnice, cu dezumidificatoare, senzori de foc, seism etc.....Personalul este calificat in acest sens. Arhiva se Mai tine si pe support electronic . Ia ganditi va ce inseamna ca timp si resurse umane sa scanezi arhiva notariatelor de stat din 1950 ..... Ganditi va ce scannere performante se folosesc copiatoare si serverele care le stocheaza.....
Arhivele birourilor notariale se tin in spatii adecvate, de exemplu nu ti se da aviz de functionare al biroului daca nu ai spatiu corespunzator pt arhiva, prevazut cu senzor de fum, anumit mobilier, cel Putin o persoana daca nu notarul se ocupa de arhiva, de indosariere, de spiralat mapele cu acte, exista o intreaga procedura, notarul este obligat sa si predea arhiva la Camera Notarilor Publici si plateste ca o chirie , de la inventariere, manipulare si conservare arhiva o suma in functie de volumul de arhiva ridicat.....adica sa intelegeti nu am doua dosare de instanta pe care le arunc prin bucataria apartamentului unde locuiesc si nu pot nici sa mi desfasor activitatea unde locuiesc sau sa ma intalnesc cu clientii prin restaurante sau la o cafea......
Serviciul notarial este un serviciu de interes public care nu beneficiaza de nicio subventie desi arhiva nu este a notarului ci a statului, iar statul nu investeste nimic in istoria lui in pastrarea istoriei, desi arhiva este o parte de istorie.
Toate aceste eforturi sunt platite atat de dvs, persoanele interesate dar si de noi cei care lucram atunci cand si noi la randul nostru predam arhiva la Camera prin acea chirie sa zicem pe care o platim anual pentru pastrarea acesteia.
Desi stiu ca am scris degeaba pentru ca am Mai scris dar fara rezultat....si cred ca tot intr un topic deschis de dvs nu astept sa intelegeti si nici sa fiti de acord cu mine....insa am incerc at sa va explic ca o persoana care am vazut ce inseamna o arhiva nu numai in Romania dar si in Franta sau Germania.
Ultima modificare: Marți, 26 Noiembrie 2013
ContSters250994, utilizator
Nu va suparati, imi tot insirati ce mult de munca este in arhiva camerelor si ce investitii colosale pentru dotari etc. Ei bine, eu m-am lovit exact de neglijenta unor arhivari care au dat la casat dosare succesorale de dupa 1950. Ah, deci spuneti ca acestea s-au scanat inainte, nu?! Ma bucur sa aflu, in sfarsit, dar nu mi s-a pomenit nimic de asta. Sau numai in Bucuresti este aceasta munca zdrobitoare de conservare a arhivelor notariale prin scanare. Mie mi s-a spus ca nu mai exista nimic din dosar decat certificatul de mostenitor din 1957, a carui copie am cerut-o!!! Alt act, un contract de donatie, nu se gaseste de loc nicaieri...

Motivarea cu falsificarea este o gaselnita! Copia certificata a Certificatul de mostenitor obtinuta de mine de la CNP nu se poate falsifica, asa cum o vad eu ca arata!!!! Originalul nu se poate falsifica ca e pazit bine la CNP, nu???

Si daca aceeasi persoana are nevoie de aceasta copie certificata de CNP, pentru o durata mai mare de 6 luni, nu cred ca intra in discutie falsificarea!

Va rog sa nu stergeti postarea!!! Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 26 Noiembrie 2013
dariad, utilizator
Doamna, nu stau acum sa va explic ca dosarul succesoral dupa 10 ani se topeste si ramane Doar certificatul de mostenitor si Incheierea finala. Fiecare Camera a Notarilor Publici se organizeaza autonom. Daca actul de donatie nu se afla sa multumiti nu celor care acum va elibereaza copia dupa certificatul de mostenitor din 57 care a fost salvat ci celor de la judecatorii care au fost insarcinati cu pastrarea arhivelor.
Eu nu am cum sa va conving si nici sa va fac sa pretuiti o munca de care habar nu aveti. Am observat ca in toate postarile dvs aveti o tinta fixa Camera Notarilor Publici ca organizatie si tangential notarii sau activitatea lor.
Cred ca vi s a raspuns suficient la aceasta problema expusa de dvs si ca discutia sa nu degenereze va invit sa I punem punct aici.
Multumesc.
Nu e nimic personal intre voi, da? :D Pare o combatere mai mult emotionala decat tehnica, juridica...
Argumentul cu falsul este... aiuritor; vorbim de arhive publice, oricine poate solicita o altra copie si compara. La fel de aiuritor este si alin. 2 din aceeasi lege, acelasi articol unde cu soc citesc "(2)În cazul legalizării copiei de pe acte de identitate..." Maine ma legitimez cu o copie legalizata pe pe CI. E jenant asta, asa cum jenant a fost cand mi s-a cerut acelasi lucru cand am intrat in barou: copie legalizata a bi/ci!!! :) Si acum ma apuca rasul. Si inca mai exista posibilitatea legala? La ce poti folosi o minunatie de copie legalizata a unui act de identitate?

Aiuritor e si sa credeti ca intr-un dosar de 3 ani, din 6 in 6 luni o instanta va va solicita innoirea certificatului; el trebuie sa fie in termen de valabilitate la momentul depunerii lui in dosar, atat.
Arhivele sunt intr-adevar incredibil de stufoase si le-au cazut in cap unor oameni care nu stiau de unde sa le apuce si care, dupa mine, ca avocat care m-am dus si am studiat acte din arhive si am vazut registre, au facut tot ce puteau si mai mult in conditiile date.
Gigel nascut din mama Iliana mosteneste de la mama sa Ieana... si tot asa. Cred ca le-au descifrat si pus intr-o structura cat de cat ordonata.

Actele a caror obligativitate de a fi pastrate se si scaneaza, e adevarat; din ce cunosteam eu insa, nu sunt terminate procedurile de scanare. Azi se scaneaza cereri etc. Sistemul de azi e destul de bine pus la punct, verificarile dureaza uneori si 10 minute, iar in Bucuresti personalul e minunat!
Sigur ca avem toti zile proaste si ca mai pate fi imbunatatit pe ici-pe colo la raspunsul prin posta etc., insa orice e perfectibil, nu?

Contractul de donatie il puteti cauta prin alte parti, verificati unde a fost facut si mergeti pe fir, poate il mai gasiti, poate nu, cert e ca el nu stiu daca are rost intr-un dosar de mostenire, depinde de situatia concreta a masei succesorale.

E dificil de impacat modul in care se efectuau mostenirile si tranzactiile in vremuri apuse cu nevoia unei securitati a circuitului civil; ce s-a dezbatut in 1970 toamna ar trebui sa ramana bun dezbatut, motiv pentru care in arhive ramane rezultatul si nimic mai mult. Care rezultat va trebuie sporadic, in vreun dosar, sa dovediti o chestiune pe sistemul "one time thing".
Exista o logica la baza si nu e diferita de logica din alte tari civilizate. Unde, sigur, altfel e mentalitatea incheierii actelor intocmai si la timp.
Liliana nu este nimic emotional..... si nu stiu ce doresti sa subliniezi si in niciun caz nu te vad nici in postura judecatorului de pace...nu ti sta in fire..... :) In plus nu este cazul sa ti iei o asemenea sarcina ca ne descurcam si singure, suntem persoane adulte, majore si vaccinate... ca sa glumim putin....
Eu am incercat o explicatie pe care sunteti liberi sa o credeti sau nu. Munca de arhiva cere timp, personal si costuri...insa e greu de inteles pentru cei care nu tin arhiva conform Nomenclatorul Arhivistic al Arhivelor Nationale.
Necesitatea copiei legalizate dupa Cartea de identitate nu este vina notarului ci vina institutiilor care cer acest lucru. Copii legalizate dupa asemenea documente se folosesc in strainatate pentru angajari, la licitatii ...oricum se face mentiune pe copia legalizata unde foloseste. Aberant sau neaberant asta este. Oricum nu era asta subiectul in cauza si divagam...
Oricum multumesc pentru interventia ta!

Alte discuții în legătură

Arhiva dosare succesorale dariad dariad Am gasit cateva informatii ca dupa preluarea arhivelor succesorale de catre Camerele Notarilor Publici de la fostele Notariate de Stat, dosarele succesorale ... (vezi toată discuția)
Cit timp trebuie pastrate documentele notariale dupa moartea notarului respectiv? gheo71 gheo71 Si mai ales cine sau ce institutie trebuie sa le pastreze ? ori se arunca/distrug Cu alte cuvinte in cazul in care un notar din Romania care a decedat si ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. am pierdut certificatul de moștenitor și îmi este ... Stoica Marcel Stoica Marcel Bună ziua. Am pierdut certificatul de moștenitor și îmi este necesar la preschimbarea buletinului. De la Camera Notarilor publici a Municipiului ... (vezi toată discuția)