avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1016 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Obligatii de intretinere parinte supravietuitor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Obligatii de intretinere parinte supravietuitor

Suntem doi frati (dupa mama) ,am locuit in aceeasi casa , avem nume diferite, fratele meu este copilul ambilor parinti eu pe cel din prima casatorie a mamei. Mama a divortat de tatal meu cand aveam 4 ani si am fost crescut de sotul actual al mamei mele fara a face vreun act de infiere sau de adoptie. Actualul sot al mamei mele a decedat. Fratele meu a facut succesiunea impreuna cu mama mea eu neavand drept de participare. Mama mea a ramas in intretinerea fratelui meu mostenitor care a si beneficiat de 3/4 din partea tatalui sau la succesiunea facuta .
As vrea sa stiu daca eu am obligatii de intretinere a mamei in acest caz prezentat. Va multumesc .
Cel mai recent răspuns: zoly55 , utilizator 13:46, 29 Noiembrie 2013
Este o problema de conjunctura faptul ca fratele o intretine pe mama avand in vedere faptul ca acolo a domiciliat si domiciliaza si in prezent deci la peste 300 km de mine acolo unde este fratele si unde este inmormantat sotul mamei . Nu am nicio vina ca la varsta de 23 ani am plecat de acasa ,m-am casatorit si am lucrat aici unde sunt acum . Intrebarea mea initiala privind obligatia mea de intretinere a mamei nu era din punct de vedere moral ci din punct de vedere legal . Va multumesc pentru raspunsuri desi nu am inteles daca din punct de vedere doar legal am obligatii de intretinere a mamei in contextul prezentat. Privind respectul parintilor din partea mea nu se pune problema. Stiu , ati spus-o in general .
zoly55 a scris:

Ma intreb retoric, ce vina au copiii in situatiile similare cazului in speta !?
Ambii copii datoram legal si moral mamei intretinere dar la drepturi de mostenire, cand va fi cazul, numai celalalt ??!! Asta este de fapt problema pe care eu nu am inteles-o si pentru care am apelat la acest site.

"Vina" de a fi fost adusi pe lume. (chiar cu riscul ca - vorba Ilenei Vulpescu - un copil sa te intrebe intr-o zi unde iti fusesera mintile ...).

De ce spuneti ca numai celalalt ar avea drepturi de mostenire!?!

Amandoi sunteti copiii mamei dvs. si amandoi (frati dupa mama) veti mosteni in mod egal averea mamei dvs.

Defunctul sot al mamei dvs. (tatal dvs.virtreg) a adus pe lume un singur copil. Pe fratele dvs. dupa mama. Din aceasta pricina nu l-ati mostenit. Nu erati rude. Nu erati copilul lui. Doar v-a crescut ...fara sa fi avut vreo obligatie fata de dvs. (doar morala). Si daca ati facut ceva cheltuieli in anul mortii acestuia, ma gandesc ca poate ati avut in vedere anii in care si el v-a crescut pe dvs...

Daca nu doriti sa acordati intretinere mamei (da, este o obligatie legala prev de art 519 cod civil si este reciproca obligatiei mamei fata de dvs. din copilaria dvs.) puteti sugera incheirea unui contract de intretinere intre mama si fratele dvs. (mama instaineaza catre fratele dvs. ceva din averea ei contra intretinere). Sau ...chiar cu un strain.

Ultima modificare: Marți, 26 Noiembrie 2013
romascanu, moderator
Nu stiu de ce sint inteles gresit !!Eu nu am spus ca nu doresc sa acord intretinere mamei , nu am afirmat asta in schimb am spus ca sint destul de departe de domiciliu ei iar dupa decesul sotului am intrebat-o daca vrea sa vina la mine si a spus ca nu vrea pentru acolo unde sta acum este viata ei , acolo este mormantul sotului ei , acolo este fratele meu si acolo a ramas . Intre timp s-a imbolnavit si este la pat in casa ei si o ingrijeste fratele care domiciliaza acolo la 7 km . Eu fata de el pot face foarte putin fiind departe desi in anul care a trecut am fost de vreo 10 ori la mama , am stat cel putin cate o saptamana impreuna cu sotia , am trimis bani cand s-a operat, am contribuit la repararea usoara a casei ...mai mult nu se poate pentru ca am si eu probleme aici si mama sotiei ....etc .
Nu stiu de ce sint inteles gresit !

Poate pentru ca nu sunteti prea clar in exprimare
Eu nu am spus ca nu doresc sa acord intretinere mamei

deci.. doriti ! de fapt, ce anume doriti ca nu prea am inteles ?

initial ati intrebat asta :

As vrea sa stiu daca eu am obligatii de intretinere a mamei in acest caz prezentat.

Si vi s-a raspuns ca aveti si legale si morale. Mai departe, ati spus ca nu puteti ca stati departe.
Bun, care e problema ? V-a reprosat fratele ceva, mama ? Va e teama ca nu mai ramane nimic de mostenit dupa mama ? ( ati zis ca nu v-ar deranja ).
Mama are pensie? Poate fratele o ajuta si din pensia ei..
Ziceti si dvs pe sleau care e problema.

draga mea nicoleta...
trebuiau sa faca o imparteala a bunurilor devalmase cu primul sot si apoi una cu a mortului ..
omul are o banuiala;)

Alte discuții în legătură

Certificat mostenitor- probleme in obtinerea lui images images Am probleme cu obtinerea unui certificat de mostenitor in urma decesului tatalui vitreg al mamei mele. Am fost la notari si acestia ma plimba pe drumuri, ... (vezi toată discuția)
Ce fel de ruda sunt cu fratele vitreg al tatălui meu? am drept de moștenire? iordana1900 iordana1900 Buna ziua. Ce fel de ruda sunt cu fratele vitreg al tatalui meu? Bunicul meu patern era si tatal acestui unchi. Am detinut doua proprietati (casa si curte ... (vezi toată discuția)
Obligatii si drepturi cu privire la mostenire raluk25 raluk25 Buna ziua. Problema mea este urmatoarea: mama mea a decedat in urma cu cateva luni. Ne-a ramas drept mostenire mie (22 ani ), fratelui meu (18 ani) si ... (vezi toată discuția)