Suntem doi frati (dupa mama) ,am locuit in aceeasi casa , avem nume diferite, fratele meu este copilul ambilor parinti eu pe cel din prima casatorie a mamei. Mama a divortat de tatal meu cand aveam 4 ani si am fost crescut de sotul actual al mamei mele fara a face vreun act de infiere sau de adoptie. Actualul sot al mamei mele a decedat. Fratele meu a facut succesiunea impreuna cu mama mea eu neavand drept de participare. Mama mea a ramas in intretinerea fratelui meu mostenitor care a si beneficiat de 3/4 din partea tatalui sau la succesiunea facuta .
As vrea sa stiu daca eu am obligatii de intretinere a mamei in acest caz prezentat. Va multumesc .
Asa este ..aveti mare dreptate ..nu am fost foarte clar in exprimare pentru eu vroiam doar sa stiu preverile legale privind obligatia mea de intretinere a mamei si atat. Sa va raspund . Mama are pensie de drept si de handicap pentru alzheimer. Anul trecut a decedat tatal iar de 6 luni boala mamei s-a accentuat . Fratele a beneficiat si de banii din depozitul parintilor , nu mi-a spus cat au avut decat in jur de .....si de pensia de drept si cea de handicap . Eu si sotia mergeam de 2-3 ori pe an in vizita cat timp totul a fost bine. Fratele imi reproseaza acum ca de ce nu am luat-o la noi !! Am intrebat-o in faza cand era mult mai constienta , imediat dupa deces dar nu a vrut mai ales ca sotul era inmormantat unde este acum si cind vroia sa mearga zilnic la mormant . A trait acolo si am inteles-o asa ca am lasat-o in grija fratelui. Intr-o discutie avuta recent cu fratele mi-a spus ca si eu am obligatia sa o intretin adica sa o iau la mine dar in starea in care se afla acum unde s-o mai transport ...macar acum sta in casa ei cu cineva care o ingrijeste 24/24 ore. Bani ii trimit cat pot , acum cateva zile i-am dus alimente ...!! Deci trebuie sa ma pun bine cu fratele ca de el depinde ce voi lua de pe urma vanzarii casei particulare a mamei dupa deces. Cam asta este desi sint mai multe aspecte de spus ca in orice familie . Va multumesc
Deci trebuie sa ma pun bine cu fratele ca de el depinde ce voi lua de pe urma vanzarii casei particulare a mamei dupa deces.
Nu, nu trebuie sa va puneti bine cu nimeni, frumos e sa aveti o relatie buna cu fratele si sa ajutati cu ce puteti, insa nimic mai mult.
Pt ca mama are boala care o are, nu are cum sa faca acte fratelui, deci nu exista vreun risc sa va pierdeti mostenirea dupa mama.
Daca trimiteti bani si alimente, incercati prin posta si pastrati dovezile, nu stiu daca va vor trebui candva, dar si daca va trebuie ?
Cand va veni vremea, veti dezbate mostenirea impreuna cu fratele amiabil sau in instanta. Averea mamei o veti imparti pe jumatate, iar fratele va introduce ca si pasiv al mostenirii ( mostenirea de bunuri vine la pachet cu mostenirea datoriilor fie facute de mama in viata sau de frate dupa decesul mamei) si eventuale cheltuieli ce le face cu mama ( cheltuieli de inmormantare)
Va multumesc foarte mult pentru faptul ca m-ati ajutat sa inteleg si eu ceva din acest caz si sa am o orientare de perspectiva . Va doresc numai bine !!
Amandoi sunteti copiii mamei dvs. si amandoi (frati dupa mama) veti mosteni in mod egal averea mamei dvs.
Draga Zolyko, distinsa d-na Romascanu, in cateva cuvinte te-a lamurit.. daca stii sa citesti printre raduriB-). Imi permit, cu modestie, sa-ti traduc :
-amandoi sunteti copiii mamei; aici totul e clar
-veti mosteni in mod egal averea mamei ; ei, aici e aici ! Va exista la moartea mamei o avere a mamei ?! Ceva-ceva banuiesti tu
Eu cred ca il intereseaza, in primul rand, daca, legal, poate fi acuzat de fratele sau ca nu a avut grija de mama, pretinzand ca tot greul a cazut pe umerii sai.
In al doilea rand, poate ca, undeva in subconstient e si ideea ca fratele, fiind mai aproape de parinti, a coordonat toate veniturile acestora si, practic, a luat toti banii dinainte ca acestia sa decedeze. Mama e intr-un caz asemanator... ea e plecata de 20 de ani in Italia si in ultimii cativa ani, cand bunicii nu au mai putut sa se descurce singuri, a avut grija mai mult matusa mea, dar a avut "grija" si de banii lor (sume frumusele), pe care ei i-au dat pe mana, ca sa-i puna ea la banca. Cum nu se puteau deplasa, banii au fost pusi ori pe numele matusii ori ai vara-mii. Cand a murit bunicul, dupa bunica, nu mai aveau ce imparti decat casa parinteasca, caci banii au disparut si oricum matusa a sustinut ca daca ea avut grija de parinti, totul i se cuvenea ei, desi mama, cand venea in tara, o luna era "antamata" la bunici, matusa primea "concediu", de parca mama venea din vacanta, le facea cadouri, i-a plimbat prin tara. Matusi-mea, pt orice serviciu, era recompensata, ea nu i-a plimbat nicaieri si daca aveau nevoie de mers cu masina undeva, cu treaba, bunicii o plateau. Matusa nu a recunoscut nimic din ce-a facut mama pt parintii lor... pana sa plece, noi nu stiam ce e aia duminica libera, eram si eu, si tata, si mama la bunici, ii ajutam prin gospodarie, iar matusa cu familia ei mergeau la iarba verde... bunicii le cresteau porci, nurci, noi raneam la ei, iar matusa si unchiul veneau doar sa ia banutii din vanzarea animalelor... lucrurile bune pe care le trimitea mama parintilor ei, erau luate de sora-sa si inlocuite (in cel mai bun caz) cu chestii vechi, dar s-au uitat toate astea... Da, o sa spuneti ca, dpdv moral, matusa era mai indreptatita sa ia banii bunicilor, dar legal... :thumbdown: Asa ca il inteleg pe Zoly!