avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Datorie la banca?
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Datorie la banca?

Buna ziua ,
de doua zile ma confrunt cu o situatie pe care eu o consider total anormala si as avea nevoie de cateva sfaturi competente :
de ceva timp , concret 4 ani , solicit de la o banca , periodic (3 - 4 ori pe an) o stare financiara
pana acum 2 luni puteam intelege datele pe care le primeam , dar s-a intamplat ca pe situatia ceruta acum 2 luni sa imi apara datorii restante fata de banca , datorii care din punctul meu de vedere nu aveau nici o explicatie .
Precizez faptul ca nu am avut credit si nici conturi curente in moneda in care figurau datoriile restante ( eur , gbp , rol ?) si nici nu am fost imputernicit pe conturi de acest tip ale altei persoane fizice,
Acum doua luni am cerut lamuriri de la banca , raspunsul a fost ca nu isi pot da seama de unde provin aceste datorii si am plecat convinsa fiind ca este o eroare care se va remedia ( pentru ,,linistea mea'' am primit un raport restante client unde nu apare nici o datorie )
Astazi solicit o alta situatie la aceiasi banca si surpriza datoriile nu au disparut cum speram , chiar s-au majorat
am cerut din nou explicatii , pe care le-am primit telefonic , cum ca aceste datorii provin de la societati comerciale unde eu figuram ca reprezentant (aveam drept de semnatura , de a face operatiuni cu numerar ,fara a avea calitatea de asociat in firma)
Este adevarat ca am avut aceasta calitate pt societatile mentionate dar eu am incetat raporturile de munca cu aceste societati de 2 ani si nu inteleg de ce sa preiau eu datoriile acestor societati si nu asociatii legali
intrebari:
1. este posibil si legal ca datoriile unui srl sa-mi fie trecute mie , fara ca eu sa am calitatea de asociat sau administrator , si daca da nu ar fi trebuit sa fiu instiintata ?
2.concret imi poate spune cineva ce fel de clarificari trebuie sa solicit eu acum banci in scris ? ( dpdv al documentelor , temei legal , persoane implicate,....)
3.presupun ca acum figurez cu incident de plata , se poate corecta(radia) si ce trebuie sa fac?
va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ContSters214341 , utilizator 13:57, 3 Decembrie 2013
multumesc pentru raspunsuri , deocamdata astept raspunsul bancii si in functie de acesta voi vedea ce pot face
Cred ca ar fi trebuit sa apara pe extrasele de cont bancar orice miscare, orice comision sau speze bancare, si sa fi luat cunostinta, la data la care au fost stabilite sumele pretins datorate. Trebuie sa verificati conditiile generale de afaceri, care fac parte integranta din contractul respectiv cu banca. Orice suma trebuie sa aiba un document justificativ la baza pentru a fi mentionata pe contul dvs. Este important de stiut cu ce titlu sunt pretinse acele datorii, daca este vorba de o poprire care ar fi titlul executoriu? Nici o poprire nu se poate face fara adresa de poprire, care se comunica persoanei in cauza . Este important sa faceti contestatie la executare in instanta, in termen de 15 zile de la data comunicarii. Solicitati o interogare de la Centrala Incidentelor de Plati (CIP), sa nu fi garantat personal vreun instrument de plata ... din greseala, etc.
Cred ca nu ati citit cu atentie mesajul doamnei. Are o scrisoare de bonitate, in care apare cu datorii si un raport client in care nu apare cu datorii. Nu i s-au cerut acei bani, niciodata de catre Banca. De unde ati ajuns la executare silita?
Jocandi Causa a scris:

Cred ca nu ati citit cu atentie mesajul doamnei. Are o scrisoare de bonitate, in care apare cu datorii si un raport client in care nu apare cu datorii. Nu i s-au cerut acei bani, niciodata de catre Banca. De unde ati ajuns la executare silita?

Unde anume ati citit ca scrie "scrisoare de bonitate" ?! Atata timp cat exprimarea doamnei este una echivoca, exact asa vor fi si raspunsurile userilor de pe aici.

Doamna spune ca a lucrat pentru mai multe "firme" ca reprezentant legal si avand drept de semnatura.
Dar ce ne facem daca "firma" nu era un s.r.l. ?! Acum stam sa ne intrebam, daca era o societate in comandita, dar daca era o asociatie familiala ?! Sau o alta forma de societate in care rasundere patrimoniala nu este in limita capitalului social ? :hm:

Cu toate acestea, realitatea este una singura, si anume ca, pe numele doamnei banca "spune" ca figureaza cu niste datorii.
Deci, avem o prezumtie indreptatita ca a fost (sau nu, nu stim) raportata la Biroul de Credite, aceasta fiind procedura standard, de care unele banci mai si abuzeaza, si nu isi anunta clienti pentru a-si achita datoriile, dar ii raporteaza ca datornici.

Si, ulterior acestor fapte, mai putem prezuma si ca s-ar putea cere o incuviintare a unei excutari silite, atata timp cat sumele "pretinse" de banca si necontestate in termenul legal, se considera ca fiind recunoscute de debitor.

Asadar, acum, considerati ca doamna "are sau nu", o problema reala ce ar putea sa o afecteze in vreun fel pe viitor ?

Eu zic ca DA, are! Dar e doar parerea mea ca persoana neimplicata.

Iar ca solutie la problema expusa ar fi, asa cum s-a mai mentionat:
- contestatie scrisa cu numar de inregistrare
- o solicitare in scris facuta catre banca, in care sa detalieze in scris, de unde provin datoriile cat si cum anume s-au calculat majorarile, si nu in ultimul rand, in cazul in care nu va pricepeti sa faceti aceste lucruri, cereti sfatul unui jurist sau avocat pe domeniul acesta.


Eu zic sa citim cu atentie mesajul doamnei, poate ne lamurim .

de ceva timp , concret 4 ani , solicit de la o banca , periodic (3 - 4 ori pe an) o stare financiara
cred ca aici suntem de acord ca e vorba despre o scrisoare de bonitate



pentru ,,linistea mea'' am primit un raport restante client unde nu apare nici o datorie
Asadar nu exista nicio datorie a clientului fata de banca.


Contestatie? Ce sa conteste? O scrisoare de bonitate? Lol! Unde-i interesul? Nu este un inscris care sa ii faca opozabila o datorie. Dimpotriva inscrisul care ii face opozabil debitul fata de banca, raport restante client, spune ca nu are datorii.


Ultima modificare: Marți, 3 Decembrie 2013
ContSters214341, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita ALINACOVACI ALINACOVACI Buna seara! As avea nevoie si eu de un sfat de la dumneavoastra. Anul trecut in luna octombrie am facut un credit la Raiffeisen Bank, pe care l-am platit ... (vezi toată discuția)
Blocarea conturilor la banci pentru neplata datoriilor restante la buget corina alvi corina alvi Buna seara, Astazi am primit instiintare de la BRD si BCR unde avem conturi deschise pe societate, ca avem poprire infiintata de catre ANAF pentru o suma ... (vezi toată discuția)
Bani retrasi din cont in contul datoriilor catre fisc dwayanu dwayanu acum 2-3 saptamani am primit o citatie de la anaf, conform careia ni se vor bloca conturile, din banca si de la trezorerie, daca nu platim datoriile de 1800 ... (vezi toată discuția)