avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 641 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Vecinul de deasupra mea ma inunda si imi ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Vecinul de deasupra mea ma inunda si imi afecteaza/distruge apartamentul

Ce drepturi legale am in urmatoarea problema cu vecinul de la bloc, de deasupra mea?
Vecinul de deasupra mea a facut modificari la instalatia de alimentare cu apa din apartamentul lui, ingropand-o in pardoseala, iar de atunci au aparut infiltratii la baia mea, pe hol si in bucatarie.
Tavanul de la baie este complet distrus, iar in momentul in care cineva face dus deasupra, toata apa de pe pardoseala lui se scurge prin tavan la mine.
La bucatarie, in coltul comun cu baia, tavanul a ainceput sa pice si el (incarcatura adica), pana la armatura. Peretele s-a coscovit si se intinde pe suprafete tot mai mari. La fel si in hol, car are perete comun cu baia.
Dupa discutiile cu proprietarul de deasupra, chiar si dupa ce a vazut ce e la mine in casa, nu vrea sa faca nici o reparatie la el pentru a remedia problema.
Pot sa-l dau in judecata? Ce sanse as avea? Sau cum pot sa-l determin sa faca ceva?
Multumesc mult!
Va multumesc mult!
In legatura cu notificarea as. proprietari in astfel de cazuri. Da, este necesara. In acest caz administratorul este nevoit, impreuna cu un instalator, sa verifice daca "inundatia" este produsa de o defectiune a instalatiei comune sau a instalatiei proprietarului.nIn primul caz trebuie sa ia masuri de reparatii, costurile, inclusiv a stricaciunilor provocate vecinului de la etajul inferior, vor fi repartizate pe cota-parte indiviza de proprietate - conform regulamentului intern (pe tot blocul/scara sau numai pe tronsonul respectiv).nIn cazul in care se constata ca defectiunea apartine instalatiei proprii a proprietarului,(modificare facuta fara instiintarea/acordul as. prop.), asociatia poate sa-i faca o comunicare din care sa reiasa ca defectiune apartine instalatiei proprii si ca conf. prev. HG nr. 1588/2007, art. 12 - B. Obligatii,
a) să menţină în bune condiţii proprietatea individuală, apartamentul sau spaţiul cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, pe propria cheltuială. Niciun proprietar nu poate încălca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comună sau individuală al celorlalţi proprietari din condominiu; ;
................
e) să repare stricăciunile ori să plătească cheltuielile pentru lucrările de reparaţii, dacă ei sau alte persoane care acţionează în numele lor au provocat daune oricărei părţi din proprietatea comună sau unui alt apartament ori spaţiu;

Constatarea as. prop. trebuie facuta de o comisie compusa din presedinte ori alt membru al com. ex., administrator, specialist (instalator), eventual cei doi vecini, trebuie consfintita intr-un proces-verbal de constatare.

Acum sa nu va inchipuiti ca vecinul care va inunda nu ar cunoaste toate aceste lucruri, dar pentru a repara ce are de reparat, trebuie sa strice toata gresia din baie... Insa trebuie sa o faca si daca-i baiat destept, poate sa ceara daune meseriasului care a efectuat modificarea instalatiei...
Succes!
Vecinul de deasupra mea a facut modificari la instalatia de alimentare cu apa din apartamentul lui, ingropand-o in pardoseala, iar de atunci au aparut infiltratii la baia mea, pe hol si in bucatarie.


Dar utilizatorul a spus foarte clar cine este vinovat de necazul pricinuit, ce implicatii au administratorul, presedintele sau comitetul?
Ei nu sunt angajati pe post de moasa comunala, fiecare proprietar este obligat sa isi rezolve singur problemele, nu sa apeleze la cei care sunt angajati pentru altceva, de ce nu ii trimitem la presedintele tarii sa le rezolve fiecare picatura aparuta de la vecinii iresponsabili?
Exista legi, sunt firme de asigurari la care poate apela oricine, de ce oare toti incercam sa scoatem castanele din foc cu mana altuia??
E bine ca pentru orice avarie sa se apeleze la asociatie. Cu exceptia unor cazuri cand presedintele, membrii comitetului, administratorul... sunt incepatori si lipsiti de experienta, de regula cei care conduc si administreaza o asociatiei au ceva experienta. La asociatiile cu mai multe blocuri, este imposibil sa nu apara intr-un an de zile cateva cazuri de avarii ale diferitelor instalatii de apa, canalizare, energie termica, electrica, gaz... Asa ca din aceste, din modul de rezolvare a acestora, se pot gasi solutii si pentru altele asemanatoare.
Unui proprietar i se poate intampla sa aiba o infiltratie in tavan poate odata la 2 ani sau la 10 ani si nu are experienta sa rezolve. Ori cei din conducerea asociatiei avand experienta, stiu cum sa indrume, sa rezolve...

In cazul prezentat mai sus chira daca cineva spune ca "vecinu a facut modificari", asta nu exclude colaborarea sau interventia asociatiei. Poate ca este cu atat mai necesar avad in vedere ca modificare unor instalatii chiar necesita acordul asociatiei. Acum se poate constata daca a avut acordul, daca a efectuat modificarea in mod profesionist ori a fost facuta de un amator si de aceea a cedat.

Noi, la asociatie incercam sa ascultam pe fiecare si sa ajutam cu sfatul, cu expertiza noastra, cu instalatorul nostru, chiar daca defectiunea este pe instalatia de apa interioara dupa robinetul principal si apometrul din apartament.
De ce sa caute vecinul nostru nepriceput in instaltii, dar care poate fi medic, contabil, actor, avocat... un instalator din ziar cand instalatorul asociatiei poate rezolva, poate opri apa daca e cazul pe acel tronson, poate afisa si anunta vecinii imediat ca este o avarie !?
De ce sa plece banii proprietarului cu avaria, in afara asociatiei si sa nu-i ia instaltorul asociatie?
De ce sa alerge proprietarul cu avaria dupa meseriasul din ziar care nu a facut treaba buna, atat timp cat instaltorul asociatiei este in asociatie zi de zi?
Sunt intrebari retorice si nu astept raspuns la ele, ci doar propun celor ce conduc si administreaza asociatii sa se gandeasca la a adopta o atitudine de colaborare cu membrii asociatiei. Vedeti ca sunt mesaje pe acest forum unde se spune despre ei (cei alesi) si despre noi (proprietarii), ca si cum sunt in opozitie, sunt advesari si nu in aceeasi barca. Asta se intampla daca le spunem ca nu e problema noastra si sa-si rezolve singuri avaria, infiltratia...
Sunt de acord cu ceea ce spuneti @Adriantot, sa fie sprijiniti in cazul unei probleme aparuta intr-un apartament, nu sunt de acord cu cine tot afirma sus si tare:
Daca exista asociatie de proprietari,initial sesizati oficial presedintele de asociatie,solicitati incheierea de inscris care sa dovedeasca starea de fapt=proces verbal

Dar nu exista discutie despre asociatie in care sa nu apara aceasta formulare luata prin copy/paste "sesizati OFICIAL presedintele", chiar daca este vorba despre un lucru care il priveste sau daca este vorba despre o banalitate.

Alte discuții în legătură

Defectiuni alexpato1 alexpato1 am o problema cu vecinul de sus eu stau la parter.scurgerea lui din baie de la chiuveta si vana trece pe la mine pri apartament sus pe langa tavan si de cate ... (vezi toată discuția)
Inundare tavan baie in apartament din cauza vecinului de deasupra voicudamian voicudamian In 16.06 am sesizat pe Presed.Asoc.Proprietari ref.la inundarea unei portiun a tavanului din apart.unde locuiesc (la et.12) . Proprietarul de deasupra mea ... (vezi toată discuția)
Am probleme cu vecinul de deasupra mirelvv mirelvv Vecinul de bloc de deasupra are sifonul de la baie defect si imi inunda tavanul. Am discutat cu el si i-am spus ca platesc eu reparatia, numai sa permita ... (vezi toată discuția)