avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Care sunt reparatiile pe care chiriasul e obligat sa ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Care sunt reparatiile pe care chiriasul e obligat sa le plateasca?

Buna ziua,

as dori sa aflu care sunt reparatiile pe care chiriasul unui apartament e obligat sa le plateasca, pt ca textul legii nu mi se pare deloc clar. Stiu ca exista si cheltuieli de reparatie pe care proprietarul e obligat sa le plateasca, dar nu stiu exact ce si cum.

De exemplu, daca se strica usa de la intrarea in apartament, cine plateste? Se strica un robinet la chiuveta, ce trebuie inlocuit. Dar daca se strica liftul pe perioada cat chirisul sta acolo, cine plateste? Daca se strica centrala termica?

Multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
nu, nu s-a stricat nimic :) Vorbesc din postura unuia care cunoaste un proprietar ce nu cunoaste indeajuns de mult legislatia. Am cautat pe google informatii, dar mai toate abunda in...drepturile chiriasilor si mai putin in drepturile si indatoririle proprietarilor.

De ex nu-mi sunt clare anumite aspecte, ce inseamna?

1. "Contractul de închiriere devine titlu executoriu". Ce presupune acest titlu executoriu, la ce ajuta, cu ce se mananca? :)

2. Sa presupunem ca chiriasul intarzie plata chiriei cu o saptamana, ce trebuie sa faca in cazul asta proprietarul?

Multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
EAgache a scris:
"Contractul de închiriere devine titlu executoriu". Ce presupune acest titlu executoriu, la ce ajuta, cu ce se mananca?

Inseamna ca mai trebuie doar o simpla investire de la judecator si debitorul (chiriasul) poate fi urmarit asupra bunurilor sau veniturilor sale, prin executor judecatoresc daca nu plateste de buna voie. Adica poprire pe conturi, pe salar, vanzare bunuri mobile si imobile, etc

Daca debitorul intarzie o saptamana cu plata chiriei nu este nicio problema. Sa nu intarzie ..10 saptamani.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
multumesc pt raspuns, da evident ca nu e nicio problema o saptamana, dar stiti cum e, de la n zile de neplata incepi sa-ti pui anumite probleme, la asta ma refeream. Sa nu uitam ca garantia acopera o luna, din punctul meu de vedere, deja dupa 3 saptamani e deja prea mult. In toate modelele de contracte gasite pe net, nu am gasit nimic specificat referitor la situatia de mai sus, si nici legea nu specifica clar ce si cum.

Caz teoretic:

E legal sa se incheie un contract in care se specifica ca daca chiriasul nu plateste in termen de o saptamana de la data convenita, sa fie evacuat? Pt ca stiu ca un chirias are si el drepturile lui si nu poate fi evacuat asa usor
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
EAgache a scris:
E legal sa se incheie un contract in care se specifica ca daca chiriasul nu plateste in termen de o saptamana de la data convenita, sa fie evacuat?

O saptamana? Haideti dnu Agache, nici chiar asa. Termenul este de 60 de zile, cel putin. Locatarul poate denunta unilateral contractul prin notificare, cu respectarea unui termen de preaviz de cel putin 60 zile. Orice clauza contrara este considerata nescrisa.

Cat despre evacuare, evacuarea chiriasului se face in baza unei hotarari judecatoresti.
Daca contractul incheiat la notar (sau fisc) este titlu executoriu pentru plata chiriei, cu evacuarea este mai complicata situatia.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
UN raspuns la chestiunile de tipul "ce trebuie sa faca X?" au legatura directa cu esenta lui "Dar ce vrea sa obtina X?"
Daca am un apartament pentru care curg cererile de inchiriere procedez intr-un fel, daca nu vreau sa pierd 2 luni de chirie pana gasesc alt chirias procedez in alt fel.
Chestiunile astea inseamna multe detalii de fapt.
Exista sigur un motiv pentru care va interesati, chiar teoretic; poate intentionati sa inchiriati, poate nu, nu stiu, dar fara situatia concreta va trimitem pe campii. E inutil pentru dv. si pierdere de timp pentru noi.
Contractele de pe net sunt ambigue, superflue, exact ce n-ar trebui sa existe intr-un contract. Un contract bun e adaptat unei situatii concrete.

Termenul de 60 de zile nu se aplica situatiei descrise mai sus, chiar teoretic; in acea situatie se ajunge la instanta.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Decembrie 2013
Liliana Gradinaru, Avocat

Alte discuții în legătură

Mașina de spălat s-a stricat și trebuie înlocuită - cine trebuie s-o cumpere, proprietarul sau chiriașul? radu elefterescu radu elefterescu Buna ziua,am inchiriat un ap.pe o perioada mai lunga si in al patrulea an de inchiriere se stricamasina de spalat si trebuie schimbata,cine plateste ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de zugravire- sarcina proprietarului MuggedinRomania MuggedinRomania Am inteles, si as vrea doar sa mi se confirme, ca in ceea ce priveste cheltuielile de zugravire intr-un apartament, acestea cad in sarcina ... (vezi toată discuția)
Imputare termopan fisurat/crapat/spart SebastianTM SebastianTM Buna seara...am o intrebare...sunt chirias intr-un spatiu comercial( proprietar de magazin) si am constatat ieri ca e geamul termopan din interior este ... (vezi toată discuția)