avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Recuperare prejudiciu administrator
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Recuperare prejudiciu administrator

Buna ziua! Am nevoie de indrumare pe urmatoarea situatie, va rog sa ma ajutati.
Am cumparat un apartament in iulie 2013 prin Prima Casa. In luna octombrie am aflat ca are datorii. Fostii proprietari au platit, dar administratorul este cel care nu a virat banii mai departe. Presedintele blocului a postat un anunt la avizier in care anunta ca comitetul blocului a decis ca toti proprietarii trebuie sa participe cu o suma de bani pentru recuperarea prejudiciului administratorului. Dar nu a afisat un cuantum al datoriei, luna de cand dateaza, o dovada a vreunei expertize cum ca aia e suma si nu alta etc.. Doar o suma care reiese ca ar fi calculata de catre comitetul blocului (din anunt). Anuntul suna asa: "comitetul de bloc a decis in data de ... ca pe langa suma afisata lunar la intretinere sa se mai achite inca ... lei pentru plata facturilor restante". Anuntul nu are nicio semnatura, ci doar sintagma "comitetul de bloc" sub anunt. In lipsa de informatie concreta, vecinii spun ca prejudiciul ar data din luna februarie. Listele lunare de plata erau semnate doar de administrator (dovezi foto), lucru despre care banuiesc ca nu e legal. Incepand cu octombrie sunt semnate doar de presedinte. Administratorul care a prejudiciat nu cred ca a fost reclamat, pentru ca am cerut presedintelui un numar al reclamatiei/dosarului si mi s-a spus ca nu-l cunoaste si nici alte detalii nu stie, dar ca s-ar fi oferit cineva din bloc, un avocat, sa se ocupe de asa ceva. Va rog sa ma ajutati cu raspunsul la urmatoarele intrebari:
1. Comitetul blocului are competenta de a decide/stabili suma pe care trebuie sa o platim fiecare proprietar pentru recuperarea prejudiciului fara nicio expertiza de specialitate, fara a ne comunica suma totala prejudiciata, o dovada ca aceea e suma si nu alta?
2. Daca nu as plati aceasta suma afisata la avizier pentru acoperirea datoriei vechi (eu nici nu eram proprietara pe vremea aia) si as achita numai intretinerea ce se afiseaza lunar, cu ce riscuri ma confrunt? As putea fi penalizata de asociatie, executata silit sau altele?
3. De unde pot afla codul fiscal si contul asociatiei, avand in vedere ca presedintele refuza sa mi le faca cunoscute, spunand ca asociatia nu are asa ceva? Unde pot sa reclam asa ceva?
4. Cum pot afla daca fapta fostului administrator a fost sesizata organelor competente?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ionuti , utilizator 16:36, 28 Decembrie 2013
eugarizn a scris:

Cu toate ca nu mi ati raspuns la ce v am intrebat , imi permit sa mai pun o intrebare :
- ce fac ceilanti proprietari ? pe ei nu ii afecteaza ca o sa ramana fara apa , fara caldura si altele ? daca va zbateti doar dumneavoastra , cu parere de rau va spun ca : aveti putie sanse ! ince sector locuiti ? daca in 3 , aveti sanse minime !
Asa cum spune si Doamna elga , plangerea o face ti impotriva conducerii , ca apoi " alesii " sa se razboiasca cu fostul administrator , va trebuie un avocat f. bun , este clar ca acolo este ceva in neregula .
Chiar daca presedintele sau comitetul ex. a facut vreo plangere la politie , este bine sa face ti mai multi proprietari , sa se vada ca exista ceva nereguli acolo .
Va doresc suces si sa ne tint ti si pe noi la curent cu evenimentele !

Nu stiu sa va raspund ce au "pazit" presedintele si ceilalti, dar din cate vad imi pare ca nu au pazit. A fost dezinteres total, cred. Ceilalti proprietari accepta situatia si contribuie la achitarea sumei lipsa, din moment ce doar unul singur din peste 100 a facut plangere la politie, iar eu am facut deja la primarie si voi face si la politie. Deci utilitati sunt si vor fi. Noul presedinte spune ca oamenii nu au bani sa mai dea si pentru plata unui avocat sau a unei expertize financiar-contabile, asa ca promoveaza ideea de a iesi din acest impas prin contributia fiecaruia, iar apoi sa fim atenti sa nu mai patim la fel. Idee convenabila marii majoritati, se pare. Eu am decis sa tin cont de sfaturile primite aici si sa incerc, cel putin, sa-mi gasesc dreptatea. Acum astept raspunsul primariei, e primul pas pe care l-am facut. Va voi tine la curent, poate situatia mea va ajuta si pe altii. Multumesc tuturor!
Ultima modificare: Luni, 16 Decembrie 2013
MMI15, utilizator
Stimata / stimate Doamna / Domn , m ati lasat fara rep;ica , nu am ce sa mai comentez , doar atat ca in multe cazuri : ne meritam soarta ! si ... halal presedinte .
Poate asociatia dvs. nu are personalitate juridica, degeaba ii cereti presedintelui cod fiscal si numar de cont bancar. Poate presedintele nu va minte cu nimic, nu are ce sa va dea.
Grabiti-va cu plangerea la politie, daca trec 60 zile de la data constatarii lipsei banilor si nu se depune plangere penala de catre proprietari, orice plangere facuta ulterior este buna doar pentru un proces civil nu penal, iar in civil parca, nu pot sa fie trasi la raspundere in solitar si CE sau presedintele sau cenzorul.

In As la noi avem aceiasi problema, dar am reusit sa obtinem la notar declaratia vechiului admin ce recunoaste si se obliga sa inapoieze banii, am obtinut acordul a peste 85% proprietari pentru a trece in lista de plata in rubrica separata cota ce ne revine ptr a acoperii noi debitul fostului adm, taiem chitante separate ptr aceasta suma in speranta ca daca vom recupera banii vom inapoia proprietarilor sumele platite de ei...

Cu toate astea, oamenii sunt foarte reticenti sa achite cota ce le revine din datorie, chiar daca au semnat ca sunt de acord cu aceasta decizie...noi nu punem penalizare la aceasta datorie, insa cand incasam cotele la intretinere stingem sumele ce le are fiecare de plata in ordinea vechimii lor, deci vom stinge si cota din debitul adm vechi, ptr ca proprietarii au fost de acord in proportie de peste 85%.

Succes in demersuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comportament de tip mafiot al administratorului de bloc danamariapopescu danamariapopescu Buna ziua, fac parte dintr-o asociatie de locatari (deci nu de proprietari) care are acelasi administrator de mai bine de 20 de ani. Acesta a facut de-a lungul ... (vezi toată discuția)
Delapidare savarsita de administrator bloc-procedura inscrierii privilegiului imobiliar andreeakristina andreeakristina buna ziua, in cazul in care un administrator de bloc a sustras bani din fondurile asociatiei si a realizat un prejudiciu, asociatia de proprietari, prin ... (vezi toată discuția)
Atributiile cenzorului sau a comisiei de cenzori lucii67 lucii67 buna seara, am cateva nelamuriri legate de atributiile cenzorului sau a membriilor din comisia de cenzori si as dorii daca se poate sa ma lamuriti si pe mine ... (vezi toată discuția)