avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Chirie pe spatiul comun fara intentie sau contract de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Chirie pe spatiul comun fara intentie sau contract de inchiriere

Impreuna cu cativa vecini folosesc o uscatorie de la mansarda scarii pe care locuim atat in scopul pentru care a fost proiectat dar si pentru depozitarea unor materiale de volum mic. Deoarece cheia se afla in pastrare la mine iar alti vecini, cu exceptia celor doi, nu au solicitat-o, asociatia imi aplica pe lista de intretinere o chirie lunara in cuantum de 500 lei. Acest lucru se intampla deoarece am refuzat (verbal) sa le predau spatiul in scopul folosirii lui pentru sedintele de comitet executiv, privand astfel proprietarii de acea uscatorie. De asemenea, acestia (reprezentantii asociatiei) motiveaza, verbal, prin declaratia mincinoasa a unui vecin (neafectat direct) ca as fi refuzat sa-i pun la dispozitie cheia.
In acest caz, poate fi vorba de "ocupare abuziva"?, este justificata chiria?. Mentionez ca am solicitat in scris explicatii cu privire la provenienta sumei pentru "chirie", dar nu am primit. Am transmis asociatiei o notificare prin intermediul unui executor judecatoresc, precum si o sesizare scrisa la Primaria de sector si intentionez sa dau in judecata pe semnatarii listelor de intretinere.
P.S. asociatia nu m-a notificat niciodata in scris cu privire la acest aspect.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:21, 17 Decembrie 2013
"Ocupare" e , dar "abuziva" ramane de vazut.

V-a cerut conducerea asociatiei sa eliberati spatiul ?

Nu trebuie neaparat discutat subiectul in AG, conducerea asociatiei poate sa decida si singura cu privire modul de utilizare al acestui spatiu.

Abuzul este de fapt suma pretinsa drept chirie. Este evident ca suma este pretinsa nejustificat iar listele de plata sunt incorecte.
Ultima modificare: Joi, 12 Decembrie 2013
grandanat, utilizator
Bine ca nu a completat o factura cu banii aceia, ca sa aiba omul la buda hartie.Asociatia are voie sa treaca pe liste aceasta cheltuiala ?.
johnpescar a scris:

Bine ca nu a completat o factura cu banii aceia, ca sa aiba omul la buda hartie.Asociatia are voie sa treaca pe liste aceasta cheltuiala ?.

Aceasta suma, chiria, nu este o cheltuiala, este de fapt un venit.
Si se trece pe lista de plata ca si venit, care se va deduce din totalul cheltuielilor pe CPI.
Pentru cel care plateste acea chirie, indiferent ca face parte din asociatie sau nu, nu trebuie sa apara nici o modificare in plus, nimic diferit.

In general, pe langa lista de plata se pot afisa si alte informatii cum ar fi , chirie uscatorie pentru apartamentul x. Pentru o mai buna transparenta. Nu este neaparat gresit daca ele sunt delimitate foarte clar de adevarata lista de plata.

La fel si la incasare. Pentru aceste sume trebuie emise chitante separate( si eventual factura) in care se se specifice clar motivul platii (care nu are nici o legatura cu lista de plata).
Ultima modificare: Joi, 12 Decembrie 2013
grandanat, utilizator
@grandanat,
Veniturile de orice fel, de obicei nu apar pe lista de plata - sunt venituri, nu cheltuieli, dar nu se platesc proprietarilor (adica nu deduc cheltuielile pe CPI), ci alimenteaza un fond special si vor fi folosite numai pentru plata cheltuielilor legate de repararea si modernizarea partilor comune, de aceea statul scuteste de impozit aceste venituri. De doua ori pe an, as. prop. informeaza proprietarii despre valoarea sumelor adunate in aceste fonduri speciale.
in rest observatiile dvs. sunt OK.
Sumele afisate pe lista de plata sunt "sume de incasat" pentru asociatia de proprietari si "sume de plata" pentru fiecare proprietar in parte.
Adica depinde din ce parte privim lista: pentru asociatie sunt venituri iar pentru proprietar sunt cheltuieli.
Chiria stabilita pentru un spatiu comun si afisata pe lista de plata este un "venit" pentru asociatie si o "cheltuiala" pentru chirias.
Pentru suma incasata de la un proprietar la un moment dat se elibereaza o singura chitanta chiar daca acea suma cumuleaza cote intretinere, reparatii, chirii, penalizari... Exceptie de la aceasta face numai incasarea "fondului de rulment" pentru care exista obligatia de a emite chitanta separat pentru ca este singura suma care se returneaza in conditiile legii.

Asociatia de proprietari, pe langa chitanta, are obligatia, ca orice agent economic, sa elibereze si factura la solicitarea celui care plateste. Numai la solicitare.

Alte discuții în legătură

Spatiu uscatorie o_l o_l am incercat sa scriu un mesaj si vad ca nu mi-a reusit scuze voiam sa spun ca de putin timp sediul asociatiei s-a mutat intr-o uscatorie de la o scara ce ... (vezi toată discuția)
Chirie pentru folosirea uscatoriei luciano39ok2007 luciano39ok2007 locuiesc intr-un apartament la bloc la ultimul etaj ,deasupra apartamentului meu este un uscator,de 20 de ani am folosit acest uscator ca magazie ,neavand un ... (vezi toată discuția)
Spatiile comune radulescuecaterina radulescuecaterina Buna ziua, Sunt presedintele unei asociatii de proprietari si doresc sa stiu daca spatiile comune, in speta spalatoria si uscatoria(nu au foat folosite in ... (vezi toată discuția)