avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 859 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Vatamare corporala din culpa
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Vatamare corporala din culpa

am lovit o persoana care tranversa prin loc nepermis, nu aveam viteza nici alcoolemie, dar de la spital a zis ca are fractura la coloana 30 zile ingrijiri. Penal am inteles ca nu as avea vina , dar pe partea civila daca m ar da in judecata ce se poate intampla? persoana a zis ca ar renunta la plangere daca i-as plati o consultatie si tratament la o clinica. Dar daca se razgandeste , ca am inteles ca poate depune plangere timp d 2 luni d la accident?
Poate depune plangere penala, se va dispune expertiza pentru a se stabilii vinovatia, nu stiu de unde ati inteles dvs ca nu aveti vina.
Din cercetarile efectuate de catre organele de politie daca reiese ca nu sinteti vinovat de producerea accidentului, parchetul va inchide dosarul cu NUP ( neinceperea urmaririi penale ). Cum ati relatat, victima daca a traversat intr-un loc nepermis, legal nu are drepturi pentru despagubire , fie de la dumneavoastra, fie de la societatea de asigurare, pe baza politei RCA al dumneavoastra. Foarte important, chiar daca soferul este scos vinovat de producerea accidentului, victima este despagubit pe baza politeti RCA al soferului vinovat, acest fapt reiese si de pe polita RCA ( Suma maxima de despagubire in caz de vatamari corporale sau deces 5.000.000 euro )
am zis pt eu nu avem decat 10 km la ora, fara alcoolemie si persoana a sarit pur si simplu in fata masinii traversand prin loc nepremis. In cazul acesta nu se da NUP? intrebarea mea era pt ca persoana vrea bani d la mine pt tratament, si vreau sa stiu daca avand NUP poate obtine ceva p cale civila?
Daca rezolutia procurorului va fi de NUP iar victima va actioneaza in instanta pe cale civila ptr a solicita daune materiale si morale chemati in garantie asiguratorul RCA.
deci daca persoana ma da in judecata pe parte civila pt vatamare din culpa nu are baza legala,nu? sau in cel mai rau caz plateste rca-ul?

problema mea e ca nu as vrea sa ma judec deloc! pt ca e costisitor. ce ar trebui sa fac? sa conving persoana sa si retraga plangerea? iar daca isi retrage plangerea mai poate sa se razgandeasca dupa?
Ultima modificare: Joi, 19 Decembrie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Vatamare corporala din culpa - accident auto, zile ingrijiri medicale gori macovei gori macovei Buna, am si eu o problema. sa spunem ca am lovit o persoana cu masina pe trecerea de pietoni. viteza mica 10-15 km/h, fata accidentata s-a lovit cu capul de ... (vezi toată discuția)
Accident de masina cu victima martinel martinel Aseara am incercat sa evit o groapa si am pierdut controlul volanului lovindu-ma cu roata de bordura.Problema este ca pe bordura era un pieton pe care l-am ... (vezi toată discuția)
Accident rutier din culpa rose2003 rose2003 Sotul meu,sofer pe maxi taxi a accidentat grav o batrana pe trecerea de pietoni....Batrana a suferit numeroase traumatisme insa si-a revenit:inca face ... (vezi toată discuția)