avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzatorul nu vrea sa imi dea cartea de identitate a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzatorul nu vrea sa imi dea cartea de identitate a masinii - trecuta la fisc pe numele meu

Buna ... dimineata tuturor.

Intampin o problema la care nu am gasit raspuns de circa 5 ore de cand caut.

Se dau urmatoarele date:

- cumpar auto cu plata in rate
- primesc absolut toate actele cu exceptia cartii de identitate a masinii
- se semneaza contractul de vanzare cumparare, primesc atestatul fiscal
- se scrie pe talon ca a fost instrainat catre, data, semnat
- am copie dupa cartea de identitate a masinii
- am fost la finante si am trecut masina pe numele meu, am platit impozit, plus amenda pentru neinregistrare in 30 zile
- nu am inmariculat-o la politie, nu am preschimbat talon/carte
- sunt platite toate ratele (se intampla in 2012)
- mi se retine talonul in trafic pentru ITP expirat
- nu circul cu masina o perioada
- vreau sa fac ITP-ul si aflu ca trebuie cartea de identitate in original
- ii cer proprietarului cartea de identitate insa nu vrea sa mi-o dea cerandu-mi sa platesc contravaloarea a 3 amenzi pentru lipsa rovigneta, culmea, cel putin 2 dintre ele fiind inainte de data semnarii contractului de V-C
-ii platesc una dintre ele (ultima) si ii cer copie dupa chitanta, ca a facut plata plus copie dupa celelalte 2 amenzi.
- pe langa acesti bani imi cere inca 200 lei pentru ca .... poate! (justifica o parte din ei pentru eventualele penalizari/dobanzi la neplata amenzilor desi din ce stiu amenzile de genul acesta nu sunt purtatoare de penalizari/dobanzi)
- ma santajeaza ca nu imi da cartea decat daca ii dau toti cei 700 lei stiind ca eu aveam azi programare la RAR.

Sintetizat, la finante masina e pe numele meu, am atestatul fiscal al lui, am plata impozitelor pe numele meu, am copie dupa CIV, am contract V-C. Proprietarul nu vrea sa imi dea originalul CIV.

Cum procedez?
Cine este proprietarul masinii? Pot eu sa solicit duplicat dupa cartea masinii, de la RAR? Pot sa ii fac reclamatie pentru ceva?

Mentionez ca am si convorbirile telefonice inregistrate, legate de aceasta poveste in care spune clar ca nu vrea sa imi dea cartea decat daca ii dau banii, ca nu are timp sa caute chitanta sau amenzile, sa ii dau banii si pe urma le cauta el si mi le da.

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.

P.S. Am gasit celelalte topicuri insa toate erau variante diferite in special faptul ca nu a fost trecuta deloc nici macar la finante pe numele cumparatorilor. In cazul meu este trecuta la finante.
Cel mai recent răspuns: Lucian_bz , utilizator 15:19, 18 Martie 2018
Sincer va spun, m-ati zapacit cu intrebarile si nu stiu cum sa va raspund.

Amenzile de rovigneta vin dupa 5 luni, aproape intotdeauna de limita legala de 6 luni.

Contract semnat in luna 08, amenzi venite in luna 01 anul urmator. Certificatul fiscal era primit inca de la inceput. Masina a fost inregistrata la finante dupa circa 6 luni de la data contractului de V-C. luna 04 mai exact. (Amenda 30 lei, etc).

In contractu de V-C, plata apare intr-o singura transa la data semnarii lui.

De ce mai am sa ii dau 700 lei? Unde am spus eu ca am sa ii dau? Am spus ca el sustine ca a primit 3 amenzi pentru rovigneta din cauza mea, dintre care una o stiu si i-am dat banii pentru ea (ultima dintre cele 3). Pentru celelalte nu mi-a aratat copie dupa amenzi, nimic, nici macar copie dupa chitanta amenzii platite. Si asta a fost in 2011.

De unde ati dedus ca nu am stiut ca este ITP expirat? Nu am spus asa ceva.

In concluzie, ati pus intrebari dar nu ati dat nici un raspuns. Aveti nevoie dvs. de ajutor?
Depinde ce act aveti. Daca sunteti proprietar aveti toate drepturile.
Daca nu sunteti proprietar in acte aveti probleme.
Lucian_bz a scris:

Sincer va spun, m-ati zapacit cu intrebarile si nu stiu cum sa va raspund.

[...]

De unde ati dedus ca nu am stiut ca este ITP expirat? Nu am spus asa ceva.

In concluzie, ati pus intrebari dar nu ati dat nici un raspuns. Aveti nevoie dvs. de ajutor?

Fiindca asta ati spus mai sus:"mi s-a retinut talonul in trafic, fiindca aveam ITP-ul expirat".
De acolo a dedus asta.
In concluzie, ati spus!
Daca va duceti la RAR sa cereti duplicat dupa Carte, va trebui sa aratati motivul pentru care solicitati duplicatul si eventual sa dovediti publicarea in M.Of. a anuntului ca ati pierdut-o, fapt care ar putea constitui infractiunea de fals in declaratii....Mai bine il chemati la un mediator, asa cum s-a precizat mai sus de catre colega noastra, cerandu-i sa va dea Cartea, iar daca refuza, puteti solicitati obligarea acestuia pe cale judecatoreasca sa va dea Cartea, sub sanctiunea platii unei penalitati de 100 lei/zi de intarziere....Sa vedeti ce rapid va reactiona! Mai sunt si alte explicatii suplimentare de prezentat, insa acestea vor fi facute de avocatul pe care il veti consulta dvs...Succes!
In primul rand, Craciun Fericit tuturor!

@Quartila: am spus ca s-a retinut in trafic pentru ITP expirat, nu am spus ca nu am stiut! Sesizati deferenta? (Motivatia este o situatie de urgenta, de viata si de moarte, dar nu are importanta).

Pentru ceilalti, multumesc pentru raspuns.

Domnule avocat_lascoschi , exact asta era intrebarea mea principala: Sunt proprietar in acte conform celor pe care le-am scris sau nu?

Dvs imi spuneti ca daca sunt proprietar e ok, daca nu, nu e ok. Chestia asta cred ca e la mintea cocosului. Din punctul meu de vedere odata ce aveam contract de V-C si in plus, era si radiata fiscal de pe numele lui si trecuta pe numele meu, fiscal (dar neinmatriculata) eu sunt proprietarul.

Acest lucru mi s-a confirmat si de catre cei de la RAR.

Pusesem aceasta intrebare pentru ca el sustinea (ca sa ma sperie cred) ca el este proprietarul masinii pentru ca el este trecut in cartea masinii iar celelalte acte nu conteaza, si astfel, nu pot eu sa solicit duplicat.

@Domnule polloctav, va multumesc pentru informatii. Ar fi fost o varianta de a da o lectie. Din fericire (pe de-o parte) am razolvat problema prin cerere duplicat.

Daca as fi primit acest raspuns mai devreme (de la oricine altcineva) probabil ca as fi actionat in consecinta, acum este putin cam tarziu pentru asta. Sa fie el sanatos (de Craciun ... sa fim mai buni ...) si eu la fel ca am rezolvat problema.

Multumesc tuturor pentru implicare si va doresc un an nou cat mai fericit.

Se poate inchide.

Cu stima,
Lucian

Alte discuții în legătură

Vanzatorul nu este proprietarul din brief. auto cump. din germania. marian89 marian89 Buna ziua, Am cumparat o masina din Germania de la un dealer (AB Automobile), care la randul sau a cumparat masina de la proprietar (Christian). In Brief ... (vezi toată discuția)
Vanzarea unui autovehicul la care nu s-a facut radierea in 30 de zile paulpaul22 paulpaul22 buna seara.as dori sa-mi spuneti cum trebuie sa procedez pt. radierea unui autovehicul pe care l-am vandut de 2ani , i-mi vin amenzi de neplata a rovinietei ... (vezi toată discuția)
Cum pot scoate un duplicat civ al masinii cumparata de la un nene care nu mi-a dat-o? betylina betylina Buna ziua,sunt noua pe aici nu stiu la cine sa apelez si nici daca am nimerit bine intrand pe acest topic,dar va rog mult sa ma ajutati. Am urmatoarea ... (vezi toată discuția)