avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1084 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzatorul nu vrea sa imi dea cartea de identitate a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzatorul nu vrea sa imi dea cartea de identitate a masinii - trecuta la fisc pe numele meu

Buna ... dimineata tuturor.

Intampin o problema la care nu am gasit raspuns de circa 5 ore de cand caut.

Se dau urmatoarele date:

- cumpar auto cu plata in rate
- primesc absolut toate actele cu exceptia cartii de identitate a masinii
- se semneaza contractul de vanzare cumparare, primesc atestatul fiscal
- se scrie pe talon ca a fost instrainat catre, data, semnat
- am copie dupa cartea de identitate a masinii
- am fost la finante si am trecut masina pe numele meu, am platit impozit, plus amenda pentru neinregistrare in 30 zile
- nu am inmariculat-o la politie, nu am preschimbat talon/carte
- sunt platite toate ratele (se intampla in 2012)
- mi se retine talonul in trafic pentru ITP expirat
- nu circul cu masina o perioada
- vreau sa fac ITP-ul si aflu ca trebuie cartea de identitate in original
- ii cer proprietarului cartea de identitate insa nu vrea sa mi-o dea cerandu-mi sa platesc contravaloarea a 3 amenzi pentru lipsa rovigneta, culmea, cel putin 2 dintre ele fiind inainte de data semnarii contractului de V-C
-ii platesc una dintre ele (ultima) si ii cer copie dupa chitanta, ca a facut plata plus copie dupa celelalte 2 amenzi.
- pe langa acesti bani imi cere inca 200 lei pentru ca .... poate! (justifica o parte din ei pentru eventualele penalizari/dobanzi la neplata amenzilor desi din ce stiu amenzile de genul acesta nu sunt purtatoare de penalizari/dobanzi)
- ma santajeaza ca nu imi da cartea decat daca ii dau toti cei 700 lei stiind ca eu aveam azi programare la RAR.


Sintetizat, la finante masina e pe numele meu, am atestatul fiscal al lui, am plata impozitelor pe numele meu, am copie dupa CIV, am contract V-C. Proprietarul nu vrea sa imi dea originalul CIV.


Cum procedez?
Cine este proprietarul masinii? Pot eu sa solicit duplicat dupa cartea masinii, de la RAR? Pot sa ii fac reclamatie pentru ceva?

Mentionez ca am si convorbirile telefonice inregistrate, legate de aceasta poveste in care spune clar ca nu vrea sa imi dea cartea decat daca ii dau banii, ca nu are timp sa caute chitanta sau amenzile, sa ii dau banii si pe urma le cauta el si mi le da.

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.

P.S. Am gasit celelalte topicuri insa toate erau variante diferite in special faptul ca nu a fost trecuta deloc nici macar la finante pe numele cumparatorilor. In cazul meu este trecuta la finante.
Cel mai recent răspuns: Lucian_bz , utilizator 15:19, 18 Martie 2018
Lucian_bz a scris:

In primul rand, Craciun Fericit tuturor!

@Quartila: am spus ca s-a retinut in trafic pentru ITP expirat, nu am spus ca nu am stiut! Sesizati deferenta? (Motivatia este o situatie de urgenta, de viata si de moarte, dar nu are importanta).




E chestie de semantica. Ati intrebat de unde sa dedus, nu unde anume ati scris asa ceva (ca nu stiati) . Intelegeti diferenta?! Sper ca da!

De altfel dvs sunteti cel care nu vorbeste clar si concis, si de aici confuzia tuturor cat si raspunsurile foarte diferite.

Iar speta dvs. este destul de interpretabila, mai ales datorita manierei expuse de dvs.
De ex. la RAR, daca veti fi intrebat unde este cartea masinii ce veti spune ?

Asta din prisma faptului ca, in contractul dvs de v-c, scrie ca plata se face in rate. De unde se intelege ca nu sunteti inca proprietar pe deplin. Intrucat nu ati achitat inca toti banii. Iar la momentul de fata, neavand un alt act al masinii cu care sa justificati proprietatea, o puteti face doar cu contractul de vanzare - cumparare.

Tehnic, ati fi proprietar, deoarece detineti posesia bunului, aveti un contract ce reflecta vointa partiilor, dar...nu s-a achitat suma integrala necesata transferului total al proprietatii bunului.

Si, ca sa fim clari, toate raspunsurile de pe aici, sunt simple deductii, in functie de afirmatile dvs. pentru ca noi nu stim cu adevarat cum stau lucrurile, le cunoastem doar in maniera expusa de dvs. Una extrem de confuza, de altfel.

Lucian_bz a scris:

Multumesc pentru raspunsuri.

Stiam varianta cu scos duplicat CIV de la RAR insa nu eram sigur daca pot sa fac asta odata ce nu fusese transcrisa cartea pe numele meu. Ca el asa ma ameninta ca nu pot sa scot duplicatul fara el, ca proprietar este cel din cartea masinii, nu cel de la finante.

Mi s-a confirmat ca pot cere duplicat de la rar, fara probleme. Ce ma afecteaza este publicarea in monitorul oficial care dureaz (nu sunt din capitala) plus perioada sarbatorilor, plus costurile aditionale.

Cineva mi-a spus ca daca vreau sa ii fac rau pot sa ii iau amenzi pentru rovigneta pentru ca numarul masinii este pe numele lui si o sa vina amenzile catre el.

In plus nici macar nu are nici o copie depe contractul de vanzare cumparare (eu am 3 exemplare originale, 2 albe, 1 roz iar cel verde a ramas la primarie daca nu ma insel).

De la politie mi s-a spus ca ii pot face reclamatie. Ce fel de reclamatie este aceasta, tinand cont si de santaj? Penala? Nu as vrea totusi sa riste puscaria sau alte cele, ci doar sa se invete minte sa nu mai incerce sa santajeze aiurea (se ocupa cu livrari de masini, etc)

Multumesc pentru raspunsuri.


Mie mi se pare foarte curios ca persoana de la care sustineti ca ati cumparat autoturismul nu are nicio copie a contractului de vanzare/cumparare, iar dumneavoastra le aveti pe toate trei.
:O

Lucian_bz a scris:

In primul rand, Craciun Fericit tuturor!

@Quartila: am spus ca s-a retinut in trafic pentru ITP expirat, nu am spus ca nu am stiut! Sesizati deferenta? (Motivatia este o situatie de urgenta, de viata si de moarte, dar nu are importanta).

Pentru ceilalti, multumesc pentru raspuns.

Domnule avocat_lascoschi , exact asta era intrebarea mea principala: Sunt proprietar in acte conform celor pe care le-am scris sau nu?

Dvs imi spuneti ca daca sunt proprietar e ok, daca nu, nu e ok. Chestia asta cred ca e la mintea cocosului. Din punctul meu de vedere odata ce aveam contract de V-C si in plus, era si radiata fiscal de pe numele lui si trecuta pe numele meu, fiscal (dar neinmatriculata) eu sunt proprietarul.

Acest lucru mi s-a confirmat si de catre cei de la RAR.

Pusesem aceasta intrebare pentru ca el sustinea (ca sa ma sperie cred) ca el este proprietarul masinii pentru ca el este trecut in cartea masinii iar celelalte acte nu conteaza, si astfel, nu pot eu sa solicit duplicat.

@Domnule polloctav, va multumesc pentru informatii. Ar fi fost o varianta de a da o lectie. Din fericire (pe de-o parte) am razolvat problema prin cerere duplicat.

Daca as fi primit acest raspuns mai devreme (de la oricine altcineva) probabil ca as fi actionat in consecinta, acum este putin cam tarziu pentru asta. Sa fie el sanatos (de Craciun ... sa fim mai buni ...) si eu la fel ca am rezolvat problema.

Multumesc tuturor pentru implicare si va doresc un an nou cat mai fericit.

Se poate inchide.

Cu stima,
Lucian

Eu nu cred ca ati rezolvat problema prin cerere duplicat, cred ca mai mult v-ati complicat, mai ales daca nu i-ati dat toti banii sau nu ati incercat sa vedeti pe ce baza isi intemeieaza acesta pretentiile.

Daca ati declarat ca ati pierdut CIV-ul si de fapt se dovedeste ca nu este asa, ba mai mult, proprietarul trecut in CIV nici macar nu a semnat acel contract de vanzare/cumparare, nu am idee la ce articol din Codul Penal se incadreaza, dar presimt ca o sa va trebuiasca un avocat, unul bun, nu orice avocat.

Tot mai buna e varianta cu chemarea proprietarului trecut in CIV la mediator, asa cum ati fost sfatuit de catre domnul avocat Baba M Paul, pentru ca dumneavoastra tocmai ati comis sau sunteti pe cale sa comiteti infractiunea de fals in declaratii.



@Quartila Sincer va spun: In cazul expirarii ITP-ului pot sa accept variante de interpretare (semantica) desi intre


In concluzie, ati spus!


si

S-a dedus!


Este o diferenta majora.

Trecem totusi mai departe, la rate unde dvs spuneti:


Asta din prisma faptului ca, in contractul dvs de v-c, scrie ca plata se face in rate. De unde se intelege ca nu sunteti inca proprietar pe deplin. Intrucat nu ati achitat inca toti banii. Iar la momentul de fata, neavand un alt act al masinii cu care sa justificati proprietatea, o puteti face doar cu contractul de vanzare - cumparare.


Asta de unde ati dedus-o?

Inca din primul mesaj am spus foarte clar:


- sunt platite toate ratele (se intampla in 2012)


Si in alt raspuns:


In contractu de V-C, plata apare intr-o singura transa la data semnarii lui.


Nu a fost suficient de clar si concis? In concluzie s-au platit toate ratele, ba chiar in contract este specificat ca plata s-a facut in totalitate la semnarea lui.

Trecand peste faptul ca cei de la RAR mi-au spus cum sa procedez, "falsul in declaratia" de pierdere a cartii nu poate fi probata decat daca fostul proprietar vine personal si aduce cartea, lucru care ar putea insemna alte chestii pentru el, in conceptia mea.



Dvs. spuneti:


neavand un alt act al masinii cu care sa justificati proprietatea, o puteti face doar cu contractul de vanzare - cumparare.


Am specificat deja suficient de clar si concis (cred eu) ca am absolut toate actele exceptand cartea de identitate a masinii in original. Am specificat ca am atestatul fiscal si ca masina a fost radiata de pe numele lui la finante (de catre el) si ca este pe numele meu la finante , eu platind deja impozit pentru ea, pe numele meu.


De ex. la RAR, daca veti fi intrebat unde este cartea masinii ce veti spune ?



Am explicat foarte clar situatia asa cum este ea in realitate si mi s-a spus sa incep procedura de eliberare duplicat caci este singura procedura valida, deoarce, printre altele pe contractul de V-C este scris ca eu confirm ca am primit Cartea de identitate a masinii (cheile, etc..).

Astfel, neatentia dvs. l-a indus in eroare si pe Domnul romania_inedit care a preluat mai departe afirmatia neachitarii totale a ratelor, lucru fals.

Totusi, multumesc pentru timpul acordat, apreciez foarte mult asta, sincer.

@Domnule romania_inedit:

Legat de cele 3 exemplare, si eu am ramas surprins sa ma trezesc cu toate copiile de pe C-V in mapa cu acte. Foarte probabil le-a lasat la mine pe toate urmand, cand ajungeam acasa sa ii dau o copie, el neavand nici o mapa, etc. Si am uitat amandoi, ramanand toate la mine. Sincer, acum si eu m-am gandit cam cat de neglijent a putut el sa fie sa nu ia copia lui.


Legat de rate, am specificat deja mai sus ca au fost achitate in totalitate(desigur, cu martori, etc). Am specificat deja pe ce baza isi intemeiaza pretentiile insa o sa mai repet odata ca sa fie clar:

- sustine inca din 2012 ca a primit 3 amenzi pentru lipsa rovigneta in perioada de dupa momentul semnarii contractului. ( inseamna un total de 750 lei)
- acum circa 1 an de zile i-am platit o amenda (250 lei) si i-am solicitat sa imi aduca copie dupa dovada platii amenzii respective , precum si copie dupa cele 3 amenzi primite.
- nu mi-a adus nici in ziua de azi nici o copie iar acum imi cere banii pe celelalte 2 amenzi ramase ( 500 lei) plus inca 200 lei pentru ca asa vrea el, deci in total 700 lei.
- eu i-am zis ca nu mai cred ca acele amenzi exista si ca nu le-a inventat el (mai ales ca am facut cerere de raport existenta rovigneta pe intregul an iar el sustine ca nu l-a primit).
- eu i-am zis ca nu ii voi da nici un ban pana cand nu imi arata copie dupa chitanta platii primei amenzi si copie dupa celelalte doua amenzi. Nu vrea sa mi le arate, deci nu am pentru ce sa ii dau banii si i-am spus asta.
- el spune ca nu imi da cartea pana in momentul in care ii dau banii.

Si aici se termina teleovela.

Contractul a fost semnat de ambele parti deci varianta cu "nu a semnat" pica. Cum am mai specificat, exista martori ca am achitat banii, am atestatul fiscal original pe care mi l-a dat el (e clar ca nu puteam sa il obtin eu, nu?) , este radiata fiscal de pe numele lui, este adaugata fiscal pe numele meu, etc.

Actiunea de cerere duplicat CIV mi s-a cerut de la RAR, dupa ce am specificat clar situatia: ca fostul proprietar nu vrea sa imi dea originalul.

Deja am depus actele, am facut ITP-ul, totul a fost ok cu exceptia promovarii ITP-ului deoarece la verificare a luat-o razna motorul, inginerul de acolo spunandu-mi ca am apa in benzina (de ordinul peste 1 litru), motorul mergand neregulat, astfel neputand face testul de noxe. Asta pe langa alte mici probleme.

Nu o sa intru in supozitii legate de acest lucru. O sa fac iarasi ITP in revenire si asta este.

Multumesc inca odata pentru raspunsuri si sper ca acest mesaj a clarificat mai bine lucrurile (desigur, din perspectiva mea).

Cu stima,
Lucian










Ultima modificare: Joi, 26 Decembrie 2013
Lucian_bz, utilizator
Aveti mare grija pentru ca dovada cu martori a platii nu este admisa decat pentru sume mai mici de 250 de lei.
Cand ati facut ITP-ul, din moment ce atunci cand ati deschis topicul presupun ca nu il aveati facut si nici confirmarea de la Monitorul Oficial nu a venit?! :o
Va intreb asta pentru ca am un vecin cercetat penal care a declarat un CIV pierdut cu toate ca ramasese la vechiul proprietar si intre timp acesta a depus plangere.
Buna seara domnilor.
Ma bucur nespus ca am gasit acest topic in legatura cu problema domnului Lucian_bz din Buzau,deoarece si eu am aceasi problema ca a domnului doar ca eu ma aflu in posesia cartii CIV.

Alte discuții în legătură

Vanzatorul nu este proprietarul din brief. auto cump. din germania. marian89 marian89 Buna ziua, Am cumparat o masina din Germania de la un dealer (AB Automobile), care la randul sau a cumparat masina de la proprietar (Christian). In Brief ... (vezi toată discuția)
Vanzarea unui autovehicul la care nu s-a facut radierea in 30 de zile paulpaul22 paulpaul22 buna seara.as dori sa-mi spuneti cum trebuie sa procedez pt. radierea unui autovehicul pe care l-am vandut de 2ani , i-mi vin amenzi de neplata a rovinietei ... (vezi toată discuția)
Cum pot scoate un duplicat civ al masinii cumparata de la un nene care nu mi-a dat-o? betylina betylina Buna ziua,sunt noua pe aici nu stiu la cine sa apelez si nici daca am nimerit bine intrand pe acest topic,dar va rog mult sa ma ajutati. Am urmatoarea ... (vezi toată discuția)