avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 888 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cheltuieli comune caldura
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cheltuieli comune caldura

Locuiesc intr-un apartament cu doua camere pe o scara cu 14 apartamente. 9 apartamente cu CT si 5 racordate la ENET. Ciudat, dar pentru luna noiembrie 2013 la cei cu CT au venit cheltuieli comune aprox. 8 lei (fara calorifere pe scara sau la uscator), iar la doua din cele 2 apartamente racordate la ENET, 11, respectiv 16 lei. Pe scara sunt repartitoare si calculul este facut de ISTA Bucuresti. Din ce stiu, cheltuielile comune sunt un procent fix din consumul de caldura pentru toti locatarii, ceea ce nu mi se pare corect. Multumesc si SARBATORI FERICITE !
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 23:03, 16 Ianuarie 2014
O parte dintre cei care lucreaza in domeniul as. prop. cunosc toate aceste probleme - mai mult sau mai putin, insa este pentru a nu stiu cata oara in care ne explicati despre cum ar trebui sa fie si ce este in realitate, cum este dincolo si cum este la noi. ANRSC-ul este o emanatie a cui? Daca institute de cercetari cu reale contributii la intocmirea de acte normative nu sunt luate in seama de organismele statului, atunci cine sa mai apere bietul roman? Da, stiu, aceste reglementari sunt necesare a fi schimbate in mod radical, insa stiu si motivul pentru care se tot amana: gradul de saracie al populatiei de la bloc si modul defectuos de intelegere a fenomenelor. Adica nu poti numai sa spui ca este necesar sa se faca echilibrarea hidraulica, ci trebuie si facuta. Mai mult, sa se faca demonstratia practica privind avantajele acestor actiuni. Pana la urma orice om poate intelege ca intr-un an, costurile unei asemenea instalatii se poate amortiza, numai prin scaderea valorii facturilor...

Deci, stim ce trebuie sa facem sa fie mai bine, dar nu facem! Strict original-romanesc. In Cehia se poate, la noi nu...
Cu stima,
Stiu ca saracia populatiei este un motiv pentru care s-au emis reglementari paralele, mincinoase si se incalca reglementarile in constructii. Dar aceasta nu justifica umflarea nejustificata a facturilor unor proprietari pentru a pute inventa economii in cote fanteziste, care sfideaza stiinta, in beneficiul altor proprietari din bloc.

Problema se poate rezolva mai ieftin astfel:
Echilibrarea retelei de distributie, la bransament, este obligatia CET-ului. Asociatia poate cere CET-ului efectuarea de buna voie a lucrarii. In caz de refuz, CET ul poate fi obligat de instanta (obligatie de a face), cu sanse de 100%, iar asociatia isi va recupera cheltuielile de judecata in mod sigur.
Echilibrarea instalatiei interioare se poate face prin programul national de reabilitare termica, ce contine si reabilitarea sistemului de incalzire. Proprietarii platesc doar 20% din lucrare si au rezolvat problema. De mentionat ca echilibrarea instalatiei costa de cateva ori mai putin decat reabilitarea pe partea de constructie (polistiren, termopane).
Va scadea automat consumul atat la individual, cat si la comun.

Despre avantajele concrete ale echilibrarii: s-au redus facturile
[ link extern ]
Nu vroiam sa mai continui discutia, dar mi am amintit ceva.
In studiul despre influenta robinetelor termostatate, indicat intr-o postare anterioara, efectuat de 3 profesori de la Facultatea de instalatii Bucuresti, cu stagii de specializare in Franta, se afirma ca ANRSC invocă in argumentarea Ordinului 343/2010 un normativ francez privind COMBATEREA TERMITELOR!!! :rofl:#-o
Ce sa facem, sa radem sau sa plangem?
Asemenea panarame reglementeaza stabilirea consumurilor si a costurilor de incalzire pentru populatie?
Ultima modificare: Joi, 16 Ianuarie 2014
darida, utilizator
Cred ca este o greseala pe undeva...
Da, si in forumul nostru uneori se scria despre legea 170 in loc de 175 sau despre legea 270 in loc de 230.
Asta nu inseamna ca si cel ce posta si cel ce citea n-ar fi stiut ca era vorba despre legea 175 sau legea 230.
Asemenea greseli sunt de forma si nu cred ca e nici de ras, nici de plans. E de atras atentia si de indreptat eroarea.
Asta daca esti de buna credinta si nu un vanator de greseli cu tot dinadinsul in lipsa de succese notabile.

Alte discuții în legătură

Nu vreau sa renunt la repartitoare costachedd costachedd Bloc 4 etaje, 2 scari, 18 apartamente/scara, apartamente cu 4 si 2 camere. Locatarii au hotarat sa renunte la repartitoare si au ales sistemul pausal . La ... (vezi toată discuția)
Cota de 30% sau 50% pentru apartamentele cu centrale... Teodoru Roxana Andreea - Traduceri lb Engleza Teodoru Roxana Andreea - Traduceri lb Engleza Am inteles ca in conformitate cu Ordinlu 343/2010, apartamentele cu centrala vor plati 30% cu derograe sau 50% din factura de energie termica. Exista vreo ... (vezi toată discuția)
Ordinul 343.2010 anrsc Ionel Manolache Ionel Manolache 1. Sunt interesat sa cunosc daca exista o norma legala care sa reglementeze montarea repartitoarelor intr-un imobil cu mai multe apartamente. Am citit ca ... (vezi toată discuția)