avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Probleme in Familie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Probleme in Familie

Buna ziua. Am sa povestesc putin cateva din probleme parintilor...
Mama si tata sunt in discutii sa divorteze.....asta dupa lunga perioada de certuri,imapacari.....si iar certuri.Aproximativ 10 ani. Tata o tot ameninta pe mama cu divortul.El de foarte mult timp mai are si o relatie cu alta femei...In casa el nu platesc facturi,nu cumpara nimic....nu renoveaza sau schimba sau repara ceva stricat...El doar doarme acolo in casa si foloseste tot si are pretenti doar...mama saraca plateste toate datoriile in casa si cumpara si mancare...:( numa ea stie cum. Tata detine cateva conturi la 3 banci....dar nu stim suma de bani din conturi....precizez ca a fost plecat si de 2 ori in germania. si plus ca neplatind nimic sau luand ceva in casa el putea sa stranga bani... Acum el spune ca baga divort la primarie....mama sa accepte si....ori sai dea ea parte ptr apartament si el pleaca...ori ii da el si ea sa plece. Poate e putin mai mult de povestit,eu am rezumat cat de cat....
Eu va cer un sfat si un ajutor....pentru saraca mama :(( avand o relatie de ani de zile cu alta femeie....nu poate fi tras la raspundere? Si el neplatind nimic niciodata...ce poate sa-i faca mama ptr asta. Si cum as putea sa pun totul la impartit.....mai exact de ce stiu eu : Apartamentul, 2 Masini auto si cateva conturi in care tata are ceva bani....dar nu mai stiu exact sumele ptr ca a ascuns asta de toti...
Va rog sa ma ajutati cu ce se poate sau stiu eu.... :(
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 19:29, 6 Ianuarie 2014
Poate cere desfacerea casatoriei din vina exclusiva a lui si cere o forma de despagubire pt dezechilibrul provocat prin divort

Art. 390
(1) In cazul in care divortul se pronunta din culpa exclusiva a sotului parat, sotul reclamant poate beneficia de o prestatie care sa compenseze, atat cat este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divortul l-ar determina in conditiile de viata ale celui care o solicita.
(2) Prestatia compensatorie se poate acorda numai in cazul in care casatoria a durat cel putin 20 de ani.
(3) Sotul care solicita prestatia compensatorie nu poate cere de la fostul sau sot si pensie de intretinere, in conditiile art. 389.

Stabilirea prestatiei compensatorii Art. 391
(1) Prestatia compensatorie nu se poate solicita decat odata cu desfacerea casatoriei.
(2) La stabilirea prestatiei compensatorii se tine seama atat de resursele sotului care o solicita, cat si de mijloacele celuilalt sot din momentul divortului, de efectele pe care le are sau le va avea lichidarea regimului matrimonial, precum si de orice alte imprejurari previzibile de natura sa le modifice, cum ar fi varsta si starea de sanatate a sotilor, contributia la cresterea copiilor minori pe care a avut-o si urmeaza sa o aiba fiecare sot, pregatirea profesionala, posibilitatea de a desfasura o activitate producatoare de venituri si altele asemenea.

Forma prestatiei compensatorii Art. 392
(1) Prestatia compensatorie poate fi stabilita in bani, sub forma unei sume globale sau a unei rente viagere, ori in natura, sub forma uzufructului asupra unor bunuri mobile sau imobile care apartin debitorului.
(2) Renta poate fi stabilita intr-o cota procentuala din venitul debitorului sau intr-o suma de bani determinata.
(3) Renta si uzufructul se pot constitui pe toata durata vietii celui care solicita prestatia compensatorie sau pentru o perioada mai scurta, care se stabileste prin hotararea de divort.

Garantii Art. 393
Instanta, la cererea sotului creditor, il poate obliga pe sotul debitor sa constituie o garantie reala sau sa dea cautiune pentru a asigura executarea rentei.

Modificarea prestatiei compensatorii Art. 394
(1) Instanta poate mari sau micsora prestatia compensatorie, daca se modifica, in mod semnificativ, mijloacele debitorului si resursele creditorului.
(2) In cazul in care prestatia compensatorie consta intr-o suma de bani, aceasta se indexeaza de drept, trimestrial, in functie de rata inflatiei.

sau

Acordarea despagubirilor Art. 388
Distinct de dreptul la prestatia compensatorie prevazut la art. 390, sotul nevinovat, care sufera un prejudiciu prin desfacerea casatoriei, poate cere sotului vinovat sa il despagubeasca. Instanta de tutela solutioneaza cererea prin hotararea de divort.


Pt cheltuielile obisnuite , mama poate avea pretentii in instanta fara legatura cu divortul, adica indiferent daca da divort sau nu, poate cere sa fie obligat sa participe la cheltuieli.

Mama mai are dreptul cat e inca sotie la informare
Dreptul la informare Art. 318
(1) Fiecare sot poate sa ii ceara celuilalt sa il informeze cu privire la bunurile, veniturile si datoriile sale, iar in caz de refuz nejustificat se poate adresa instantei de tutela.
(2) Instanta poate sa il oblige pe sotul celui care a sesizat-o sau pe orice tert sa furnizeze informatiile cerute si sa depuna probele necesare in acest sens.
(3) Tertii pot sa refuze furnizarea informatiilor cerute atunci cand, potrivit legii, refuzul este justificat de pastrarea secretului profesional.
(4) Atunci cand informatiile solicitate de un sot pot fi obtinute, potrivit legii, numai la cererea celuilalt sot, refuzul acestuia de a le solicita naste prezumtia relativa ca sustinerile sotului reclamant sunt adevarate.
Asta va scriu cu referire la conturile bancare.
Depozitele constituite in timpul casatoriei sunt bani comuni, ce se impart la partaj.
La partaj mama poate cere partajul acestor sume. Daca stie macar banca, poate solicita prin intermediul instantei un extras de cont.






cum e mai bine sa divorteze?? la primarie sau la tribunal.... bunurile cum se impart? Partajul e alt dosar care se judeca la tribunal sau cum? ce fel de acte trebuie facute ptr divort si partaj?
Te sfatuiesc la un notar sau un mediator(parca si ei pot face acest lucru), la tribunal iti speli rufele in public...
Aveti nevoie de un avocat, una e sa primit 3 sfaturi pe un forum si alta actiunea in teren :)
la primarie sau notar ar insemna ca se inteleg pe divort si nici vb de despagubiri.
Partajul iar, se poate face prin buna intelegere la notar sau in instanta, de regula dupa divort. la partaj se pleaca de la prezumtia ca fiecare din cei doi soti a contribuit egal la achizitionarea bunurilor, fiecare cu ce si cat a putut, se impart egal. daca ului din soti crede ca a avut o contributi emult mai mare si i se pare nedrept ca celalalt sa aiba jumatate, cere cat crede ca i se cuvine, timbreaza pe masura si dovedeste . daca are cum.
ca si acte la divort- cerere, certificat casatorie, chitanta ca a achitat taxa de timbru- 100 de lei, copie certificat nastere, copie dupa buletin. procesul se judeca la judecatoria de pe raza ultimului domiciliu comun.
partaj- cerere, hotararea de divort, chitanta cu taxa de timbru care e de 3 % din valoare bunurilor de impartit, copie dupa actele de proprietate.
Cu siguranta o sa merg la un avocat... Dar eu am cerut un sfat pentru ca nu cunosc un avocat bun de acest domeniu....si am mai avut o experienta pe la tribunal si am apelat la acest forum.... mi s`a explicat pasi si tot ce am de facut,chiar daca aveam si un avocat platit. Cei de aici mi-au fost de mare ajutor....in schimb asa zisul avocat platit imi ingreuna dosarul cu necunostiinta lui... Sfatul acum lam cerut ca sa nu patesc la fel....sa fiu cat de cat informat inainte sa ajung la un avocat pe care nu as vrea sa il platesc degeaba....

Alte discuții în legătură

Divort janinabode janinabode buna.sunt intr-o situatie destul de penibila dupa o casnicie de 20,in care sotul s-a ocupat cu jocurile de noroc si nu a contribuit financiar in familie,am ... (vezi toată discuția)
Despagubiri dupa divort LUCY04 LUCY04 Buna ziua. As vrea sa ma ajutati si pe mine cu un sfat. Tatal meu a inaintat o cerere de divort la Judecatoria sect 1 impotriva mamei mele dorind ca divorul sa ... (vezi toată discuția)
Divort miroiuioana miroiuioana daca sotul are casa mostenita dobandita in timpul casatoriei, in urma divortului eu si copilul ,(pentru ca nu avem unde ne duce) putem solicita sa ramanem ... (vezi toată discuția)