Potrivit legii si statutului profesiei de avocat, stagiarul nu poate pune concluzii decat la judecatorie. Dar intrebarea mea este daca stagiarul poate formula cereri la aceste instante si daca clientul in acest caz isi poate recupera cheltuielile de judecata. Ma refer la situatia in care contractul dintre client si avocat prevede doar intocmirea de acte si cereri cu caracter juridic, nu si reprezentarea in instanta.
Eu inteleg ca nu poate indeplini nici un act in fata instantei de judecata. Totusi in legea avocaturii se precizeaza ca stagiarul poate formula cereri si orice act cu caracter juridic, fara a exista nicio mentiune referitoare la o limitare. Pana la urma si un neprofesionist poate formula in scris, orice fel de cerere, intr-adevar cu exceptia recursului.
Va multumesc tuturor pt raspunsuri !
NIci in decizia amintita nu reiese ca nu are voie sa redacteze cereri sau acte. Citez:
a) Sintagma „a pune concluzii” nu se limitează la dezbaterile finale;
b) Sintagma „a pune concluzii” cuprinde orice susţinere cu caracter juridic sau solicitare pe o poate face avocatul înaintea instanţei;
c) Nu pot fi incluse în sintagma „a pune concluzii” depunerea de înscrisuri ori alte cereri, luarea termenului în cunoştinţă, etc., în măsura în care acestea nu comportă susţineri contradictorii.
Stagiatura
Elena Anghelescu
As vrea sa aflu parerea dvs. apropo de "pozitia" avocatului stagiar raportat la prevederile art. 22 din Lg. 51/1995.
O sa-l citez eu aici ca sa stim despre ce ... (vezi toată discuția)