avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Recuperare taxa scolarizare
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Recuperare taxa scolarizare

Buna ziua... Numele meu este x si am o problema mai mult sau mai putin delicata.

Povestea este lunga dar voi incerca sa fac un rezumat. In septembrie 2013 am achitat integral suma de 1300 de euro taxa de scolarizare pt un an de studiu la o scoala online "academie". Mentionez ca am achitat in septembrie cu toate ca aceste cursuri incepeau de la 1 nov 2013,fiind presat de operatorii acestei "academii".
Acum,1 ian 2014, sunt total nemultumit de serviciile lor si as dori sa renunt insa acestia din urma nu vor sa-mi returneze banii platiti deja in avans.

Mai mentionez ca, contractul semnat are o cauza abuziva prin care daca cineva vrea sa denunt unilateral ...acel cineva este obligat a plati suma integrala pentru denuntarea unilaterala a contractului. Ex: taxa de scolarizare este de 100 de euro pe luna, eu platesc 2 luni si ma hotarasc sa renunt...nu pot renunta pana nu achit toata suma...restul de 1000 de euro...cu toate ca teoretic si practic "academia" nu imi mai furnizeaza niciun serviciu.

Intrebarea mea este: Este legal sa mi cer innapoierea banilor daca sunt nemultumit de serviciile lor? si daca da..in ce temei al legii?

ps: vor incerca sa-mi bage pe gat art din contract ce reglementeaza denuntarea u nilaterala a contractului...adica in cazul meu...ar fi cam asa: am platit suma integrala 1300 de euro pt 12 luni, am studiat 2 luni...si conform art din contract privind denuntarea unilaterala....nu mai am dreptul la inapoierea banilor cu toate ca evident nu mai vreau sa beneficiez de cele 10 luni de"scolarizare" deja achitate in avans.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 21:15, 7 Ianuarie 2014
Mda...am aflat aceasta ulterior. As dori sa mai mentionez si faptul ca am achitat intreaga suma integral cu 2 luni inaintea inceperii cursurilor fiind presat de acesti indivizi telefonic. Mi se pare normal sa mi se opreasca doar ratele pe noiembrie, decembrie si o parte din ianuarie iar restul sumei sa mi se innapoieze atata timp cat nu mai doresc continuarea cursurilor.

As dori sa depun totusi o plangere al ANPC...ceva sfaturi? Va multumesc din suflet tuturor ce posteaza aici si incearca sa-mi ofere ajutorul sfatuindu-,ma. Orice sfat este apreciat. Va multumesc
As mai dori , daca se poate, consultanta juridica, evident, nu gratis, dar prin intermediul online. Sunt dispus a pune la dispozitia d-voastra toate documentele necesare. Va multumesc
Iti spun doar sa nu mai platesti nimic, contractul este abuziv, le faci plangere(printr un mail) la OPC timisoara pt abuzul semnalat in ctr si anume ca te obliga sa platesti toata suma desi cf legii in vigoare nu au voie sa faca asta pt ca:

Legea Nr. 193 /2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori

Versiunea modificata prin Legea 161/2010,
LA
ANEXA
LISTA cuprinzand clauzele considerate ca fiind abuzive

(1) Sunt considerate clauze abuzive acele prevederi contractuale care:
VEZI CA SUNT 2 DE J, AL DOILEA J E CEL CARE TE INTERESEAZA PE TINE
j) restrang sau anuleaza dreptul consumatorului de a denunta sau de a rezilia unilateral contractul, in cazurile in care:

- comerciantul a modificat unilateral clauzele prevazute la lit. e);

- comerciantul nu si-a indeplinit obligatiile contractuale;

- comerciantul a impus consumatorului, prin contract, clauze referitoare la plata unei sume fixe in cazul denuntarii unilaterale;
Pasul 1 este rezolvarea problemei pe cale amiabila, ameninti "printre dinti" cu OPC-ul (ANPC) si apoi cu instanta de judecata.

Pasul 2 este trimiterea unei sesizari la ANPC, o poti face si on-line
[ link extern ]
ANPC-ul se "baga" numai daca ai incercat sa o rezolvi intai cu "amiabila".

Te legi de faptul ca nu ai fost informat corect despre finalizarea cursului, ca nu emit diplome acreditate MEI, MM sau ANF (CNFPA), etc.

Aici e cam cu dus/intors, ai avut un contract pe care se presupune ca l-ai citit inainte de a-l semna, dar mergi pe chestia cu "dezinformarea" sau "practica comerciala inselatoare" adica prestatorul de servicii/vanzatorul a dat informatii false si a omis informatii esentiale pe care erai indreptatit sa le cunosti ptr. a face o achizitie avizata.

Orice firma care ofera servicii de formare profesionala (cursuri) trebuie sa fie acreditata sau autorizata in acest sens.
Tu cunosti cel mai bine clauzele care sunt pe acolo si eventual avocatul la care vei apela daca ajungi la pasul urmator (3)!:)

Pasul 3 este depunerea unei plangeri la judecatorie.
Recomandat ar fi ai un avocat care sa citeasca contractul, sa "scoata" din (con)text orice iti poate veni in ajutor si sa te reprezinte in instanta.

Consultanti poti sa cauti in meniu la rubrica "Consultanti".
Ultima modificare: Luni, 6 Ianuarie 2014
cyan, moderator
Multumesc pt informatii...imi sunt foarte de folos. Legat de contract...da..pot considera ca nu am fost informat cu programa cursurilor,,,practic in contract se stipuleaza o programa iar in platforma online gasesc alta programa...si mai multe nereguli dintr-astea. Pe cale amiabila am incercat sa rezolv chiar amenintandu-i cu anpc-ul in ultima faza. Ce pot spune este ca pur si simplu nu le pasa. Iar acum nu imi mai rasp nici la email, nu imi mai trimit nici ursurile prin posta...pur si simplu am ramas cu 1300 de euro dati...

Alte discuții în legătură

Reziliere contract vodafone tictac tictac Buna ziua, In urma cu circa 18 luni mi-am prelungit contractul cu Vodafone telefonic, operatorul prezentandu-mi oferta de servicii, tariful si faptul ca mi ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract telefonie Caydenz Caydenz Doresc sa reziliez un contract Vodafone. Am sunat la Vodafone si mi-au spus ca trebuie sa achit o taxa de 150 de euro (sau ceva de genu) pentru a rezilia ... (vezi toată discuția)
Reziliere anticipata, taxe abuzive de reziliere rlau_ro rlau_ro Prin telefon acum un an mi s-a prelungit contractul la telefonie cu încă 2 ani printr-o oferta specială care constă într-un abonament standard de 5 euro ... (vezi toată discuția)