Buna ziua... Numele meu este x si am o problema mai mult sau mai putin delicata.
Povestea este lunga dar voi incerca sa fac un rezumat. In septembrie 2013 am achitat integral suma de 1300 de euro taxa de scolarizare pt un an de studiu la o scoala online "academie". Mentionez ca am achitat in septembrie cu toate ca aceste cursuri incepeau de la 1 nov 2013,fiind presat de operatorii acestei "academii".
Acum,1 ian 2014, sunt total nemultumit de serviciile lor si as dori sa renunt insa acestia din urma nu vor sa-mi returneze banii platiti deja in avans.
Mai mentionez ca, contractul semnat are o cauza abuziva prin care daca cineva vrea sa denunt unilateral ...acel cineva este obligat a plati suma integrala pentru denuntarea unilaterala a contractului. Ex: taxa de scolarizare este de 100 de euro pe luna, eu platesc 2 luni si ma hotarasc sa renunt...nu pot renunta pana nu achit toata suma...restul de 1000 de euro...cu toate ca teoretic si practic "academia" nu imi mai furnizeaza niciun serviciu.
Intrebarea mea este: Este legal sa mi cer innapoierea banilor daca sunt nemultumit de serviciile lor? si daca da..in ce temei al legii?
ps: vor incerca sa-mi bage pe gat art din contract ce reglementeaza denuntarea u nilaterala a contractului...adica in cazul meu...ar fi cam asa: am platit suma integrala 1300 de euro pt 12 luni, am studiat 2 luni...si conform art din contract privind denuntarea unilaterala....nu mai am dreptul la inapoierea banilor cu toate ca evident nu mai vreau sa beneficiez de cele 10 luni de"scolarizare" deja achitate in avans.
La art. 4 scrie ca "prin semnarea contractului utilizatorul recunoaste ca a luat cunostinta despre statutul ..." . Ai luat cunostinta despre statut, ti-a fost pus la dispozitie sau ai semnat ca primarul?
Ti-au adus la cunostinta in vreun fel daca firma este "furnizor de formare profesionala" sau daca certificatele eliberate sunt recunoscute la nivel national?
Adica degeaba este diploma recunoscuta la nivel international daca nu este recunoscuta la nivel national, sa o ia in considerare un angajator roman.
Ai putea incerca sa faci o sesizare la ANPC pe motiv de inducere in eroare si apoi in functie de raspunsul de la ANPC sa mergi mai departe in instanta de judecata.
Din ce am observat pe site-ul firmei parca se face reclama la binecunoscutele tigai, "cei mai si cei mai", "international", etc.
Acum nu toata lumea are cunostinte juridice sa interpreteze termenii unui contract.
Si contractele de credit de la banca sunt semnate cum sunt semnate si se trezeste omul cu clauze abuzive pe care nu le-a inteles la inainte de a semna.
Atunci nu iti ramane decat sa incerci cu ANPC-ul si apoi in functie de raspuns poti decide daca mergi mai departe in instanta sau le pui cruce la bani urmand sa casti ochii mai bine cand mai semnezi contracte.
Ca o regula, inainte de a semna un contract, te uiti si pe verso sa nu fie ceva scris acolo!;)
Sau apelezi la ajutorul unui specialist in domeniul juridic, mai ales cand este vorba de sume mari.
De cele mai multe o cheltuiala te scuteste de pierderi mai mari!