avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1074 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Modificare drept salarial prin nota interna?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Modificare drept salarial prin nota interna?

Buna ziua,

Astazi mi s-a adus la cunostinta de catre angajator ca incepand cu 1 Aprilie nu mi se va mai acorda comisionul din vanzari pe perioada concediului (fie el de odihna sau medical). Precizez ca beneficiez de un salariu fix specificat in contractul individual de munca cat si de comision din vanzari (reglementat printr-un act aditional la contract). Acest comision reprezinta un procent din totalul vanzarilor nete realizate.
Cand am spus ca eu nu sunt de acord si ca nu semnez aceasta modificare mi s-a spus ca nu este nevoie pentru ca se va face o nota interna prin care se va preciza ca toti cei care sunt platiti la comison nu il vor primi pe perioada concediului.
As dori sa stiu cat de legala este aceasta masura. Din cate stiu nici un drept salarial nu poate fi modificat fara semnatura ambelor parti...

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:15, 9 Aprilie 2009
Daca acest comision este acordat ca drept salarial stabilit prin contractul de munca sau un act aditional la acesta, atunci conditiile de acordare a lui se pot schimba doar prin acordul partilor, nu prin decizie unilaterala.
Banuiesc ca nu ati primit un raspuns clar pentru ca ar exista un dubiu daca acest comision este interpretat ca salariu sau nu.
Daca e un drept salarial inscris in contractul de munca, oricine va va da acelasi raspuns, se modifica prin acord, nu unilateral.

Dar problema in cazul dvs nu este modificarea valorii acestui drept (nu se modifica procentul) ci modalitatea de acordare, lucru care nu cred ca este specificat in acel act aditional.
IN mod normal primiti salariu si alte drepturi salariale in perioadele de munca , iar in concediu primiti o indemnizatie de concediu care se calculeaza doferit, ca medie a veniturilor din ultimele 3 luni.
Deci daca primiti comisionul in baza unui contract de munca si nu al unui altfel de contract, colaborare, servici.etc, atunci este plauzibil ca in perioada de concediu sa primiti doar indemnizatie de concediu.
Lucrurile sunt foarte clare. Acest comision imi este acordat in baza unui act aditional la CIM si unde este precizat ca beneficiez de procentul XXX din valoarea neta a vanzarilor produsului Y. Acest act a fost semnat de ambele parti, acum 2 ani de zile.
Nu stiu de ce se discuta atat de mult legitimitatea acestei decizii de a nu mai acorda comisionul pe perioada concediului, cand in Codul Muncii scrie destul de clar:
Art. 145. - (1) Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.
(2) Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.

Masura inca nu a fost pusa in aplicare. Eu nu am fost de acord atunci cand m-a anuntat personal si am spus ca nu voi semna. Replica a fost ca se va face o nota interna pentru toti angajatii care lucreaza si pe baza de comision si ca nu va fi nevoie de semnatura mea. Aici cred eu ca este o problema si as vrea sa stiu din punct de vedere legal daca poate sa faca asa ceva.
pai nu te supara ca se discuta, doar tu ai initiat aceasta discutie, nu?? si acesta este un forum de discutii...

se discuta pentru ca aceaste sume numite comision nu sunt reglementate de codul muncii si cred ca o instanta ar putea sa le interpreteze ca fiind de natura comerciala si nu salariala. Ele pot reprezenta in opinia mea elemente constitutive ale salariului, adaosuri variabile functie de vanzari. Dar in concediu principial primesti doar acea indemnizatie de concediu, nu si salariu. Din acest punct de vedere ar putea sa nu acorde altceva in timpul concediului si sa fie corect din pdv al dreptului muncii.

revin cu parerea mea ca in actul aditional aferent ar trebui sa fie inscris si modul de acordare, iar daca nu este atunci cred ca nu se poate lua o hotarare unilaterala in acest sens.
este o parere, poate cineva care a lucrat mai mult cu acest sistem de renumerare iti poate da o parere mai fondata.

Oricum principiul este ca un act intre 2 parti poate fi modificat prin acordul celor 2 parti, iar exceptiile sunt reglementate strict de lege.
Situati e discutabila, iar tu poti ataca ulterior in instanta hotararea unilaterala luata de angajator.

Nu ma supar absolut deloc ba chiar ma bucura faptul ca mi-au raspuns o gramada de persoane insa nu mi se raspundea la intrebare. Sincer, pana acum nu mi-am pus niciodata problema pana acum ca aceste comisoane nu sunt reglementate de Codul Muncii. Inseamna ca ele nu s-ar incadra la categoria de venituri permanente (indemnizatii, sporuri...) si atunci nu ar trebui platite pe perioada concediului. In actul aditional scrie doar la modul general procentul si precizarea faptului ca acesta va fi aplicat vanzarilor nete.
Motivata sa nu aceasta decizie din partea angajatorului, se pare totusi ca nu poate sa faca nimic fara ca eu sa imi dau acordul.
Multumesc inca o data!
normal nu prea este ca sa beneficiezi de acest comision din moment ce nu realizezi vanzari, dar vointa partilor este suverana aici si orice modificare a acesteia se face de comun acord mutus consensus , deci nu se poate modifica unilateral contractul respectiv actul aditional

Alte discuții în legătură

Plata concediu de odihna neefectuat Ella-Elena Ella-Elena Buna ziua. La data de 01.02.2014 contractul de munca s-a incetat cu demisie, iar in data de 07.02.2014 am primit lichidarea finala, care contine salariul pe ... (vezi toată discuția)
Se face un nou contract de munca daca se trece la jumatte de norma de lucru? ka2gofree ka2gofree Pina acuma am lucrat cu norma intreaga cu contract de munca, adica 8 ore pe zi, dar seful mi-o zis ca incepind de saptamina viitoare trebuie sa trec pe ... (vezi toată discuția)
Salarizare la incheierea cm emil50 emil50 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti ce am de facut daca am incheiat CM cu acordul partilor la data de 31 .10.2015 si nici pana acum nu mi-am primit drepturile ... (vezi toată discuția)