avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 403 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dupa vanzare unui teren extravilan cu chitanta de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dupa vanzare unui teren extravilan cu chitanta de mana, vanzatorul decedeaza

Dupa vanzare unui teren extravian cu chitanta de mana, vanzatorul decedeaza.

In urma cu vreo 10 ani doi batrani soti si sotie, au vandul viceprimarului un teren de 5000m2, cu chitanta de mana.

Acum vreo 3 ani, batranii au decedat amandoi. Au ramas in urma 4 copii, mostenitori. De 10 ani, impozitul pe teren este platit de mostenitori, desi cel care foloseste terenul este cumparatorul ?

Mostenitorii, daca vor, pot sa recupereze usor terenul respectiv, neluand in seama chitanta de mana facuta de parintii lor ? O pot face pur si simplu sau trebuie sa apeleze la instanta ?

Daca proprietarii / vanzatorii au murit, chitanta de mana mai are vreo valoare ?



Eu sunt interesat sa cumpar acel teren de la mostenitori.

Va multumesc.

Ultima modificare: Miercuri, 8 Ianuarie 2014
marturie, utilizator
Cel mai recent răspuns: Nadia3 , utilizator 21:15, 25 Octombrie 2017
Eu v-as sfatui sa renuntati la ideea ca o sa cumparati acel teren.In primul rand, chiar daca vanzatorul nu mai traieste ,cumparatorul este considerat de buna credinta pana la proba contrara si poate oricand sa deschida un proces pentru hotarare care sa tina loc de act autentic pentru ca are posesia terenului.Dreptul de preemtiune nu opereaza in cazul dvs.Mai ganditi-va inainte de a da banii!
@car3men
Asa cum spuneam anterior, eu am cumparat in 2011 si 2013 doua terenuri de la doi proprietari. Dorind sa ma extind, as cumpara inca un teren vecin, pe acesta al carei situatie este incurcata de chitanta de mana.

@avvalentina
Mostenitorii recunosc chitanta de mana semnata de parintii lor decedati, in favoarea unui cumparator X. Mostenitorii nu vor sa imi vand mie terenul, intrucat in mintea lor, terenul a fost deja vandut cu chitanta de mana la pretul echivalent a 800 euro.

Cumparatorul, cel cu chitanta de mana, a vrut initial sa imi vanda terenul la pretul de 10.000 euro, pret dublu fata de pretul cu care eu am achizitionat cele doua terenuri vecine in 2011-2013. Legal, el nu imi poate vinde decat dupa ce autentifica actele la notar.


Intrucat nu s-au perfectat si nu se vor perfecta actele intre mostenitori si cumparatorul care dispune de chitanat de mana pana la intrarea in vigoare a Legii terenurilor agricole,
ma gandeam ca dreptul de preemtiune va anula valoarea unei chitante de mana, vechi de peste 10 ani.

Sa admitem ca, Cumparatorul va merge la notar, sa perfecteze actele in forma autentica.
Prin noua lege, notarul ii va cere cel mai probabil o adeverinta de la Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.cf art 8. care va verifica indeplinirea sau neîndeplinirea conditiilor legale.

Art. 8
(1)Verificarea îndeplinirii conditiilor legale, prevăzute de prezenta lege, de vânzarecumpărare
a terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice se va face de
către Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.
(2) Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare va verifica în termen
de 5 zile lucrătoare de la primirea datelor prevăzute la alin. (1), respectiv art. 7 alin. (3) si va
comunica vânzătorului precum si potentialului cumpărător îndeplinirea/neîndeplinirea conditiilor legale.

@pusatomimi
Pe scurt, eu as vrea, ca mostenitorii sa fie obligati sa imi vanda mie terenul, deoarece prevalez un drept de preemtiune asupra terenului, in calitate de Vecin.

Ultima modificare: Joi, 6 Martie 2014
marturie, utilizator
... si, in spiritul prevederilor art.8, in baza dreptului de preemtiune, acestia va vor face o oferta de cumparare si va vor cere pretul de 20.000 de euro .... sau mai mult! ;)

ce veti face???

... legea nu impune si nu are cum sa il oblige pe vanzator sa se limiteze la un anumit pret.
Daca legea se va aplica, si daca ei mi-ar cere o suma mare, de exemplu 20.000 euro, ei vor fi obligati la vanzarea terenului sa respecte pretul anuntant la primarie, cel de 20.000 euro, nu mai putin. Altfel, actul de vanzare la notar va fi lovit de "nulitate absoluta".:yes:

Desigur legea "nu ii poate obliga" insa, introducand dreptul de preemtiune, limiteaza drepturile vanzatorilor.

Sa speram ca ajung la un acord cu cumparatorul, altfel recunosc ca sansele nu sunt clar de partea mea.
bote marius a scris:

Buna seara si La multi ani !
In primul rand :vanzarile de bunuri imobile, terenuri sau constructii,sunt valabile doar daca sunt efectuate IN FORMA AUTENTICA .,sub sanctiunea nulitatii.De aici,trageti concluziile necesare .
Cu stima,
Marius Bote .


Trag eu o concluzie: n-o fi act de vînzare-cumpărare, dar promisiune sinalagmatică de vînzare-cumpărare este. ªi mai zic că ea, promisiunea adică, poate fi valorificată printr-o acţiune în instanţă, împotriva moştenitorilor, chiar dacă preşedintele o fi promulgat domnia sa ceea ce era de promulgat.

Alte discuții în legătură

Un mic ajutor la vanzarea unui teren extravilan adrian73 adrian73 Buna ziua, am o nelamurire> bunici mei ( de fapt , numai bunica mai traieste), au un pamant extravilan, cu titlu de proprietate. acest titlu de proprietate ... (vezi toată discuția)
Impozit pe teren dncl dncl Buna seara!Tatal meu a vindut in 93 un teren cu act de mina in baza unei adeverinte.Cind a venit titlu in 97 nu s-a mai facut vinzarea cu notar si a ramas ... (vezi toată discuția)
Imputernicire la notar ContSters359110 ContSters359110 verisoara mea spune ca are de la unchiul meu( tatal ei inca in viata) imputernicire de la notar , cum ca, poate sa vanda un teren parte a unchiului meu. ... (vezi toată discuția)