Doresc sa ma ajutati cu un sfat, am avut un accident rutier din vina mea in care am accidentat usor un pieton, din nefericire s-a intamplat pe trecerea de pietoni in conditii de vizibilitate minima (ceata densa si parbriz inghetat, efectiv nu am vazut).
Nu am sunat imediat la 112 pentru ca persoana a putut pleca singura de la locul accidentului, insa m-am dus cu ea la urgenta unde a venit Politia, a facut audierea partii vatamate, persoana a declarat ca nu doreste sa depuna plangere impotriva mea fiind de buna credinta.
Eu am fost la Politie unde am depus declaratia proprie si mi s-a intocmit PV contraventie , 30 zile suspendare+amenda.
Tin in continuare legatura cu persoana vatamata, existand intentia de ambele parti de a rezolva amiabil.
Am dat deja o suma de bani reprezentand contravaloare medicamente si a unor zile nelucrate.
Persoanei respective i s-a pus ca diagnostic - traumatism cervical - necesitand purtarea unui guler timp de 2-3 saptamani.
Persoana respectiva imi cere despagubiri pentru zilele nelucrate, eu sunt de acord sa le platesc insa as vrea sa am si eu o dovada ca am dat aceasta suma de bani.
Intrebarea e - se poate intocmi o declaratie la notar , ce ar trebui aceasta sa contina astfel incat sa fiu si eu acoperit?
@nucu$, in mod cert cunoasteti mai bine domeniul asigurarilor dar, in opinia mea, "in conformitate cu legislatia si jurisprudenta din Romania" nu presupune obligatia ca despagubirile sa fie platite numai in urma unei hotarari judecatoresti definitive.
"Cuantumul prejudiciilor produse" nu poate fi niciodata stabilit in mod precis, in schimb exista jurisprudenta iar prin jurisprudenta eu inteleg un fel de "mercurial", o "lista de preturi" cunoscuta foarte bine de catre asiguratori.
Mana fracturata - 10 lei, Picior fracturat - 15 lei, Splina scoasa - 100 lei, 10 de zile ingrijiri medicale - 10 lei, 30 de zile - 3x10lei, etc. (preturile sunt orientative si nu au nicio legatura cu realitatea):)
Asa cum art. 49 din anexa la Ord. CSA 14/2011 prevede la lit. a) - e) modalitatea de stabilire a despagubirilor prin similitudine sunt convins ca asiguratorii cunosc foarte bine jurisprudenta in ceea ce priveste daunele morale.
Asa cum am spus anterior, daca victima are pretentii exagerate care depasesc jurisprudenta atunci asiguratorul ii poate respinge cererea de despagubire si atunci se intalnesc in instanta.
Dar daca se "inteleg", ce rost mai are consumarea de resurse, atat de victima cat si de asigurator?
Totul tine de negociere, victima cere o suma, sa zicem 5000 de lei, jurisprudenta stabileste 4000 lei, asiguratorul cunoscand "mercurialul-jurisprudent" propune alta suma, 2500 de lei, cad la invoiala la 3000 lei, nu cred ca mai este necesara o hotarare judecatoreasca.
Asiguratorul va fi mai mult decat fericit, nu mai plateste cheltuieli de judecata si nici daunele "conform legislatiei si jurisprudentei din Romania".
Cel putin asa vad eu rezolvarea unui astfel de litigiu.:)
Pana la urma nu am mai facut nici un act notarial si nu am apelat nici la asigurator.
Am platit catre persoana accidentata 1100 RON (contravaloarea a 11 zile in care a stat acasa cu gulerul cervical).
In plus am avut cele 30 zile suspendare si 170 RON amenda.
Am recuperat permisul dupa 30 de zile.
Persoana accidentata usor a fost de buna credinta si nu a efectuat nici un alt fel de demers, de altfel si sansele erau mici.
ART. 196
Vătămarea corporală din culpă
(1) Fapta prevăzută în art. 193 alin. (2) săvârşită din culpă de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice ori a unei substanţe psihoactive sau în desfăşurarea unei activităţi ce constituie prin ea însăşi infracţiune se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
(2) Fapta prevăzută în art. 194 alin. (1) săvârşită din culpă se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
(3) Când fapta prevăzută în alin. (2) a fost săvârşită ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
(4) Dacă urmările prevăzute în alin. (1) - (3) s-au produs faţă de două sau mai multe persoane, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.
(5) Dacă nerespectarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere sau desfăşurarea activităţii care a condus la comiterea faptelor prevăzute în alin. (1) şi alin. (3) constituie prin ea însăşi o infracţiune se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.
(6) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
ART. 194
Vătămarea corporală
(1) Fapta prevăzută în art. 193, care a cauzat vreuna dintre următoarele consecinţe:
a) o infirmitate; b) leziuni traumatice sau afectarea sănătăţii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale;
c) un prejudiciu estetic grav şi permanent;
d) avortul;
e) punerea în primejdie a vieţii persoanei,
se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Când fapta a fost săvârşită în scopul producerii uneia dintre consecinţele prevăzute în alin. (1) lit. a), lit. b) şi lit. c), pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.
Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Impacarea reprezinta un act personal, definitiv , total . ( vizeaza, deci , atat latura penala , cat si latura civila a cauzei deduse judecatii ).
Instanta de judecata poate lua act de impacare chiar in recurs.
Cu privire la daunele morale si cele materiale, in caz ca actiunea civila va fi alaturata celei penale, societatea asiguratoare, in calitate de asigurator de raspundere civila delictuala, in solidar cu celalalt sofer , in calitate de inculpat , va plati sumele de bani pentru acoperirea pagubei cauzat de evenimentul rutier.
Buna seara,
In luna August am fost in concediu in Romania, cu masina de Germania, unde am fost lovit din spate de catre un camion cu numere de Romania. Am facut amiabila, soferul mi-a dat asigurarea si toate celelalte. Eu nu am mai putut ramane in tara pentru constatare si reparatii. Intrebarea mea este, daca mai pot fi despagubit, si ce trebuie sa fac pentru a-mi repara masina aici in Germania.
Puteti fi despagubit.
Trebuie sa mergeti in Germania la partenerul asiguratorului RCA din RO ce va deschide dosar de dauna si va va solicita RCA, copie permis si CI al vinovatului cat si certificatul de inmatriculare al acestuia.