avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier cu victima ranita usor
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier cu victima ranita usor

În seara zilei de 31.12.2013, S.C. din Tulcea, în timp ce conducea autoturismul marca VW din mun. Tulcea, nu s-a asigurat la efectuarea manevrei de mers înapoi a acroșând-o pe dna B.L. din Tulcea, care se angajase în traversarea străzii neregulamentar.
În urma accidentului a rezultat rănirea pietonului.
Conducătorul auto poseda permis de conducere și nu se afla sub influența băuturilor alcoolice.
Cercetările continuă pentu lămurirea tuturor circumstanțelor producerii accidentului.


Doream sa va intreb:
1. Care sunt urmarile care ma astepta pentru savarsirea acestei fapte avand in vedere ca este pentru prima oara cand mi se intampla asa ceva;
2. Daca sa ma astept la un eventual dosar penal pentru vatamare corporala din culpa ( mentionez doar ca victima are doar capul spart iar in urma evenimentului nu a necesitat internare cu zile de spitalizare , aceasta stand doar in jur de vreo 2-3 ore in spital pentru ingrijiri )
4. pe data de 3 ianuarie am luat legatura cu victima aceasta refuzand orice intalnire pentru a stabili o intelegere, iar abia ieri pe data de 10 ianuarie a fost dispusa la o intrevedere mentionand faptul ca nu are nici o pretentie ci doar plata viitoarelor investigatii. As dori sa stiu in primul rand care ar fi procedura de plata a analizelor avand in vedere ca victima mi-a solicitat banii inainte cum ar veni pentru investigatii iar in cazul in care nu voi fi dispus sa fac plata investigatiilor o sa depuna plangere impotriva mea. Eu imi doresc sa o ajut dar avand in vedere situatia financiara destul de dificila prin care trec nu as avea de unde sa iau bani pentru RMN sau alte analize necesare, explicand acest lucru si victimei fara ca aceasta sa inteleaga asta. Din cate cunosc plata analizelor se face dupa ce victima isi desfasoara toate investigatiile, in fata unui notar.
5. Cam cat ar putea dura solutionarea acestui caz?
6 .Se poate schimba incadrarea juridica la alta fapta decat cea prevazuta de lege?

Permisul de conducere mi-a fost retinut si mi s-a dat o dovada de conducere cu drept de prelungire.

Nu prea am cu cine sa ma consult si as avea ceva mai multa nevoie de ajutorul dumneavoastra, in conditiile in care nu imi permit sa consult direct un avocat.
Apreciez raspunsurile dumneavoastra si voi raspunde cu multa placere la eventualele intrebari legate de eveniment.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Ianuarie 2014
mistercrysty, utilizator
Insa ceea ce priveste plata viitoarelor investigatii, cam care ar fi procedura? Intreb asta pentru ca victima a solicitat plata analizelor inainte mentionand totodata ca nu o sa le efectueze in Tulcea ci in Constanta. Iar in cazul in care nu imi permit sa platesc respectivele investigatii cam care ar fi consecintele? Nu ar trebui intai ca victima sa isi efectueze de una singura toate investigatiile iar dupa acestea sa mi se aduca la cunostinta suma de plata? Multumesc pentru toate raspunsurile oferite!
Procedura este cea pe care o stabiliti dvs, nu ii dati nici o suma de bani fara sa intocmiti inscrisuri in acest sens, mergeti sa va sfatuiti cu un avocat in privinta actului pe care sa il incheiati.












Sunt destule cabinete si in Tulcea unde isi poate efectua toate analizele, inclusiv computer tomograf la cabinetul privat al fostului director al spitalului judetean. Pe str Grivitei 33, cum urci dinspre strada care face legatura intre Patria si Palatul copiilor, de la Raiffbnk in sus.
Daca victima s-a incadrat in traversarea strazii in mod neregulamentar trebuie stabilita in primul rand culpa, daca conducatorul auto a respectat regulile de circulatie aplicabile in sectorul de drum unde s-a produs accidentul nu se poate lua in considerare culpa acestuia. Culpa se stabileste in urma unei expertize tehnice auto judiciare.
Daca se va stabili ca fiind culpa comuna ii atrageti atentia victimei sa nu sara gardul cu pretentiile. Culpa poate sa fie mai mare in partea victimei.
Daca nu sunt mai mult de 10 zile de ingrijiri medicale raspunderea penala a conducatorului auto este eliminata iar pretentiile victimeo pot face obiectul unui proces civil.
Mergeti cu victima si deschideti dosar de dauna la asiguratorul RCA pentru stabilirea unei sume de despagubire pentru acoperirea costurilor cu medicamente sau eventuale investigatii. Daca accidentul s-a produs la mersul inapoi ce viteza putea avea masina? Max 5 km/h. Doar nu ati bagat-o sub masina ptr ca ranile ar fi fost mult mai grave!
Nu uitati sa prelungiti dovda inainte de a expira altfel nu vi se va mai prelungi.
Ultima modificare: Duminică, 12 Ianuarie 2014
cyan, moderator

In cazul infractiunii de vatamare corporala din culpa, prevazuta de art. 184 din Codul penal , impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Impacarea reprezinta un act personal, definitiv , total . ( vizeaza, deci , atat latura penala , cat si latura civila a cauzei deduse judecatii ).

Instanta de judecata poate lua act de impacare chiar in recurs.

S-a dispus in prezenta cauza si o expertiza medico-legala?

In caz ca aceasta ar atesta un numar mai mic de zece zile de ingrijiri medicale , nu sunt intrunite elementele constitutive al infractiunii prevazute de art. 184 din Codul penal.


In caz ca se dispune condamnarea , anularea permisului de conducere este obligatorie.

In caz ca pedeapsa cu inchisoarea este suspendata conditionat , conform art . 81 din Codul penal , dreptul de a conduce pe drumurile publice poate fi redobandit numai in termen de 1 an de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare.

Reabilitarea este una de drept.( termenul de incercare este unul compus din pedeapsa aplicata de instanta , la care se adauga doi ani ) , cazierul fiind din nou fara nicio mentiune.
Practic vorbind a fost de o impingere usoara in care victima a fost dezechilibrata. In momentul care efectuam manevra cu spatele nu aveam nici macar 10 km/ora. Iar in ceea ce priveste efectuarea investigatiilor doamna doamna mi-a spus clar ca doar in Constanta o sa le faca. Mi-a mentionat in aceasta seara ca o sa mearga mai departe pentru ca nu imi pot permite plata investigatiilor aceasta neintelegand si neinteresand-o faptul ca eu nu am nici macar un loc de munca.

Mai pot spune totodata ca doamna e si inspector la ITM avand probabil destule relatii prin Tulcea incat sa poata musamaliza numarul de zile de ingrijiri medicale.
Ultima modificare: Joi, 16 Ianuarie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Accident auto cu victime - parte vinovata ada h ada h Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: O persoana foarte apropiata a comis un accident auto (incalcase linia continua si s-a ciocnit ... (vezi toată discuția)
Victima accident rutier - aduce certificat medico-legal dupa ce a declarat ca nu e vatamata maria_irina_v maria_irina_v Buna ziua, Am o intrebare referitoare la [u]perioada[/u] in care victima unui accident rutier poate aduce dovada ca a fost ranita. (in cate zile dupa ce a ... (vezi toată discuția)
Accident cu victima - dosar penal annamaria1009 annamaria1009 Buna ziua, Acum o saptamana am avut un accident, vina mea, veneam de pe drum cu \"cedeaza trecerea\", pur si simplu nu am vazut la timp masina ... (vezi toată discuția)