avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 688 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj

Buna ziua! Din nou :rolleyes:
Sa presupunem ca parintii divorteaza. Au un singur copil. Apartamentul este pe numele ambilor parinti. La partaj tatal trece partea sa din casa pe numele copilului. Este posibil? Se poate ca si mama sa faca acelasi lucru? In felul acesta trecandu-se apart pe numele copilului?

Va multumesc!!!:worthy:

Oricare ar fi pretul trecut in ctr. de v-c , onorariul notarului si taxele se vor percepe in functie de grila, deci , degeaba se trece pretul de vanzare asa cum a spus colega 3000!!!
Nu recomand vanzarea daca nu se achita vreun pret!
Parintii pot dona copilului lor, impreuna, fara efectuarea vreunui partaj, cota lor ideala din apartament, astfel se va incheia un singur contract de donatie in care ambii parinti vor avea calitatea de donatori, iar majorul de donatar. Partajul se poate face numai cand partile nu se inteleg cu privire la cota ce li se cuvine din bun, sau cand unul dintre soti sau fostii soti doreste instrainarea cotei sale parti din bun, iar celalalt nu sau vrea, dar la alt pret. Daca fostii soti au bunuri comune, fara efectuarea vreunui partaj, pot instraina bunurile lor, de comun acord sau pot incheia un partaj voluntar, in urma caruia fiecare va primi un bun determinat sau o cota-parte determinata dintr-un bun.

Chiar daca pretul trecut in contract este 1 leu, spre exemplu, iar pretul din grila notarilor pentru acel imobil este de 100.000 Euro, taxele si impozitele percepute de notar vor fi la valoarea din grila, valoare considerata minima pentru acel imobil. Daca pretul din contract este de 150.000 Euro, atunci taxele si impozitele vor fi aplicate acestei valori care este mai mare decat minimul prevazut de grila. ;)
madi1206 a scris:

Buna ziua! Din nou :rolleyes:
Sa presupunem ca parintii divorteaza. Au un singur copil. Apartamentul este pe numele ambilor parinti. La partaj tatal trece partea sa din casa pe numele copilului. Este posibil? Se poate ca si mama sa faca acelasi lucru? In felul acesta trecandu-se apart pe numele copilului?

Va multumesc!!!:worthy:




nu e neaparata nevoie de partaj, sotii sau fostii soti-daca sunt trecuti amandoi in actul de proprietate al apartamentului, pot dona impreuna imobilul catre copil.
roxana alexe a scris:

Cea mai sigura modalitate este contractul de vanzare cumparare.Cand acest contract se incheie intre parinti si copil pretul apartamentului poate fi mult mai mic decat cel real.Chiar daca apartamentul ar valora pe piata imobiliara 50000 de euro el poate fi vandut si cu 3000 euro.

Dragi colegi mai cititi inca o data ceea ce am scris eu.Am precizat undeva ca daca trece un pret mai mic in contract atunci va plati mai putin la notariat?Stiu si eu ca exista o grila in functie de care se percep taxele.Nici eu nu recomand vanzarea daca nu se achita vreun pret si tocmai de aceea un pret mai mic ar putea fi achitat de catre copil.Are 26 ani.Poate lucreaza.
Eu sunt de acord cu ideea Corei, cu rezerva ca parintii vor dona intreg apartamentul impreuna, fara sa individualizeze vreo cota ideala pe care o doneaza fiecare, in caz ca donatia se face fara a partaja imobilul. Pentru ca nu se cunosc aceste cote ale parintilor aflati in devalmasie...

Dar cu pretul de 3000 de euro... am mari rezerve. Si asta pentru ca se poate sustine cu usurinta, pe acelasi considerent de grad de rudenie, ca parintii s-au lasat influeintati de copil si nu au avut nicio secunda dorinta de a instraina cu aceasta suma, pretul nefiind unul real, ci derizoriu.
Astfel, e motiv de nulitate acest pret de ... tot rasul!
Pretul se poate micsora in considerarea rudeniei sau relatiei apropiate intre parti, insa in mod decent, nu cu un procent de bataie de joc! Un 10%... 30%, hai!
Spre 50% te poate duce cu gandul la un copil care a cam profitat de parinti... si sa vad eu instanta care ar da dreptate copilului gratificat cu un pret de nimic!
Asta pe langa faptul ca o vanzare in acest fel poate fi considerata o gratificare cu restul de pret, asa incat, tot la o minunata de donatie se ajunge! B-)
Si atunci... ce are donatia si nu are contractul asta de vanzare? Sau invers, intelegeti...

Avand in vedere ca nici o actiune in constatarea vanzarii nu ar avea o taxa de timbru mult mai mica, tot la aceleasi sume de plata se ajunge!

In concluzie: trebuie sa platesti daca vrei un imobil! Iar daca vrei sa-l dobandesti printr-un act bun, care sa te protejeze, trebuie sa platesti mai mult decat media.
Succes!
Ultima modificare: Vineri, 10 Aprilie 2009
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie ContSters359971 ContSters359971 Sunt divortat si recasatorit. As vrea sa donez partea mea din apartament copilului major din prima casatorie. Mai intai trebuie facut partajul sau pot face ... (vezi toată discuția)
Donatie teren si casa unui nepot Dragos1109 Dragos1109 Buna ziua, Poate fi facut act de donatie de la bunic la nepot, copil de 5 ani cu clauze pt parintii nepotului? Ma intereseaza in cel mai mult sa stiu daca ... (vezi toată discuția)
Succesiune-testament ContSters257326 ContSters257326 [b]buna ziua, am mai discutat pe forum legat de urmatoarea problema : cum pot evita un eventual partaj succesorial ? parintii doresc sa imi lase in ... (vezi toată discuția)