avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Cheltuieli combustibil
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Cheltuieli combustibil

Buna seara,
Sunt PFA cod 6209. Imi desfasor activitatea in mare parte la client. Pentru ajunge la client ma deplasez cu masina proprie pe care am contract de comodat pe PFA. As dori sa stiu cum imi pot deduce cheltuielile cu combustibilul. Masina o folosesc si in deplasari personale, nu este exclusiv pentru PFA.
Cel mai recent răspuns: Marian Senchiu , Avocat 07:12, 17 Ianuarie 2014
Ce-mi oferiti dvs. acum este o definitie a ordinului de deplasare.
Eu nu am gasit in ordinul respectiv, obligativitatea prin care eu ca PFA, sa completez acest ordin de deplasare pentru decontarea cheltuielilor cu combustibului daca folosesc auto si in scopuri personale.
Am intrebat si un expert contabil cat si pe alt formu de contabilitate unde mi s-a raspuns ca ar fi suficient doar bonul fiscal de la combustibil.
Daca ar trebui sa completez acel ordin de deplasare, eu as veni cu urmatoarea intrebare..
Daca cu ordinul de deplasare fac 1 km intr-o luna si 1000 km ii fac in scopuri personale, ce rost mai are acest ordin in decontarea a 50%?
Care mai e logica?
Nu trebuie sa completati foaia de parcurs.
Din normele de aplicare a art. 48 din codul fiscal:
"39^1. (1) În sensul prevederilor art. 48 alin. (7) lit. l^1) din Codul fiscal, regulile de deducere, termenii şi expresiile prevăzute, condiţiile în care vehiculele rutiere motorizate, supuse limitării fiscale, se consideră a fi utilizate exclusiv în scopul desfăşurării activităţii au semnificaţiile prevăzute la pct. 45^1 din normele metodologice date în aplicarea art. 145^1 din Codul fiscal din titlul VI «Taxa pe valoarea adăugată».
(2) Dacă vehiculele respective nu sunt utilizate exclusiv în scopul desfăşurării activităţii, se limitează la 50% dreptul de deducere a cheltuielilor efectuate conform art. 48 alin. (4) şi (5) din Codul fiscal legate de aceste vehicule, cu excepţia cheltuielilor privind amortizarea pentru care se aplică regulile privind amortizarea prevăzute în titlul II, după caz. În cadrul cheltuielilor supuse limitării fiscale se cuprind cheltuielile direct atribuibile fiecărui vehicul, inclusiv cele reprezentând: impozitele locale, asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, inspecţiile tehnice periodice, rovinieta etc.
În vederea acordării deductibilităţii integrale la calculul venitului net anual, justificarea utilizării vehiculelor se efectuează pe baza documentelor justificative şi prin întocmirea foii de parcurs care trebuie să cuprindă cel puţin următoarele informaţii: categoria de vehicul utilizat, scopul şi locul deplasării, kilometrii parcurşi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs."
Va multumesc.
Deci o sa imi pot deconta 50% din combustibil, pentru nu folosesc masina exclusiv pentru PFA, doar pe vaza bonului fiscal.
Si cheltuielile cu intretinerea, lichid parbriz, reparatiile si piesele de schimb tot deductibile limitat 50%.
Am inteles.
Nu vreau sa fiu "rau", dar mi se parea putin ilogic ceea ce spunea domnul Smarian, cu completarea ordinului de deplasare pentru a deconta 50%.
Pentru ca pot face 1km intr-o luna in interes PFA si 1000 km in interes personal. Atunci ar fi total ilogic sa decontezi 50% din combustibil pe PFA.
Trebuie mentionat ceva special in contractul de comodat pentru auto?
Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Delegatie cu masina firmei dana.cj.rojnita dana.cj.rojnita Buna ziua. Am cinci agenti vanzari, care merg in delegatie cu masinile firmei. Alimentarea masinilor se face cu card OMV . La ordinul de deplasare trebuie ... (vezi toată discuția)
Ordin de deplasare maraloiu maraloiu Buna ziua! Ordinul de deplasare tb completat in dublu exemplar?? Asa zice contabila mea. Sunt microintreprindere \" Intermedieri comertul electronic, ... (vezi toată discuția)
Ordine de deplasare ang10 ang10 stiu cum se complecteaza aceste ordine, problema mea este ca nu stiu cum se pastreaza, adica se foloseste un registru special in care sa tine evidenta lor, se ... (vezi toată discuția)