avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Figurez la administratia financiara cu o amenda despre ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Figurez la administratia financiara cu o amenda despre care nu stiu nimic

Buna ziua,

am vrut sa efectuaz plata taxelor si impozitelor pentru anul in curs prin intermediul ghiseul.ro, si am constatat ca figurez cu o amenda in valoare de 160 RON (Singurele date pe care afisate sunt numarul procesului verbal si data: 15.08.2013)

Nu am cunostinta de vreo amenda in luna August 2013 si nici nu am primit vreo instiintare prin posta, de existenta vreunei amenzi in data respectiva.

Mai mult in data de 15 Aug 2013, am fost de serviciu la domiciliu (deoarece a fost zi libera - Sfanta Maria), si deci probabilitatea sa fi comis vreo contraventie in ziua respectiva este foarte mica.

Situatia este neplacuta deoarece nu am posibilitatea de a ma apara (nu stiu pentru ce am fost amendat si au trecut 5 luni de atunci) sau de a plati jumatate din minimul amenzii in 48 de ore de la instiintare (neavand o instiintare, nu am cum sa calculez cele 48 de ore);

In acest context as dori sa stiu :

- cum pot afla detalii despre acesta amenda in baza numarului si datei procesului verbal (emitent, contraventie, data, ora, locatie)
- cum pot contesta acesta amenda - in cazul in care consider ca nu sunt vinovat
- cum pot plati jumatate din minim in cazul in care ma consider vinovat


Va multumesc anticipat pentru ajutor
Ciprian

Cel mai recent răspuns: ciprian_cocos , utilizator 11:41, 14 Februarie 2014
Faceti cerere la AFP sa va comunice provenienta amenzii si actele in baza carora a fost emisa.Asteptati 30 de zile si functie de raspunsul fiscului formulate fie o contestatie la executare, fie plangere pe contencios administrative....Consultati un avocet pentru a aplica o strategie corecta....success!
Smarian a scris:

De obicei copia procesului verbal de contraventie se afla la sediul Serviciului Finantelor Publice Locale din cadrul Primariei. Mergeti si solicitati mai multe date despre acest proces verbal. Din ceea ce ne relatati dumneavoastra trag concluzia asupra faptului ca acest proces verbal de contraventie nu a fost comunicat. Plangerea contraventionala in prezent poate viza si motivele ridicate intr-o atipica procedura de contestatie la executare anterioara interventiei legislative prin care s-a clarificat acest aspect, pe motivul ca acest proces verbal nu v-a fost comunicat in termen de o luna.

buna ziua
Referitor la cazul ridicat de dvs: as vrea sa atrag atentia asupra "unui mod de operare" a functionarilor administratiilor financiare.
In decembrie 2010 am solicitat o fisa la Directia Taxe si impozite, si am achitat toate debitele. Pe data de 10 ianuarie 2011, am solicitat certificat fiscal (vandusem o masina) si am constatat cu stupoare ca figurez cu o amenda neachitata, pe baza unui proces-verbal de contraventie din august 2005 pe care nu il semnasem si nu imi fusese conunicat!
Pe langa faptul ca era prescrisa, am fost extrem de curios sa vad procesul-verbal, l-am contestat (nu stiam exact despre ce e vorba, foarte probabil fusese intocmit in lipsa sau era o greseala).
Sefa directiei respective (imi pare rau ca nu pot scrie despre care administratie e vorba) a tunat si fulgerat, nu mi-a prezentat nici un document, nu a interesat-o "subiectul" cu prescrierea sau cu lipsa comunicarii si mi-a spus sa fac bine sa achit amenda.
Presat de timp (aveam neaparata nevoie de certificat fiscal) am achitat-o, dar o alta functionara - mult mai amabila- mi-a spus ca au primit de la politie saci intregi de procese-verbale mai vechi de 5 ani, pe care au fost obligate sa le introduca in sistem !
Singura cale de a stopa astfel de practici este contestatia!
Ultima modificare: Marți, 21 Ianuarie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Este gresita abordare.Nu puteti face contestatie la executare atata timp cat nu a fost pornita executarea si pv sau somatia nu vi s-a comunicat! Singura cale de actiune este de a cere in instanta constatarea intervenirii prescriptiei dreptului de a cere executarea silita a amenzii respective...iar termenul de prescriptive este de 3 ani pentru amenzi potrivit fostului Decret 167/58 rap la OG 2/2001, intrucat amenda contraventionala nu este creanta fiscala pentru a se prescrie in termenul de 5 ani....
Buna ziua tuturor,

consider ca este de datoria mea sa va informez si cum s-a finalizat acest "caz"

- am fost la Directia de Impozite si Taxe S3, pentru a solicita detalii cu privire la PV
- Singura informatie suplimentara obtinuta verbal, a fost ca este vorba de un PV emis de Politia Rutiera in Bucuresti
- In consecinta, pe 16 Ian 2014, am inregistrat o cerere de eliberare a unei copii a PV respectiv, pentru a afla toate detaliile
- Astazi 14 Feb 2014, am fost sunat de Inspectorul care s-a ocupat de Cererea mea, si am fost informat ca in urma verificarilor facute, a constat ca "datorita unei erori de sistem", PV a fost atasat in mod eronat ROL-ului meu, si ca greseala a fost corectata

Cu alte cuvinte, PV-ul respectiv ii era adresat unei alte persoane, dar probabil ca cineva de la Directia Impozite si Taxe a facut o greseala cand l-a introdus in sistem, si l-a asociat in mod eronat ROL-ului meu

Tocmai am verificat si intr-adevar amenda respectiva nu mai apare la obligatiile mele de plata

Va multumesc tuturor pentru ajutor-ul acordat !

Cu stima,
Ciprian

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere contraventionala sau contestatie la executare? firewolf firewolf am primit de la taxe si impozite o instiintare cum ca as avea de plata o amend a contraventionala in valoare de 1150 ron , numele inscris pe instiintare este ... (vezi toată discuția)
Contestatie somatie plata transmisa pentru amenzi platite vlad nicolae vlad nicolae Am primit o somatie de la Administratia Financiara pentru plata a 3 amenzi (numai amenda, fara despagubire) cu rovigneta. Din acestea, 2 le-am platit (numai ... (vezi toată discuția)
Plangere contraventionala cati_toma11 cati_toma11 suspendare permis 30 zile ,amenda,puncte penalizare pentru ciocnire inexistenta,masina nefiind miscata din parcare ..in comunicare ptr prezentare la politie ... (vezi toată discuția)