avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 418 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere abuziva
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere abuziva

buna ziua tuturor,
am fost concediata pe motiv ca nu m-am prezentat duminica la lucru (desi nu aveam intelegerea asta nici scrisa nici verbala) si nici ieri ( am primit un sms duminica de la sef sa nu ma mai prezint luni la lucru) iar fostul sef vrea sa-mi desfaca ctr ind de munca indisciplinar. e corect???? trebuie sa semnez astfel de acte??? nu mi-am respectat obligatiile? am nevoie URGENT de un raspuns, deoarece trebuie sa semnez cat mai repede actele si nu stiu ce sa fac.
multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:53, 14 Ianuarie 2014
multumesc pt raspunsuri.
Dar, conform programarii, NU eram de serviciu.
La serviciu , in continuare nu mai pot merge, are deja pe cineva acolo in locul nostru, am fost ieri si am "discutat" despre motivul neprezentarii duminica la lucru, (desi stia din timp ca n-o sa venim duminica ) si era suparat foc si para ca nu i-am facut favorul asta. Greseala noastra a fost ca n-am discutat atunci si despre incheierea CIM, eram toti prea nervosi sa mai continuam, azi am aflat de la contabila ce instructiuni a primit in legatura cu noi si ne-a sfatuit sa mergem cat mai repede sa-l convingem sa ne desfaca CIM cu acordul partilor, art55/b, dar in caz ca nu accepta, sa-l lasam in plata Domnului? Adica ne va dauna la viitorul loc de munca?
@smochina: multumesc frumos pt raspuns, dar n-am vrea sa ne incurcam cu tribunalele, nu ne permitem financiar, seful are pile si acolo, deci ... si unde mai pui ca oricum, n-o sa ne primim nici salariul restant, ( somaj? :)) ) nici un fost coleg nu si l-a mai primit. Cum a procedat cu toti, asa va proceda si cu noi, vrem doar sa plecam fara scandal prea mare.
Multumesc tuturor!
1. Concedierea verbala este nelegală, atit timp cit nu s-au respectat dispoziţiile din Co­dul muncii, care prevede cazurile limitativ enumerate cînd cel care angajează poate desface contractul de muncă încheiat pe o durată nedeterminată, însă cu respectarea formelor prevăzute în Co­dul Muncii, conform căruia -in anumite situatii - decizia de desfacere a contractului trebuie să fie comu­nicată în scris angajatului.


Prin urmare, potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.


In speta, depuneti o solicitare scrisa sa vi se elibereze decizia de incetare a c.i.m. De la data primirii deciziei aveti al dispozitie un termen de 30/45 de zile pentru a o contesta in instanta.

2. Daca va referiti la o eventuala concediere disciplinara, atunci va pot spune ca nu ar trebui sa primeze la o viitoare angajare modul in care a incetat raportul de munca, decat in anumite situatii.
@freeelis, multumesc frumos!
"teoria e buna, praftica ne omoara".
cum scriam si mai sus, nu vreau sa am de-a face cu instanta, vreau sa nu ma afecteze pe viitor aceasta concediere indisciplinara.
M-a anuntat sa vin duminica la lucru, in locul lui, i-am spus ca nu pot veni, ca nu ne-am inteles pt program duminica (lucram in ture de 14h/zi cu alta colega, luni-sambata) nici verbal nici in scris, sambata seara am terminat tura fara sa-mi mai spuna ceva pt programul duminica iar duminica dimineata am primit sms sa nu ne mai prezentam luni la lucru. Nu ne-am mai prezentat la lucru. simplu. acum aflu ca ne desface CIM indisciplinar pt neprezentare la lucru. Cu toti fostii colegi a procedat asa, concediere verbala sau sms si apoi indisciplinar pt neprezentarea la lucru, fara salariu, fara somaj, nu stiu cine a semnat in locul lor, ei SIGUR nu.
Nu vom semna nimic. Stim ca nici salariul restant pt zilele lucrate luna asta nu-l vom mai primi. De somaj nici vorba, nu ca nu m-as incadra ... deci... cu pilele lui la ITM n-am avea nici o sansa, in instanta nu vom merge, dar din moment ce nu ne va afecta pe viitor tot e bine. E si un bine in tot raul asta.
Multumesc foarte mult tuturor pt raspunsuri.
O seara calduroasa va doresc!
Practica, in general, se aseamana cu teoria.

ITM-ul constata sau nu incalcarea legislatiei muncii si-l poate sanctiona pe angajator, dar nu-l poate obliga.

Singura autoritate in stat care poate face asa ceva este instanta de judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am fost concediat prin sms pentru că m-am certat cu o colegă. este legal ce mi se întâmplă? Costel r Costel r Mi sa transmis prin sms de patronul firmei unde lucrez, că sunt concediat motivul fiind o ceartă cu o colegă. Dati-mi un sfat va rog. (vezi toată discuția)
Concediere tavitatavita tavitatavita Am renuntat a ma mai prezenta la munca in urm darii mele afara Verbal, considerand ca om ca mai presusus de demnitatea mea nu exista altceva mai de pret ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract de munca bmariana58 bmariana58 Buna ziua,am fost an gajata la o societate comerciala timp de un an jumate ,pe data de 25 octombrie2010 le-am spus verbal ca pe data de 1 noiemb. vreau ... (vezi toată discuția)