avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... nerespectare procedura somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

nerespectare procedura somaj

Buna, vreau sa ma ajutati intr-o problema. Am muncit la o firma care era in franciza cu OMV. Activitatea firmei s-a incheiat, unii am ramas fara servici si dorim sa depunem actele pt somaj. Fostul sef nu doreste sa ne mai raspunde la telefon. Ce putem face? Ce acte trebuie pentru somaj,unde trebuie depuse actele, cum putem face rost de ele, unde trebuie sa mergem ca sa obtinem un raspuns favorabil in ceea ce priveste somajul.

Multumesc frumos, astept cu nerabdare un raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:39, 1 Iulie 2009
pakos a scris:

Bun, si care e dovada faptului ca angajatorul i-a adus la cunostinta salariatului ca va fi concediat? Cu semnatura personala pe decizie sau prin posta, cu confirmare de primire.
Presupui ca salariatul e la serviciu si poate primi personal acel preaviz.

Cred ca era vorba despre instiintarea de preaviz si nu despre decizia de concediere ...
Da, scuze, voiam sa spun de semnatura pe preaviz.
In Codul Muncii, nu exista nicio sanctiune cu privire la faptul existentei sau inexistentei semnaturii salariatului pe instiintarea de preaviz.
De acord, insa
Art. 73.
(1) Persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. c) şi d), al art. 65 şi 66 beneficiază de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucrătoare.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. d), care se află în perioada de probă.
(3) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător, cu excepţia cazului prevăzut la art. 51 alin. (2).
Art. 76.
Concedierea dispusă cu nerespectarea procedurii prevăzute de lege este lovită de nulitate absolută.
Ca urmare, ca sa existe un preaviz, trebuie sa stie si salariatul de existenta lui. Cum poate face angajatorul dovada faptului ca salariatului i-a fost adus la cunostinta acest preaviz?
Termenul de preaviz in cazul concedierii este de 20 de zile lucratoare (CCMN) ... Codul muncii nu face nicio referire la procedura de concediere ...
Sunt, de acord , ca trebuie sa existe acea instiintare de preaviz, dar daca salariatul nu o semneaza cu toate ca angajatorul i-a comunicat-o dovada se poate face cu confirmarea de primire pe care oficiul postal va mentiona faptul de ce nu i-a fost comunicata destinatarului sau in baza unui proces-verbal incheiat la sediul societatii in situatia in care aceasta instiintare a fost comunicata salariatului la locul de munca.

Alte discuții în legătură

Instiintare, preaviz, concediere, somaj DONA OTILIA DONA OTILIA Buna ziua, as avea si eu o mare problema. Am discutat cu cei de la firma in cadrul careia am lucrat pana sa intru in concediul de crestere copil si am ... (vezi toată discuția)
Art 65 alin. 1? helenita helenita Art. 65. [concedierea pentru motive obiective] (1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva ContSters83331 ContSters83331 Am si eu o mare problema: astazi mi-au adus la cunostinta ca firma la care lucrez isi restrange activitatea, si 5 angajate vor fi date afara. Mai este ... (vezi toată discuția)