avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act vanzare-cumparare cu clauza viagera
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act vanzare-cumparare cu clauza viagera

Buna ziua.

Am si eu o problema si cu ajutorul dumneavostra sper sa o rezolv.
Sotia mea a facut inainte de casatorie act de vanzare cumparare cu clauza viagera pe apartamentul parintilor ei. Deci intre ea si parintii ei.
Dupa casatorie noi am locuit o perioada cu ei in acel apartament. Datorita unor neintelegeri am fost nevoiti sa ne mutam cu chirie. Inainte sa ne mutam noi am inceput sa modernizam apartamentul (termopane, parchet etc.).
Dupa o anumita perioada 6 luni i-am rugat sa ne gireze cu apartamentul lor ca sa putem sa luam si noi un apartament. Nu au fost de acord, insa au venit cu o alta solutie. Sa le facem o casa la tara 2 camere, bucatarie, baie, si sa ramanem noi in apartament. Am facut calcule si am acceptat (pentru ca ieseam mai ieftin). Acum casa este ridicata si aproape finisata si m-am trezit ca ma da afara din apartament. Pe mine pe sotia mea si pe soacra mea.

Ce pot sa fac sa-mi recuperez banii investiti in apartament si in casa de la tara. Tin sa precizez ca nu am facturi pentru tot, deoarece nu m-am gandit ca un parinte poate face asa ceva copilului lui, in plus eu nu puteam sa alerg dupa materiale din cauza timpului (am preferat sa muncesc mai mult sa fac rost de bani). El nu a facut facturi.

Este posibil sa se faca o evaluare a constructiei si sa-mi recuperez banii in instanta?
Cel mai recent răspuns: MYRA CIMPEAN , Avocat 23:39, 16 Aprilie 2009
lupalb13 a scris:

Deci aveti dreptate cu donatia deghizata,insa nu aminteste nimic de sora sau frate!!!Dupa casatorie cladirea ridicata pe terenul socrului intra la categoria bunuri comune ale sotilor(fiica +sot) daca acestia demonstreaza cu martori si chitante iar actiunea in pretentii poate fi introdusa de sotii in cauza ,atat pentru modernizarea apartamentului cat si pentru cladirea de doua camere de la tara.Clauza viagera da drept de habitatie pentru parintii sotiei dar daca ei sunt in divort atunci bineinteles ca la partaj se va tine cont de contract si instanta va decide in acest sens,unul din parinti trebuie sa renunte la dreptul de habitatie in apartament ,obtinand in schimb, prin intelegerea partilor,drept de habitatie in locuinta 2 camere a fiicei si sotului ei.


Sa inteleg ca acel contract de vanzare cumparare poate fi atacat? sotia mea mai are o sora vitrega si un frate bun.
Da ,poate fi atacat contractul de vanzare cumparare!Daca nu sunt in divort parintii sotiei atunci socrul nu are nici un drept sa va evacueze...sesizati politia!Aveti drept de habitatie si politia de proximitate se ocupa de cazurile neintelegerilor casnice!
Ultima modificare: Miercuri, 15 Aprilie 2009
Serban Tanase, Consultant asigurari
lupalb13 a scris:

Da ,poate fi atacat contractul de vanzare cumparare!Daca nu sunt in divort parintii sotiei atunci socrul nu are nici un drept sa va evacueze...sesizati politia!Aveti drept de habitatie si politia de proximitate se ocupa de cazurile neintelegerilor casnice!


Cum ar fi trebuit facut acest act sa nu poata fi atacat?
Ar fi trebuit sa fie facut fara clauza de habitatie viagera, asa se prezuma ca nu s-a platit un pret real si dumneavoastra trebuie sa demonstrati ca ati platit un pret real... de exemplu prin construirea casei de la tara.
Pana la urma trebuie sa schimbam actele. Asa-i? Asta in cazul in care este de acord.
Oricum din ceea ce mi s-a spus aici, se pare ca intr-un fel sau altul eu imi voi recupera investitia facuta. Numai timpul nu se poate recupera.

N-am vrut sa se ajunga aici. Dar in conditiile in care face scandal de fiecare data cand vine la apartament...nu se mai poate. Am si sotia insarcinata...

Mai astept si alte pareri.

Va multumesc tuturor.

Alte discuții în legătură

Partaj casa primita de la parinti ContSters57747 ContSters57747 Buna ziua, Sunt casatorit de 2 ani. Parintii sotiei vor sa cumpere o casa care e aproape gata (tencuita, izolata, cu termopane puse si instalatii ... (vezi toată discuția)
Un apartament donat de mama fiului se poate ulterior trece si pe numele sotiei? foxyvanila foxyvanila daca soacra a donat apartamentul fiului ei fara a trece in acte si nora se mai poate face ceva ca nora sa apara ulterior pe contract sau carte funciara astfel ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare / cumparare cu drept de habitat viager. nicoleta dragomir nicoleta dragomir socrii mei sunt divortati, in urma unor probleme de ordin financiar soacra mea a cumparat apartamentul ce a apartinut socrului meu, cu acte in regula / ... (vezi toată discuția)