avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren cumparat cu chitanta de mana, fara succesiune, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren cumparat cu chitanta de mana, fara succesiune, vanzatorul refuza autentificarea actului

Buna seara,
in anul 2003 am cumparat de la o familie un hectar de teren arabil in aceeasi zi cu decesul proprietarului de drept.tranzactia a fost incheiata cu mostenitorii (trei la numar) care au semnat, dar din pacate in chitanta apare prenumele gresit a unuia dintre ei.domiciliul lor e gresit si el cu o cifra la nr, abia anul asta s-a facut succesiunea tocmai pe numele mostenitorului caruia ii apare gresit numele in chitanta. Acuma mostenitorul refuza autentificarea chitantei pe baza greselilor si a unui articol din codul civil care zice ca "e lovit de nulitate absoluta actul prin care se promite instrainarea unor bunuri in baza unei viitoare succesiuni". va rog sa ma scuzati,nu cunosc textul integral al articolului respectiv.
mai mentionez ca la semnarea chitantei, doar un succesor a luat intreaga suma, nu si cel care e acum mostenitor.
daca merg in instanta, am sanse sa primesc o hotarare judecatoreasca sa tina loc de contract v-c?
ce sanse are mostenitorul sa castige in baza greselilor si articolului respectiv?
va multumesc tuturor.
Ultima modificare: Vineri, 31 Ianuarie 2014
riversidem, utilizator
Cel mai recent răspuns: Andreea Simon , Avocat 12:18, 24 Februarie 2016
Incercati sa mergeti la avocat ca sa vada actele si sa inteleaga tot.
Faptul ca exista o greseala de prenume nu ar conta prea mult.
Puteti avea insa tot felul de probleme cu probatiunea.
Mai depinde si cum este redactat actul si daca paratii nu se pot apara bine in functie de act.
Daca posedati terenul din 2003 mai puteti astepta.
Daca vreti sa deschideti proces fara avocat deschideti proces si vedeti ce iese insa nu va fi recomandabil sa mai angajati ulterior avocat.
Spuneati ca omul trebuie sa mai astepte daca s a facut tranzactia in 2003...va refereati la uzucapiune ? ca de atunci sunt doar 10 ani.Se poate merge pe uzucapiunea de 10 ani?
riversidem a scris:

Acuma mostenitorul refuza autentificarea chitantei pe baza greselilor si a unui articol din codul civil care zice ca "e lovit de nulitate absoluta actul prin care se promite instrainarea unor bunuri in baza unei viitoare succesiuni".


In textul boldat trebuie căutat motivul de nulitate (absolută) a promisiunii de înstrăinare.

Fiind vorba despre vechiul cod civil (actul fiind încheiat în 2003), se cuvine să reamintim ce spune codul:

Art. 702
Nici chiar prin contractul căsătoriei *) nu se poate renunţa la succesiunea unui om în viaţă, nici nu se pot înstrăina drepturile eventuale ce s-ar putea dobândi asupra succesiunii.


Ceea ce trebuie văzut este momentul încheierii promisiunii în raport cu momentul deschiderii succesiunii. Dacă promisiunea este ulterioară deschiderii succesiunii (adică, dacă a fost făcută după decesul tatălui promitentului vînzător), atunci actul este în regulă.

Cum cel care invocă nulitatea este promitentul vînzător, lui îi revine sarcina de a dovedi că actul a fost încheiat anterior deschiderii succesiunii.



Deh, lucru făcut de mîntuială, la botul calului, între o cinzeacă şi un mezelic...
Probabil că era prea scump sfatul unui avocat. Credeţi că aţi ieşit mai ieftin? Eu zic că nu.
Terenul cumparat de la mostenitori (trei-din care doar unul singur a primit banii !!!!!????) chiar/tama-n ziua decesului proprietarului de drept !!!!, prenumele si adresa gresite !!!! Este ceva putred......in Danemarca vs chitanta....
Buna dimineata, cu siguranta,paratii sunt de rea credinta, insa un lucru este cert, va sicaneaza in speranta ca poate ... il mai platiti odata. daca vroiau sa-l ia, il loau dupa 3 ani, fara probleme. dpmv, lucrurile stau in felul urmator: aveti o chitanta de mana, dar..... la instanta nu o sa va ajute foarte mult, pt. ca vor invoca prescriptia actului, si cum ca paratii platesc impozitul pe teren, la care mai aduce un martor si declara ca nu-l aveti in folosinta dvs. dovada pe care o face cu bonurile de conbustibil sau adeverinta de la APIA. in concluzie: creativa 2 martori, notificati-l pe individ/indivizi prin executor ca in data X sa se prezinte cu actele la BNP X in vederea perfectarii actelor in forma autentica, daca nu se prezinta... notarul va perfecta un PV, pe care il veti atasa la actiunea dvs. succes! PS v-au vandut pielea ursului din padure.......
Ultima modificare: Miercuri, 5 Februarie 2014
Alex Niculescu, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Hotarare care sa tina loc de act alina19822013 alina19822013 Buna ziua. Parintii mei au achizitionat cu chitanta de mana (din pacate, nedatata) acum mai bine de 20 ani un teren. Tatal meu, cumparatorul nu a semnat ... (vezi toată discuția)
Hotãrâre care sã tinã loc de act autentic sca baloisibaloi sca baloisibaloi Chitanţă sub semnătură privată îtocmită în 1996 pentru cumpărarea unui teren, cu semnărturi ale celor două părţi, cu presupuşi martori. Se ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune ContSters116611 ContSters116611 Bună ziua, Tatăl meu a cumpărat în 1978 un teren, cu un act de vînzare-cumpărare de mînă, cu martori. Terenul nu are ieşire la drum, iar pentru acest ... (vezi toată discuția)