Am facut o cerere colectiva de chemare in judecata pentru diferente salarialeneachitate.
Solutia instanteieste:
"În baza 200 alin.3 N. C. Pr.Civ anulează cererea de chemare în judecata formulata de reclamanţi . Cu drept la cerere de reexaminare, în termen de 15 zile de la comunicare pentru reclamanţi.
Intrebari:
1. Mai are rost sa facem cerere de reexaminare sau e mai bine sa facem o noua actiune cu cerere redactata corespunzator?
2. O serie de documente (copii dupa CIM, state de plata, lista de alimentare a cardurilor etc) au fost depuse la dosarul existent. Obtinerea altora este incerta si necesita timp.
In cazul initerii unei noi actiuni sunt necesare alte exemplare sau se pot recupera cele deja depuse? Se poate cere conexarea?
3. Ulterior depunerii actinii, ca raspuns la solicitarea unuia dintre noi,angajatorul a confirmat existenta in contabilitatea firmei a sumelor restante.
Termenul de prescriere se intrerupe de la data acestei confirmari?
Se pot invoca :
- art.40 C.mun.
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
...
- art.39 C.mun.
(1) Salariatul are, in principal, urmatoarele drepturi:
a) dreptul la salarizare pentru munca depusa;
...
- art.166 C.mun.
(4) Intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.
- art.253 C.mun.
(1) Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
(2) In cazul in care angajatorul refuza sa il despagubeasca pe salariat, acesta se poate adresa cu plangere instantelor judecatoresti competente.
...
Am depus o noua cerere in instanta.
Am primit o Comunicare Adresa prin care ni se face cunoscut ca, sub sanctiunea anularii cererii, avem obligatia ca in termen de 10 zile sa:
A. facem dovada indeplinirii procedurii prealabile;
B. indicam obiectul cererii.
Pentru pct. A precizez ca:
La dosar a fost anexate copii dupa Certificatul de Informare eliberat de mediator, certificat care a fost depus si la precedenta actiune. Trebuie parcursa o noua procedura?
Daca din certificatul de informare rezulta ca la sedinta de infomare a participat, in calitate de reprezentant, unul dintre cei 15 semnatari ai actiunii care si semneaza certificatul, acesta este valabil pentru toti sau trebuia ca mediatorul sa ne convoace pe toti?
A gresit mediatorul? Si daca da, avand in vedere perioada scurta de timp (10 zile) pentru o noua procedura, ce se poate face pentru remedierea situatiei?
Legat de pct. B precizez ca noi am cerut achitarea diferentelor dintre sumele inscrise in statele de plata pe luna ianuarie 2011 si sumele efectiv achitate. In aceste state de plata sunt sume aferente orelor lucrate(pentru unii dintre noi intreaga luna) plus sume reprezentand indemnizatii pentru zile CO pe luna ianuarie 2011 precum si cele neefectuate in 2010, la unii chiar si 2009.
Toate aceste sume adunate au condus la un "brut" din care sau efectuat retinerile corespunzatoare. Noua ni s-au achitat doar sumele care ar fi rezultat corespunzator orelor efectiv lucrate.
La dosar am anexat copii dupa aceste state de plata, dupa fisa de alimentare a cardurilor de salarii precum si un tabel in care am precizat pentru fiecare, suma care figureaza la rubrica "rest de plata", suma achitata respectiv suma solicitata (diferenta).
Nu este suficient?