avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj sau concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj sau concediu crestere copil

am o fetita cu handicap grad 1,sunt asistent personal,am nascut in septembrie un baietel si am optat sa raman angajata si sa primesc stimulentul de insertie.acum cu 1martie voi fi data in somaj si nu stiu daca mai primesc stimulentul sau sa imi iau concediu crestere copil.cum sa procedez..astept cu nerabdare un raspuns. va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:52, 6 Martie 2015
va multumesc pentru raspunsurile pe care mi le-ati dat,dar as dori sa va mai dau cateva detalii ca sa pot primi un raspuns favorabil. sunt angajata ca asistent personal de peste 10ani,am nascut pe 4septembrie 2013,am primit concediu de leuzie pana la 1 noiembrie2013,apoi am ramas ca angajata si cu stimulent de insertie care mi s-a spus ca il voi primi pana implineste copilul 2ani. cu 1 martieangajatorul vrea sa ne dea pe toti in somaj...am inteles ca mie nu pot sa-mi desfaca contractul de munca,.dar daca ma lasa ca angajata si nu ma plateste?...de ce nu pot intra pe indemnizatie crestere copil?...nu vreau nici sa le ingreunez situatia celor care m-au angajat caci pana acum nu au fost probleme in privinta platii salariului..........astept un raspuns si va multumesc din suflet........sunteti de mare ajutor oamenilor.multumesc!
1. Nu puteti fi angajata daca nu va plateste.

2. - Daca ati optat initial direct pentru stimulentul de insertie se considera ca ati optat pentru CCC pana la varsta de 1 an.
- Deoarece copilul a implinit 1 an nu mai puteti benficia de CCC dar puteti benficia de stimulentul de insertie pana implineste copilul 2 ani.

3. Pe perioada cat beneficiati de stimulentul de insertie nu puteti fi concediata decat daca angajatorul dvs. este in reorganizare judiciara sau faliment (ceea ce nu este cazul angajatorului dvs.).

4. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 25
...

(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:

a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art.7.
...

(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.


5. Daca angajatorul (Primaria) va concediaza comite o ilegalitate si puteti contesta decizia de concediere la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul.

6. Puteti face o sesizare si la ITM in legatura cu concedierea ilegala.
imi cer scuze ca iar argumentez ,dar copilul are doar 5luni,mi s-a spus de la A.J.P.I.S. ca voi primi pana implineste copilul 2 ani stimulent de insertie si ca nu pot intra pe indemnizatie crestere copil.....nu mai inteleg pana la urma ce drepturi am...imi cer scuze....va multumesc!
1. Puteti suspenda plata stimulentului de insertie si puteti intra in CCC pana implineste copilul 1 an dupa care puteti beneficia din nou de stimulentul de insertie daca aveti venituri din salariu, pana implineste copilul 2 ani.

2. Iata ce spune si Ordinul MMFPS 1474/2011 pe care va rog sa-l aratati si celor de la AJPIS:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.
va multumesc inca o data de sfaturi,dar orice am incercat nu am putut nimic sa rezolv.asta e,ma dau in somaj cu 1martie.nu pot sa ii dau in judecata ca oricum eu sunt un om mic....macar daca intram in CCC tot era mai bine......sunt obisnuita sa pierd.....cu 6 copiii nu pot sa umblu prin tribunale,nici bani sa platesc un avocat....abia am de mancare...............

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil vasilescupetro vasilescupetro Buna ziua, daca am optat pentru concediul de 2 ani iar acum as dorii sa ma intorc la servici pana la implinirea varstei de un an , mai primesc stimulentul pana ... (vezi toată discuția)
Va rog sa imi spuneti care varianta ar fi cea mai buna in cazul meu in ceea ce priveste ccc catalinion84 catalinion84 Buna ziua. Va rog sa imi spuneti si mie daca este posibil sa intru in concediu crestere copil pentru o perioada de 2 ani si apoi sa revin sa lucrez (sa zicem ... (vezi toată discuția)
Intrerupere concediu crestere copil lauracatoi2006 lauracatoi2006 Am intrat in ian. 2012 in concediu crestere copil, iar cand am completat cererea de acordare a indemnizatiei la primarie, mi s-a spus ca optiunea pentru 1 an ... (vezi toată discuția)